MacPorts: Vissza a forráshoz!

Akinek valaha volt dolga a GNU userland-del, annak jó valószínűséggel akadnak jól megszokott eszközei a kisebb-nagyobb programok széles választékából, melyek használatáról nem szívesen mondana le, ha csak nem lenne feltétlenül szükséges. Amikor “switcher”-ré váltam, tehát az Apple személyi számítógépeinek használatára adtam a fejem, viszonylag hamar feltűnt, hogy a korábbi jó néhány év, amit Linux disztribúciók használatával töltöttem, rászoktatott bizonyos programok napi használatára, melyek sem a Leopard, sem a Snow Leopard alapértelmezetten elérhető kínálatának nem képezték részét. Lett volna nyilván “kerülőút”, de úgy éreztem, elég az új terminológiákat, GUI shell-t, környezetet megszoknom – nem óhajtottam tovább bonyolítani az életem. Megoldást kerestem a megszokott eszközök és az általuk nyújtott kényelem elérhetővé tételére…
„MacPorts: Vissza a forráshoz!” olvasásának folytatása

Nortel Micro Annex XL konfiguráció

Hajdanán, amikor még nem voltak elterjedve a RSB-k (Remote Service Board), akkor a servereket általában soros porton keresztül, vagy egyéb konzol portokon keresztül adminisztrálták. Ezen a kapcsolaton keresztül tudtak az adminisztrátorok a gépekhez „vas szinten” hozzáférni telepítéshez, vagy rendszerszintűbb hibaelhárításhoz. Sok esetben ezek a gépek nem is tartalmaztak VGA vagy keyboard csatlakozási lehetőséget. Tipikusan a UNIX rendszerek voltak ilyenek. Természetesen mutatkozott az igény, hogy ezeket a konzol elérhetőségeket egy közös ponton keresztül tudjuk elérni, akár távolról is, így születtek meg a terminálkoncentrátorok.
„Nortel Micro Annex XL konfiguráció” olvasásának folytatása

Takarító robot: Roomba 560

Mint minden normális ember én is szeretem a rendet, a tisztaságot. Ahogy pedig minden informatikus az unalmas és monoton dolgokra szeretek kitalálni valamilyen automatizálást. A porszívózás tipikusan az a dolog, amit akkor is megejt az ember, ha nem él túl mocskosan. A por ugyanis szeret letelepedni a bútorokon és a padlón.
„Takarító robot: Roomba 560” olvasásának folytatása

BSM: Solaris Auditing

A BSM (Basic Security Module; ~”alapvető biztonsági modul” – a későbbiekben előnyben részesített megnevezése „Solaris Auditing„) egy integrált kernel-szintű rendszerfelügyeleti eszköz, amely teljes körű rendszernaplózási lehetőséget biztosít. Igény szerint képes a rendszeren zajló majdhogynem összes történést nyomon követni, és azokat bináris formátumú naplóállományokba írni, vagy syslog-kiszolgálóra továbbítani. Képességei megfelelnek az amerikai C2 információ-biztonsági besorolás minősítési kívánalmainak.

„BSM: Solaris Auditing” olvasásának folytatása