Terminál aktivitás rögzítése

Ha olyan személy vagy, aki az informatikában dolgozik, akkor előbb vagy utóbb találkozni fogsz szakmai dokumentációval. Ha ráadásul a munkád a rendszerek karbantartásával, vagy tervezésével kapcsolatos, akkor pedig kikerülhetetlen, hogy dokumentációk alapján dolgozzál, illetve készítsd őket. Habár az informatikában megannyi szabványt, és struktúrát követünk, mégis ezek speciális beállításait a légkülönbözőképpen jegyezzük le.

Eddigi pályám során nem igazán találkoztam még két olyan adminisztrátorral, aki kicsit is ugyan olyan dokumentációt készített volna. Mindenki mást emelne ki, más dolgokat tekintene triviálisnak. Természetesen az se volt sosem egyértelmű, hogy milyen formátum szerint kell kinézni egy dokumentumnak. Van, aki szakmai dokumentációban nem is hisz. Azt vallják mindenre kell egy script, vagy egy másmilyen automatizmus, és azt kell az operátor vagy kliens kezébe adni.

Jó magam a részletes, képekkel illusztrált, és lépésről lépésre vezető szakmai dokumentációkban hiszek, ami egy konkrét példán keresztül mutatja be valaminek a működését. Fontosnak tartom, hogy szerepeljen a konkrét parancs, majd némi szöveges magyarázat, majd egy kép, ami futás közben mutatja be miből mi lesz. Aki olvasta már a blogon szereplő technikai írásokat, az szerintem pontosan tudja miről beszélek.

A jövő viszont az interaktív, audiovizuális élményeken alapszik. Véleményem szerint egy kép felér száz szóval, egy videó pedig felér 1000 képpel. Persze egy videót készíteni szörnyen nehéz és hosszú folyamat, pláne ezek után a tartalmat megfelelőképpen kategorizálni, tárolni és elérhetővé tenni. Belső használatokra erre nincs kapacitás. Ennek ellenére szerintem, akkor is ez a jövő.

Linux Script

Anno Gérczei Tamás kollégámmal sok esetben nem értettünk egyet a dokumentációkkal kapcsolatban. Ennek ellenére ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy több technológia is létezik arra, hogy rögzíteni tudjuk egy szöveges állományba a terminál ablakban történő parancsokat, és azok kimeneteit is. Majd azokat visszajátsszuk, akár egy másik gépen. Akkoriban több programot is megnéztünk, mi is tudná a legjobban az adott funkciót megvalósítani. Én most csak egyről kívánok írni, a legtöbb Linux disztribúcióban alapból elérhető SCRIPT-ről.

Amennyiben nem érhető el alapból a script, abban az esetben telepítsük a következő csomagot.

Redhat alapú rendszerek esetben:

# yum install util-linux-ng

Ubuntu alapú rendszerek esetében:

# apt-get install bsdutils

Amennyiben be vagyunk jelentkezve egy Linuxos rendszerre, úgy a következő parancs fogja aktiválni a felvételt.

# script -t -a 2> /tmp/time.txt /tmp/record.txt

A -t kapcsoló engedélyezi, hogy a standard error kimenetre gyűjtsük a parancsokhoz tartozó időbélyegeket. Ezeket fogjuk a fenti páldában a /tmp/time.txt file-ba gyűjteni. Majd a -a fogja biztosítani a parancsok, és az időbélyegek közötti egyezést. A /tmp/time.txt csak időbélyegeket fog tartalmazni. Külön hasztalan ez az állomány. A /tmp/record.txt pedig a parancsokat és azok kimeneteit tárolja. Ez akár külön is hasznos lehet, de az időbélyegek nélkül már visszajátszani nem tudjuk, csak manuálisan böngészni azt.

A parancs kiadása után minden rögzítésre kerül. Amikor már nem kívánjuk rögzíteni az eseményeket, csak ki kell lépnünk egy exit paranccsal a script-ből.

# exit

Amennyiben vissza kívánjuk játszani a “felvételt”, úgy a következő parancs fogja visszajátszani nekünk.

# scriptreplay /tmp/time.txt /tmp/record.txt

Pontosan olyan sorrendben, és annyi idő alatt fogjuk látni az eseményeket, ahogy azok történtek. Íme az általam készített videó a dologról:

Összegzés

A linuxokon könnyen elérhető script parancs segítségével hihetetlen könnyen tudunk szakmai dokumentációkat kiváltó “felvételeket” rögzíteni. A szerkesztése kicsit nehézkes, mivel szöveges szerkesztővel tudunk belenyúlni az adat file-ba és az időbélyegekbe. Ennek ellenére a nagyobb gond a lejátszás sebessége, illetve, hogy a felvételben nem tudunk ugrani szabadon. Másik kellemetlenség, hogy a lejátszásához szükségünk van egy olyan gépre, amin a script szintén elérhető. Így weben, vagy egyéb dokumentációkba nem ágyazható bele.

Terminál aktivitás rögzítése” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük