Bitcoin – Az új pénznem

Az utóbbi időben a Bitcoin felrázta a világot. A rejtélyes és megfoghatatlan pénz, amit nem kontrollál egyetlen kormány, vagy pénzintézet sem. Természetesen ennyiből nem következne az, hogy szóra legyen érdemes. Viszont egyrészről a Bitcoin valós valutára váltható, másrészről egyre több helyen kezdik elfogadni. Napjainkban pedig a Bitcoin ára szárnyal. Így érdemes róla beszélni egy kicsit.

Mi is az a Bitcoin?

A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, amelyet 2009-ben Satoshi Nakamoto hozott létre. A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A Bitcoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.
A Bitcoin-ok tárolhatók egy pénztárcafájlban személyi számítógépen, vagy külső szolgáltatóknál, küldésükhöz pedig csak a fogadó Bitcoin címe szükséges. A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget befolyásolja, ami lehetetlenné teszi az infláció gerjesztését. A hivatalos Bitcoin valuta jelölése a BTC.

Mivel a tranzakciókat az egész hálózat felé szétküldik a csomópontok, azok teljesen nyilvánosak. Szemben a hagyományos pénzügyi intézetekkel, amelyek az ügyfelek magánszféráját a tranzakciókra vonatkozó információk visszatartásával védik, ezt a Bitcoin rendszerében az biztosítja, hogy a címek tulajdonosára vonatkozó információk nem ismertek. Ha például Alíz küld Bobnak 12 BTC összeget, akkor a nyilvános adatok között csak az látszik, hogy két cím között 12 BTC összeg mozgott. Hacsak valamilyen oknál fogva a résztvevők nem hozzák nyilvánosságra, hogy az adott címeknek ők a tulajdonosai, szinte lehetetlen őket összekapcsolni. Ugyanakkor ha egy címről egyszer már kiderült, hogy kihez tartozik, az ahhoz tartozó korábbi tranzakciók is visszakereshetőek.
A hálózaton és az elosztottan tárolt adatbázisban a tranzakcióknál a kifizető és a kedvezményezett kizárólag a bitcoin címével jelenik meg.

A hálózatot alkotó csomópontok között nincs kiemelt szerepű, a jelenlegi megvalósítás szerint mindegyikük a teljes adatbázist tárolja, így a rendszer bármekkora számú csomópont kiesése esetén is tovább működik.
Az anonimitást és a központi kontroll hiányát előnyösnek találhatják az illegális üzletet folytatók is.

bitcoin1

Rövid összegzés tehát a Bitcoin-ról

    – Bitcoin egy digitális valuta.
    – Mivel digitális, ezért ténylegesen neked kell a pénzedről gondoskodni. Tehát, ha megfelelően kezeled az adatokat, akkor nem lehet ellopni, elveszíteni, vagy befagyasztani.
    – Általa közvetlenül és azonnal tud egy személy pénzt küldeni egy másik személynek, legyenek akár a világ két legtávolabbi pontján.
    – Semmilyen bank, kormányzat vagy szervezetnek nincs befolyassa erre a pénznemre.
    – Nem lehet hamisítani, nyomtatni, és nem inflálódik az idő múlásával.
    – Peer-to-peer, elosztott hálózat gondoskodik a tranzakciók hitelességéről.
    – A Bitcoin működését szabad, nyílt forráskódú programok garantáljak, amik futhatnak akármilyen operációs rendszeren vagy okos készüléken.
    – Nincs semmilyen induló költség. Továbbá utalási, vagy használati díj sincs.
    – Vásárlásaid teljes mértékben névtelenek lehetnek.
    – A tranzakciók nem visszakövethetők.
    – Személyes adataink védelem garantált a Bitcoin használatával, illetve csökkenti a személyazonosság lopásokat.
    – Bitcoin-jainkat átválthatjuk más valutákra.

Bitcoin pénztárca

Ahhoz, hogy pénzt kaphassunk másoktól, illetve mi tudjunk másoknak küldeni, ahhoz rendelkeznünk kell egy Bitcoin pénztárcával (wallet). Két módot is választhatunk a saját Bitcoin pénztárca elkészítéséhez.

bitcoin_wallet1

Program a saját gépünkön

A bitcoin.org oldalán ingyenesen elérhető több olyan software is, amivel Bitcoin pénztárcát hozhatunk létre minden platformra. Több program is kepés ezt a funkciót nyújtani számunkra. Én a következőkben a Bitcoin-QT-t fogom bemutatni. Miután letöltöttük, felinstalláltuk, és elindítottuk a programot, akkor a következő képernyővel kell találkoznunk.

bitcoin_wallet2

Az Overview tab-on láthatjuk az egyenlegünket, ami ugye alap esetben 0 BTC. Illetve, hogy a pénztárcánk out-of-sync, tehát le kell frissítenie a rendszerből a legutóbbi tranzakciókat. Ezt láthatjuk a lenti csíkon is. Sajnos egy teljesen új pénztárca eseteben ez azt jelenti, hogy az elmúlt év összes tranzakcióját le kell tölteni a programnak. Ez az internet sebességünktől, és a gépünk teljesítményétől függően több óra, de akár több nap is lehet. (Jelenleg 12GB-ot meghaladó a Blokchain mérete. Lásd: https://blockchain.info/charts/blocks-size).

Amikor megfelelően leszinkronizálódott a pénztárcánk, akkor természetesen eltűnik a piros figyelmeztetés. Természetesen a folyamat közben is használhatjuk a programot. A receive coins tab-ra kattintva láthatjuk az alapértelmezett címünket. Az a 17zMBU1enmZALpbDPeo5UGXFYBWbAg7MdR nem egy beszedés azonosító, de ha úgy vesszük ez fog megfelelni a mi egyedi bankszámlaszámunknak. !Fontos! hogy a pénztárcánk nem azonos ezzel az azonosítóval. A pénztárca maga az a titkosított adat file, ami a gépünkön tárolódik. Ez azért is fontos, mert ilyen címet többet is létrehozhatunk, attól függően, hol, és kinek adjuk meg. Ajánlott is különböző tranzakciókhoz más-más fogadó címet generálni. Ahhoz, hogy meg is tudjuk őket jegyezni, a mindegyik bankszámla címhez tudunk egyedi neveket adni. Ezáltal könnyebben tudjuk azonosítani, hogy a kusza kódot mire, és hol is akarjuk használni. Ha valaki pénzt akar nekünk küldeni, csak generáljunk egy új kódot, vagy adjunk neki egy meglevőt. Ha a tranzakció megtörténik, az egyenlegünkön máris látszódni fog az új összeg.

bitcoin_wallet4

Amennyiben pénzt szeretnénk küldeni, ahhoz válasszuk a Send coin tab-ot. Itt meg kell adnunk a bankszámla szám kódját annak akinek küldeni akarunk, illetve azt a Bitcoin mennyiséget, amit át akarunk utalni a pénztárcánkról az övébe. Tetszés szerint az Address Book-ba elmenthetjük megint csak egy egyedi néven, azt a bankszámla szám kódot, amit megadtunk. Legközelebb nem kell beírnunk, csak kikeresünk az Address Book-ból. Ezen címeket tudjuk böngészni az Address Book tab-on is.

Bitcoin Pénztárcánk titkosítása

A Bitconin-QT és a legtöbb pénztárca program titkosítás nélkül tárolja azt az adat file-t, amiben a pénzünket is tartjuk. Olyan mintha otthon tartanánk a készpénzünket. Ha valaki bejut a gépünkre, és elmásolja ezt az adat file-t, akkor máris megszerezte a pénzünket. Olyan, mintha betörnek a lakásba és vinnénk a készpénzünket. Való életbe ezért bankba tesszük a pénzt, és egy jól kontrollált, és biztonságos, azonosítást igénylő módon férünk hozzá a pénzünkhöz, ezáltal biztonságban tudva azt. A Bitcoin pénztárca esetében jelszóval védve titkosítjuk ezt a file-t. Tehát csak a jelszó birtokában tudunk hozzáférni a pénzünkhöz. Ha illetéktelen kézbe is kerülne a file, akkor sem tudnak vele mit kezdeni. A tárcánk titkosítása érdekében menjünk a Settings menü -> Encrypt Wallet menüpontjára. Majd adjuk meg a megfelelő bonyolultságú jelszavunkat, amivel le kívánjuk védeni a pénztárcánkat.

bitcoin_wallet5

!! Természetesen ha elfelejtjük a jelszavunkat, abban az esetben magunkat is kizárjuk, és nem fogunk hozzáférni a pénzünkhöz. Ezen, akkor senki sem tud segíteni !!

Bitcoin Pénztárcánk biztonsági mentése

Ha valami történik ezzel az adat file-al, és helyreállíthatatlanul megsérül vagy elveszik, abban az esetben minden pénzünk, amit abban tartottunk, szinten köddé válik. Ezért rendszeresen végezzünk biztonsági mentést a gépünkön kívülre erről a file-ról. Nézzük előszór milyen platformon, hol található ez a file.

Gnu/Linux:
~/.bitcoin/wallet.dat

OSX:
~/Library/Application Support/Bitcoin/wallet.dat

Windows:
C:\Documents and Settings\[YourUserName]\Application data\Bitcoin\wallet.dat (Windows XP)
C:\Users\[YourUserName]\Appdata\Roaming\Bitcoin\wallet.dat (Windows Vista and 7)

Két lehetőség van. Vagy csak ezt a wallet.dat file-t mentjük rendszeresen, vagy az egész Bitcoin mappát. Az első egy minimális helyet igényel. A második esetben a blockchain-t is menteni fogjuk, ami több gigabyte. Cserébe egy visszaállításnál nem kell az egész blockchain letöltését újravárnunk. Ezt mindenki magának mérlegelje.

Online pénztárca

A saját program használata pofon egyszerű, de ahogy latjuk ez a titkosítás, meg rendszeres biztonsági mentés azért feladja a hétköznapi embernek a leckét. Amitől pedig fél az ember azt nem használja, főleg ha a pénze múlhat rajta. Ezért létezik megannyi internetes, nyilvános szolgáltató, ami leveszi a vállunkról ezt a felelőseget, és egy webes felületet kínálva teszi a Bitcoin-QT funkcióját elérhetővé számunkra. Ők a háttérben garantálják a titkosítást, és a biztonsági mentést, ezért nekünk nem kell aggódni.

bitcoin_wallet6

Természetesen, mint minden szolgáltatásnak, ennek is ára van. Van aki a havi díjat kér, valaki csak az utalásokból csippenti le a részét, de valahogy meg kell fizetnünk a díját ennek a szolgáltatásnak. Minden esetre egy bankszámla költségeihez képest jóval alacsonyabb összegekről beszélhetünk. Az egyik leghíresebb ilyen webes, online Bitcoin pénztárca a https://blockchain.info/

Hogyan juthatunk Bitcoin-hoz?

– Pénzt válthatunk Bitcoin-ra a megfelelő kereskedő csoporton keresztül.
– Valaki küld neked Bitcoin-t, akinek már van. Például valamilyen ellenszolgáltatás révén.
– “Bányászhatsz”, azaz létrehozhatsz egy új blokkot (ezért jelenleg 50 Bitcoin jár).
– Csatlakozhatsz egy “bányásztársuláshoz” (“mining pool”).

Az első kettő értelemszerűen kereskedelem.

Bitcoin váltása egyéb valutáról/valutára

A legegyszerűbb, és leggyorsabb módja annak, hogy feltöltsük a frissen létrehozott pénztárcánkat az az, hogy küldünk rá meglevő valutánkból. Létezik több Bitcoin váltó hely. Köztük megannyi online. Nagyon egyszerűen működnek. Ha venni / eladni akarunk meg kell adnunk a kártyánkat, amiről, vagy amire érkezhet a Bitcoin-tól eltérő valuta. Az oldal kiszámolja nekünk, hogy mennyi Bitcoin mennyi más valutát fog nekünk érni, majd jóváhagyhatjuk a vásárlást. Vannak oldalak, amik hasonlóan a többi valutaváltóhoz az eladási és vételi árat úgy kalkuláljak, hogy abban az ő jutalékuk is benne legyen. Más helyeknél fix váltási költség van. A teljesség igénye nélkül íme egy rövid lista a Bitcoin online váltó cégekről: BIPS, Bitbox, MtGox, bitNZ, Bitstamp, BTC-E, VertEx. Én most a https://mtgox.com/-n mutatom be, hogy is kell elképzelni. Regisztrálunk, és bejelentkezünk:

bitcoin_change1

Majd kiválasztjuk mennyi Bitcoin-t akarunk venni, a weboldal pedig egyből kikalkulálja, hogy az árfolyamot figyelembe véve mennyi pénzbe kerülne ez nekünk.

bitcoin_change2

Értelemszerűen hasonlóképpen tudunk Bitcoin-t más valutára váltani.

Bányászat és Bányász társulások

Most nézzük a második két megoldást, ami pedig Bitcoin generálása.

A bányászat az a folyamat, melynek során a géped számítókapacitását a Bitcoin hálózat tranzakcióinak szolgálatába állítod. A géped ekkor nekilát az ehhez szükséges kriptográfiai feladatok megoldásának, Te pedig valamennyi Bitcoin-t kapsz jutalmul a közösbe adott számítókapacitásért. A hősidőkben a gépek CPU (processzor) teljesítményeit használták, mára viszont a technológia a jóval hatékonyabb grafikus kártyák számítási kapacitását fogják be.

Amennyiben sikerül valakinek egyetlen blokkot legenerálni, akkor valamennyi (jelenleg 50 Bitcoin-t) összeg jóváíródik neki. Ez viszont hatalmas számítási teljesítménnyel jár, így egyetlen embernek nem fog összejönni. Az ellenérték viszont csak blokk teljes legenerálása esetén jár. Ezért szerveződnek a bányászok társulásokba (pool-okba), amelyek éppen ezt a kellemetlenséget hivatottak orvosolni. A társult bányászok együtt dolgoznak a blokkok legenerálásán, az elnyert díjakat pedig a hozzájárulásuk mértékének arányában osztják el egymás között, így az alacsonyabb teljesítményű bányászok is több-kevesebb rendszerességgel juthatnak valamennyi Bitcoin-töredékhez ahelyett, hogy éveket várnának egyetlen 50 BTC-os blokk önerőből való legenerálására.

BitMinter és saját java kliens

A következőkben a BitMinter (https://bitminter.com) szolgáltatását fogom bemutatni. Ilyen szolgáltatóból is van millió, nekem ők szimpatikusak. Először is beregisztráljuk magunkat (használhatunk Google, Facebook profilokat is). Ezek után létrehozunk egy worker-t (dolgozó). Ez, csupán egy azonosító lesz ami a felhasználónkhoz fog tartozni. A bányász programoknak meg kell adni valamilyen worker-t. Így pontosan láthatjuk melyik helyről, mennyi Bitcoin-t bányásztunk. Feltéve, ha egynél több bányász programot fogunk futtatni.

bitcoin_mine1

Ha ezzel megvagyunk akkor a MY ACCOUNT -> Workers alatt valami hasonlót kell látnunk:

bitcoin_mine2

Minden egyedi Bitcoin bányászó program nélkül, egyszerűen letölthetjük a BitMinter saját java alkalmazását, és elindíthatjuk egyetlen kattintassál. Valami hasonlót fogunk látni.

bitcoin_mine4

Ahogy a képen látszik a program két bányászó erőforrásra is rátalált. Az egyik a CPU, a másik a Videokártya. Eldönthetjük melyiket kapcsoljuk be, az a melletti kis gombot kell megnyomnunk és indul is a bányászás, azt az erőforrást használva. Természetesen, az egyiket, vagy mind a kettőt is bekapcsolhatjuk.

bitcoin_mine5

Mindegyik érfőforráshoz külön megadhatjuk, hogy melyik worker-hez dolgozzon. Így láthatjuk a statisztikából, ha több erőforrással, vagy géppel dolgozunk, akkor melyik mennyit termelt nekünk.

bitcoin_mine7

Amikor fut, a nagy sebesség merő órán láthatjuk, hogy mennyi Terra/Giga/Mega/Kilo hashe/second feldolgozási teljesítménnyel bír jelen pillanatban a gépünk. A kis órák, azt is jelzik mennyi block-ot dolgozott már fel a gépünk, és mennyi Bitcoin-t bányásztunk vele.

bitcoin_mine8

Ha visszatérünk kicsit később a BitMinter weboldalára, akkor a worker alatt mar látnunk kell valamit az Expected résznél. Ez azért van, mert a teljes block kibányászása után fog jóváíródni az a mennyiség, amivel kivettük a részünket a bányászásból. Ugyan ezen a képen, lejjebb tudjuk beállítani az automatikus kifizetést. Tehát, ha bányászásunk elért egy bizonyos összeget, akkor automatikusan küldje a Bitcoin számlánkra a BitMinter a megadott érteket.

BitMinter és külön program

Természetesen rengeteg külön bányász (miner) program létezik. Így a BitMinter-hez is használhatunk külön programot. Én most egy parancssoros megoldást fogok megmutatni. Először is fontos lejegyezni, hogy ha BitMinter-hez akarunk csatlakozni egyedi programmal, akkor a következő beállításokat kell konfigurálnunk, mindegyik programba (persze van, ahol előre definiálták a BitMinter-t).

stratum+tcp://mint.bitminter.com:3333 (Stratum) vagy http://mint.bitminter.com:8332 (GBT or getwork)
Azonosításhoz a következőképp adjuk meg a kért felhasználót. Vegyük a BitMinter felhasználó nevünket, majd aláhúzás és a worker neve. Tehát, mondjuk miszterx BitMinter felhasználó névvel, és xorp worker névvel a programba a miszterx_xorp felhasználót kell megadnunk. A BitMinter bármilyen jelszót elfogad. Ha elírjuk a felhasználónevet maximum másnak keressük a pénzt.

Én most a BFGMINER tool-t fogom bemutatni. Alapból elérhető az Ubuntu repository-ban. Tehát csak installálunk kell.

# apt-get install bfgminer

Majd felparaméterezve elindítanunk:

# bfgminer -o http://mint.bitminter.com:8332 -u miszterx_xorp -p akarmi

bitcoin_mine9

Érdemes screen-ben futtatni, és így a háttérbe küldeni. Egy minimális menürendszerrel rendelkezik a program. Itt tudjuk a felfedezett erőforrásokat engedélyezni, vagy tiltani. Ezen a képernyőn láthatunk egy TOP-hoz hasonló panelt, információkkal arról, hogy jelenleg hogy dolgozik a gépünk. Mekkora számítási teljesítményt produkál jelenleg, illetve milyen átlaggal dolgozik. A modernebb eszközöknél hozza a hőmérsékletet is külön a feldolgozó egységekhez is.

Hol vásárolhatok BitCoin-al?

Találtam egy nagyszerű térképet, ahol jelölik azokat a helyeket, ahol elfogadnak BitCoint-t. Magyarországon a cikk írásakor 3 ilyen hely szerepel a térképen. Világszerte is 2320. Minden esetre érdekes böngészni a helyeket. Van köztük bolt és étterem is.

http://coinmap.org

bitcoinmap

Összeges és vélemény

A Bitcoin egy briliáns technikai találmány. Az kezdeményezés kivalló, a megvalósítás is páratlan. Az alap ötlet, miszerint egy elosztott pénzügyi rendszert alkossanak a felhasználók, az hihetetlenül kreatív. Szerintem viszont a kezdeti tömeget a pénz „csinálás” ötlete fogta meg. Senki sem tudja mi lesz belőle, de jelenleg nagyon felkapott ez a valuta. Itt el is érkeztünk arra a pontra, amikor a technológia, és a struktúra átmegy valamiféle pénzügyi, és politikai robbanássá. Ugyanis a Bitcoin mint pénz szárnyal. A közvélemény nem hisz a meglevő rendszerben, illetve függetleníteni akarja magát mindentől, és mindenkitől, ezért hihetetlen összegeket pumpálnak a Bitcoin-ba. Az, hogy jó-e vagy rossz-e, azt majd évek múlva láthatjuk. Sajnos még mindig nyugtalanító a nemzetek vezetőinek véleménye, ugyanis ez a dolog lentről jön. Nagyon lentről. Így nem is igazán tudnak vele mit kezdeni, mert rátenni a kezét senki se tudja / akarja, viszont kikerülni sem lehet már a témát. Ez már nem csak játék. Egy független pénzügyi rendszer, még csak az utópiában létezik. Én viszont hiszek benne, hogy a Bitcoin olyan technológiai és pénzügyi kultúrát hozhat a világba, amire már régóta szükségünk lenne. Azt viszont senkinek sem ajánlom, hogy nagy összegeket menekítsen bele, mert annyira ingadozik az árfolyama. Érdemes megismerni, kipróbálni, és készülni arra, hogy „mi lenne ha…”.

bitcoin_usd

Sajnos jelenleg 3 dolog kellene ahhoz, hogy a Bitcoin-ra igazán komolyan tekinthessek:

    – Fejlett országok legitimációja
    – Nagy üzletláncok elfogadnák, tehát a hétköznapi életben is lehetne hasznosítani.
    – Az árfolyama beállna, és nem ugrálna, hisztériát keltve.

Röviden én hiszek abban a jövőben, amit a Bitcoin lehetősége vázol fel, de a tényleges használatával még várok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük