Új vétel: Netatmo Weather Station és Atmobar

Grafikonok és kimutatások kapcsán már ismert, hogy mennyire elfogult tudok lenni. Ezen felül édesapám még nálam is elborultabban hisz az időjárás előrejelzésekben. Hozzá kell tennem, hogy én kicsit sem. Ennek ellenére az intelligens otthonhoz szerintem hozzátartozik, hogy ismerjük a házunk / lakásunk hőmérséklet, páratartalom, széndioxid értékeit. Ezeket pedig ne csak egy-egy időpillanatban, hanem statisztika szerűen.

Kezdetek

RMR500_lg-300x216

Még 2010-ben vásároltam az első időjárás állomásomat. Az egy Oregon Scientific RMR500 termék volt. Okos kis eszköz, a mai napig a lakásban tartózkodik. Több beltéri egység és a kültéri egység adatait jeleníti meg egy kijelzőn.

A gond csak az, hogy csupán hőmérséklet, és páratartalomra szorítkozik a kijelző. Illetve, ha arra jártam rápillantottam, de ezen túl ki tudja, hogy miket mért. Így hamar megfogalmazódott bennem az igény arra a rendszerre, ami historikusan képes tárolni az adatokat, és azokból valahogy kimutatásokat generálni.

Netatmo Urban Weather Station

The-Netatmo-Urban-Weather-Station-1

Több kiszemeltem is volt. Végül nem a profizmus és, a tudás szerint döntöttem. A leginkább felhasználóbarátabb, és legpraktikusabb terméket vásároltam meg. Ez pedig a Netatmo Urban Weather Station. A csomagban egy beltéri egységet, és egy kültéri egységet kapunk. A kültéri elemek segítségével működik, míg a beltéri, ami egyben a feldolgozó és adatgyűjtő eszköz is, egy USB kábel segítségével kap áramot.

A Netatmo alapvetően két hengerként mutatható be. Nincs rajta kijelző, vagy egyéb megjelenítő eszköz. A hengerek mobil és asztali eszközeinkkel kommunikálnak.

Mit tud mérni?

A beltéri egység folyamatosan monitorozza a szobánk hőmérsékletét, páratartalmát, nyomást, széndioxid szintet, zajszintet. Míg a kültéri egység a hőmérsékletet és a páratartalmat méri.

Az adatokat bármikor megtekinthetjük a mobil alkalmazáson keresztül, vagy a Netatmo weboldalán. Itt persze nem csak a pillanatnyi értékeket láthatjuk, hanem visszamenőleg az archív adatokat is. A weboldal és a mobil alkalmás is gyönyörő, interaktív kimutatásokat készít nekünk.

Mobil alkalmazás

netatmo_urban_weather_station_4

A mobil alkalmazás ingyenesen elérhető, és általa nem csak az adatokat tudjuk vizsgálni, hanem értesítéseket is fogadhatunk. A Netatmo figyelmeztet minket, ha a széndioxid szint meghaladja a normális értéket, ha vihar, köd, vagy nagy szél várható nálunk. Apróságok ezek, de igazán hasznossá teszik a felhasználását.

WebApp

A Netatmo weboldalára regisztrálva a közösségi Netatmo térképre is beregisztrálhatjuk magunkat. Ekkora a térképen meg fogunk jelenni, és bárki megnézheti a kültéri egységünk adatait. Megdöbbentő, hogy mennyien használják a terméket, és mennyien regisztrálták magukat a közösségbe.

netatmo1

Lehetőségünk van invitálni barátokat az állomásunkhoz. Ilyenkor küldünk egy levelet, és a barát, ismerős ugyan ahhoz az értékekhez férhet hozzá, amihez mi, viszont ő semmi mást nem fog tudni csinálni, mint nézni az értékeket. Állítani nem tud semmit. Sejthetitek a szüleim mennyire élvezik összehasonlítani, hogy felém mennyivel más az időjárás, mint feléjük.

Atmobar

A Netatmo-nak nincsen hivatalos asztali gépes programja. Azt javasolják, hogy ilyenkor a webes megoldást használjuk. Nemrég jelent meg egy külső kiadó által az Atmobar-nak nevezett OSX program, ami egy nyilvános API-n keresztül hozza el nekünk az Netatmo értéket anélkül, hogy a weboldalt kellene fürkésznünk.

12966312035_6a602e1809_b

A program alapvetően a felső menüsorba fészkeli be magát. Mutatja nekünk a kültéri, és beltéri egységek hőmérséklet értéket. Rákattintva pedig egy hosszú listát kapunk a többi értékről, grafikus kimutatásokról. Tehát egyetlen kattintással szinte minden hasznos információhoz hozzáférhetünk, amit amúgy a weboldalon találnánk. Én megvásároltam ezt a 4$-os programot, szerintem nagyszerűen illeszkedik a Netatmo világához.

Egyéb kiegészítő

A Netatmo alap csomagjához tudunk újabb belső egységeket venni, ha a lakásunk / házunk olyan nagy, hogy van értelme belső részeket külön figyelmemmel követni. Ezen túl nemrég jelent meg a csapadékmérő egység. Ezáltal valós, és saját méréseket tudunk biztosítani az esőzésekről is. A hóval nem tudom mit tud kezdeni, de őszintén szólva, nem igazán hozott lázba ez a lehetőség.

netatmo2

Összegzés

A Netatmo egy egyszerű, de igazán hasznos és jól működő időjárás, és lakást monitorozó egység. Aki hozzám hasonlóan kimutatás mániás, annak ez a program szépen és egyszerűen fogja tálalni a fontosabb adatokat. A széndioxid szintre én sosem figyeltem, az eszköz pedig rávilágított arra, hogy hajlamos voltam levegőtlen térben ülni, dolgozni, és aludni. Ezen azóta változtattam, és rendszeresen szellőztetek. A fűtés és hőérzet kontrollálására is kiváló műszer lehet. Az iOS alkalmazás és a 3rd party Atmobar program segítségével az én minden napjaimba teljesen beilleszkedett ez az eszköz. Csak ajánlani tudom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük