Takarító robot: Roomba 560

Mint minden normális ember én is szeretem a rendet, a tisztaságot. Ahogy pedig minden informatikus az unalmas és monoton dolgokra szeretek kitalálni valamilyen automatizálást. A porszívózás tipikusan az a dolog, amit akkor is megejt az ember, ha nem él túl mocskosan. A por ugyanis szeret letelepedni a bútorokon és a padlón.

A hagyományos módszer

A porszívózás nagyon jó dolog, de idegesítő, hogy a kábel mindig rácsavarodik valamire, vagy épp nem túl hosszú. Nekem jelenleg ilyen kis porszívóm van, ami sajnos a rángatás hatására sokszor felborul, vagy épp fejre áll, illetve a hosszú cső miatt már nem egyszer ütöttem le/meg dolgokat.

Arról nem is beszélve, hogy sokszor sporttal felér végighúzogatni a padlószőnyegen és a parkettán a porszívó fejét.

Robot porszívó

Teljesen logikus – és persze kelet Magyarországon futurisztikus elképzelés az, hogy bízzuk ezt is robotokra. Az én választásom egy használt Roomba 560 ra esett.

A Roomba egy kör alakú kis lapos valami. Az oldalán egy forgó kefe, az alján pedig két egymás felé forgó henger található. Ezek hivatottak a koszt a szívó részbe jobban belelapátolni. A szerkezet végében található maga a port és koszt raktározó tartály. Ez is két részre osztható fel. Az első, kisebb rész a nagyobb darabok tárolására hivatott, a nagyobb benti rész pedig egy szűrőn keresztül az igazi finom port raktározza el.

A következő kérdés persze, hogy honnan tudja a Roomba, hogy mit és hogy takarítson. A gép maga rengeteg érzékelővel el van látva. Azonosítani tudja a falakat és a mélységeket, lépcsőket is. Ezáltal nyugodtan magára hagyható, nem fog leesni, beesni sehova, vagy kárt tenni magában.

A Roomba mérnökei egy speciális bejárási algoritmussal látták el a gépet. Ezáltal egy sokszor követhetetlen rendszer szerint először feltérképezi a szoba adta lehetőségeket a gép, majd azt tökéletesen bejárva kitakarítja. Egy átlagos szobát 35 perc körül nyal tisztára.

Amikor úgy érzi, hogy készen lenne, akkor amennyiben megtalálja a dokkoló állomását szépen oda, visszamegy, és elkezdi újratölteni magát. Ha nem találja meg a dokkoló állomást, csak simán leáll, és pirosan kezd el világítani.

Mire jó és mire nem?

Nem kívánok senkit meggyőzni arról, hogy ez a kis gép a több mint százezer forintos árát megéri, mert innentől el kell felejteni a porszívózást és takarítást. Ez nem igaz. A Roomba egy elég speciális körülmények között használható luxustárgy.

A szellősebb szobák (kevesebb kerülendő bútor), illetve a nem túl magas szőnyegek jelentik a Roomba számára az ideális körülményeket. A gép, ha a szoba közepén talál egy virágot, vagy asztallábat, annak először megpróbál nekimenni (hátha el tudja tolni). Ez érzékenyebb, sérülékenyebb dolgok esetén nem kívánatos. Viszont egyes Roomba szériák esetén kapunk mellékelten úgynevezett „világító tornyokat”.

Ezeknek két funkciója lehet. Vagy virtuális falként szolgál. Tehát az általa kivetített láthatatlan fénysugár egy falat fog szimbolizálni a gépnek, és ezt nem fogja semmilyen körülmények között átlépni. Ezzel tudunk elzárt területeket definiálni a gép számára egyszerűen. A másik funkció, amikor világító toronyként jelezzük a Rommba számára, hol kezdődik egy új szoba. Ezt a sorompót addig nem fogja a porszívó átlépni, míg az aktuális szobát ki nem takarította teljesen.

Mivel a Roomba relatíve lassan takarít ezért nem hasonlítható össze azzal, mintha valaki gyorsan összeporszívózna negyed óra alatt. Felhasznált energia szempontjából nem tudom pontosan, de talán ez is már a Roomba felé billentené a mérleg nyelvét.

Amennyiben viszont csak kiborult valami, vagy igazán darabos kemény kosszal kell szembenéznünk, akkor nem a Roomba a jó választás. Neki kell esni seprűvel, porszívóval, felmósóval.

Amennyiben csak azt szeretnénk, hogy legyen otthon egy gép, ami minden héten egy beállított időben (teszem azt amikor biztos nem vagyunk otthon) felnyalja a hajszálakat, állatszőröket és a port, abban az esetben az előre programozható Roomba ideális megoldás lehet.

A Roomba takarító robotokból is több fajta létezik. A következő táblázat talán egy kicsit össze tudja foglalni a tudásukat.

Takarító robot: Roomba 560” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Szia!

  Én is most gondolkodom egy ilyenen, mert a házunkban van egy nagy konyha és egy nagy nappali (összesen kb 80m2), és a kertből folyamatosan hordjuk be a port. Használható szerinted arra, hogy ezt a két szobát naponta egyszer feltakarísa?

 2. Hi,

  Jo hallani rolad :)

  Port istenien sziv, az tuti. Mi 4 szobat takaritatunk vele rendszeresen. Es a porzsakabol hihetetlen mennyisegu port ki tud jonni. Foleg a szonyegpadlos helyekrol.

  Viszont van felmoso robotjuk is, azt nem teszteltem, de lehet nektek azon kene inkabb elgondolkozni.

  Sok sikert!

 3. Tavaly költöztünk, Lina jogsizott, én munkahelyet váltottam, azért tüntem el, de azért read only üzemmódban figyeltelek. :) a felmosó robotot néztem, de az nem lenne jó, mert járólap van, és nem egyenletes a felülete. Ezért érdekel a porszívó tapasztalat. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük