Új gép: Sun Ultra 450

Kedvenc Architect-em, Zsolt, szerdán egy meglepetéssel készült a Solaris csapatnak. Egy új géppel. Tuduk, hogy valami olyat fogunk látni, amit eddig még nem. A hatás persze nem maradt el.

A „kis” doboz, egy tologatós kocsin, a hátán fekve gördült le, és potom 4 ember elég is volt, hogy a gurulós lábára fordítva a földre kerüljön. Az elmondások szerint a gép a maga idejében csúcskategóriásnak számított, és anno még a Matáv színeiben, egy mentő serverként funkcionált, míg mi meg nem kaptuk játszótérnek.

A gép paramétereiről annyit, hogy jó méter mély, és olyan 40 centi széles és közel 60 centi magas félig megpakolva (8/20) diszkekkel pedig olyan 70 kiló. Az elején található kulccsal zárható kis ajtó rejti a hot swap diszkeket, a hátulján férhető hozzá a moduláris táp, és az a néhány csatlakozó ami megtalálható rajta. Teszem azt, videó adapter (mert kivételesen ebben van), a külső Ultra WIde SCSI csatlakozó, és ethernet port.

SUN Ultra 450 2
SUN Ultra 450 2

Maga a gép kettő darab Ultra Sparc II 300MHz-es processzort tartalmaz, és 2GB RAM-ot. Sajnos még nem sok összehasonlítási alapom van Sparc-os architektúrával, de tervezek valami benchmarkolást majd vele.

Magával a géppel kapcsolatban két érdekes dolgot fedeztem fel első körben. Az első a kulccsal vezérelhető panel, ahol a kulcs elfordításával lehet kikapcsolni, bekapcsolni, debug üzemmódba helyezni a gépet (ugyan ez a kulcs nyitja a diszkek ajtaját is). A másik dolog, hogy elég hangos működést vártunk ettől a robusztus géptől, mégis meglepően csendes. A HDD-k sikító hangját, pedig az első vastag, és szivacsozott ajtó teljesen szigeteli.

SUN Ultra 450 3
SUN Ultra 450 3

Mivel a gépben található szalagos egység és CD olvasó nem tette lehetővé a média alpú installációját, ezért rászántunk, egy fél napot, hogy Jumpstart üzemmódban, egy meglévő Solarisról telepítsünk rá, egy 9-es rendszert. Azt, pedig már csak apró betűsen említem meg, hogy buzgóságomban sikerült már el is rontanom teljesen, így vár majd rám, egy újratelepítés, vagy egy komolyabb debugolás.

A gép első napjáról lőttem, egy pár képet. Az ínyencek megtekinthetik a SUN-os hivatalos leírást a gépről itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük