Frankfurtba költözési útmutató

Úgy gondoltam érdemes lenne írnom egy bejegyzést arról, hogy milyen tapasztalataim vannak a Frankfurti élettel, és ideköltözéssel kapcsolatban. Ha valaki hasonló cipőben járna, annak jól jöhet, aki csak kíváncsi rá milyen is lehet meglépni ezt a döntést, annak is érdekes lehet.

Utazás

Kezdjük akkor messziről. Ugyanis el kell valahogy jutni Frankfurtba, illetve néha napján érdemes meglátogatni a családot, barátokat, szeretteinket. Mivel én Debrecenben éltem, így a továbbiakban én Debrecen-t fogom az egyik pontnak tekinteni, a másikat pedig értelemszerűen Frankfurt am Main-nak.

Autó

Adja magát, hogy menjünk autóval. Főleg ha valakinek van is, akkor miért na használná? Akkor indul, és áll meg amikor akar. Nem függ senkitől. Az út 1200km. Én 8 literes átlag fogyasztást számoltam, és 410HuF literenkénti benzin árat. Így jött ki 40.000HuF. Erre meg rájön az Osztrák autópálya matrica, illetve, hogy útközben megáll az ember. Pisil, eszik valamit. Úgyhogy 42.000-45.000HuF-ra saccolom az odautat. Vissza értelemszerűen megint ennyi. Úgyhogy oda-vissza ~90.000HuF. Ezért cserébe a saját autónkat használhatjuk, szállíthatunk bútorokat, vagy jobb esetben, “kényelmesen” elférnek 4-en az autóban. Forgalomtól és időjárástól is függ persze, de az eddigi tapasztalatok szerint 13-15 óra menetidővel kell számolni.

frankfurt_ut1

Telekocsi

Nagy meglepetésemre, rengetegen ingáznak Európai országokból. Annyira nagy az igény, hogy kisebb és nagyobb cégek is alakultak arra, hogy ha nagyobb távot teszel meg, felvegyél meg valakit az útra, és ezzel a költségek darabolódjanak. Rengeteg ilyen oldal van. Nekem legtöbben asz Oszkár Telekocsi szolgalátást ajánlottak, de se ezt nem próbáltam, se azt nem tudom mások milyenek. Ez egy weboldal, ahol fel lehet ajánlani, hogy mikor, hova, megyünk és mennyiért és hány főt tudunk elvinni. Illetve nem csak felajánlani, hanem keresni is lehet a lehetőségek között.

Beütve, hogy Debrecen – Frankfurt hihetetlen sok lehetőséget hozott:

frankfurt_ut2

Ahogy látszik is, olyan 20.000 – 30.000HuF között van egy út, és általában 20:00 – 23:00 óra utazást jelent. Gondolom ez az ár egy személyre, és egy bőröndre vonatkozik.

Vonat

Na igen! Van am vonat is. A Deutsche Bahn weboldalán (http://www.bahn.de/i/view/USA/en/index.shtml), iOS alkalmazásán keresztül nagyon praktikusan tudunk vásárolni jegyet. Sajnos ez általában 1 átszállást jelent, és csak Budapestig jutunk el vele. Onnantól indul a MAV szolgáltatása. A vonaton fel lehet állni, van rajta net, de csak egy fokkal komfortosabb, mint egy autóban ülni. A menetidő 11-12 óra + 3 óra Debrecen. Az ára pedig 50-130 EUR plusz 4600HuF Debrecenig. Olyan 20.000HuF és 45.000HuF között változik. Sajnos itt sokkban függ, hogy milyen vonatot sikerül foglalnunk, és mikor.

frankfurt_ut3

Repülő – Fapados

Persze adja magát, hogy repüljünk. Ennél gyorsabb megoldás nem nagyon van. Valahogy viszont olcsón kéne csinálni. Nem vagyok nagyon jártas az összes elérhető fapadosnak titulált járatok között, de a Wizzairt-t én is ismerem. Sajnos Debrecenből nincs Wizzair járat Frankfurtba, így csak Budapestről jöhet szóba a dolog. Viszont a fapados dolgokkal már most jó előre óva intenek mindenkit. Ugyanis Frankfurt am Main-hoz két reptér is tartozik. Az egyik az International / Nemzetközi repülőtér, a másik pedig Frankfurt Hahn.

frankfurt_ut4

Ez nem is tűnik rossznak, főleg ha az arákat is megnézzük:

frankfurt_ut5

10.000 – 17.000HuF közötti oda-vissza jegyért ki ne akarna repülni? Akkor nézzük is hol van Frankfurt Hahn.

frankfurt_ut6

Szóval nagyon messze van. Sajnos csak busz visz oda, ami óránként jár, és 2 órás a menetideje. Szóval számoljunk rá nyugodtan 3 órát, mire megkapjuk a csomagunkat, kilépünk, megtaláljuk a buszt, az indul, mi pedig végigzötykölődünk az úton vele. Ha belevesszük a debreceni 3 órás utat, plusz adjunk hozza meg 1 órát, a check-olásra, akkor 4 óra Debrecen – Budapest reptér, 1,5 óra repülő, 3 óra busz. 8,5 óra út. 4600 HuF a vonatjegy a reptérre, 10.000-16.000HuF a perjegy (aki utazott mar WizzAir-rel az tudja, hogy szeretnek mindenért felarat kerni), és 14EUR a busz Frankfurtba. Így olyan 20.000HuF – 25.000 HuF között járunk.

Repülő – NEM fapados

Nekem a NEM fapados repülő ebben az esetben a Lufthansa. Sokat utaztam mar velük, és egy-két számomra értelmetlen hülyeségen kívül szerintem alapvetően olyan mint a WizzAir. Legalábbis repülés tekinteteben egész biztos. Ha megnézzük az itteni árakat, szerintem ezek sem veszélyesek. Persze, itt is van olyan időszak, meg máról holnapra, amikor több százezer forintokat is kérnek egy jegyért.

frankfurt_ut7

Itt is el kell jutni a reptérre, ami 4600HuF, majd hozzájön a 40.000-60.000HuF jegy. Azaz 45.000-65.000HuF. A frankfurti nemzetközi reptér bele tartozik a Frankfurti belső közlekedési zónába, így a bérletemmel ingyen utazok vissza a félóránként járó busszal (amúgy 2.6EUR), ami ráadásul a lakásom előtt rak le. 15 perc alatt. Számoljunk. 4 óra itt is a reptérre érkezésig, és a beszállási idő, 1,5 óra a repülő út, és meg félóra mire Frankfurtban vagyunk. Tehát olyan 6 óra hossza.

Utazási összegezés

Tehát általam a következő kalkulációk jöttek ki.

Saját autó | (csak oda) 42.000 – 45.000HuF | 13-15 óra
Telekocsi | (csak oda) 20.000 – 30.000HuF | 20-23 óra
Vonat | ( csak oda ) 20.000 – 45.000HuF | 14-15 óra
Repülő – Fapados | (oda-vissza) 20.000 – 25.000HuF | 8-9 óra
Repülő – sima | (oda-vissza) 45.000 – 65.000HuF | 5,5-6 óra

Természetesen, ahogy említettem ennél jobb, és rosszabb ajánlatok is vannak. Én próbáltam átlagosan felmérni a helyzetet.

Lakás

Lakást bérelni Frankfurtban nem egyszerű. Részletesen kifejtettem a saját albérletem írásban, de röviden itt is lejegyzem. A lakások alapvetően kicsikék. Egy személy általában könnyebben talál szállást mint a párban lévők vagy családosok. Mosógép csak az esetek felében tartozik a lakáshoz, sok esetben közös mosó helyiség van. Az ingatlan piac nagyon gyors, és a legtöbb kiadó/eladó lakásarához még hozzá kell számolnunk a közvetítő cég jutalékát. Hogy azért a rengeteg pénzért mit kapunk cserebe tőlük, azt senki sem érti.

Bár magam nem tapasztaltam, de több helyről is hallottam, hogyha nem beszelsz németül, akkor nem adjak ki a lakást. Hiába a lakás 70nm, ha a tulaj egy embernek akarja kiadni, akkor elküldenek, ha párban vagytok. A legtöbb lakáshoz tartozik házirend. Hangoskodás, mások felvitele, és egyéb konzervatív dolgok. Általánosságban igaz, hogy családosok Frankfurt határán túl valami kertes házat néznek, az egyedülállók meg valahol bent találnak egy kisebb lakást. A bútorozott lakások eseteben többnyire a bérleti díj lefedi a víz, gáz, villany díjakat is. Általányt fizettetnek, és ez végen a leolvasásnál jön a korrigálás, és a szerint még lehet, hogy kell fizetni, attól függ mennyit fogyasztottal. Bútorozatlan lakások, és házak eseteben általában havi szinten van leolvasás.

Bár nem vagyok egy szakértője a témának, minden esetre én azt tudom tanácsolni, hogy aki Frankfurtba szeretne költözni az egyedüliként 1000EUR/hó-val számoljon havonta, aki családdal, és inkább kintebb, egy kertes házat szeretne az olyan 1200EUR/hó-val kalkuláljon. Ha ennél kedvezőbb lesz akkor örülhet.

Szemétgyűjtés

Nem tudom ki mit hallotta a német szemétmániáról, de röviden szerepeljen itt pár sor erről is. Alapvetően három kuka van minden háztartásban. Papir, műanyag, és határtási hulladék (minden egyéb). A szemetesek minden nap másik kukáért jönnek, tehát megvan mikor melyik szemetest kell kitolni a ház elé. Így nálam a lakásban is három kuka van. Egy amibe a műanyag dolgokat teszem. Fóliák, csomagoló papírok, egyéb műanyag borítások (tényleg sok ilyen van, nem gondoltam volna). A másik amibe értelemszerűen a ételmaradékokat, és egyéb főzés / sütésből kimaradt háztartási hulladékot. Illetve csak a kis kartondarabokat a nagyba téve egy sarokban ott vannak a papír dolgok.

Ha megszoktad, hogy mindent egybe dobálsz, akkor kicsit hülyén fogod magad erezni az elején. Sokszor bajban vagyok egy-két dolognál, hogy az hova is menjen, de végül mindennek van helye. Még senki nem bujtatott be a kukába, hogy ezt most azonnal szedjem ki, nem hiszem hogy ők is annyira precízen kategorizálják, szimplán törekednek rá, és ezt várjak el tőlem is. Egyetlen egyszer hívott félre a tulaj, hogy ilyet ne csináljak többet, amikor jó magyarosan egy karton IKEA borítást csak összegöngyöltem, és úgy állítottam a kukába lent. Ő széttépte kis darabokra, és megkért, hogy a jövőben én is így tegyek.

Frankfurt Regisztrációs űrlap

Ha megérkeztünk, akkor be kell jelentkeznünk a városba. Sajnos pontosan nem tudom, ez hogy megy, mert az én esetemben egy cég intézte ezeket. Az útlevelemre volt szükségük, én pedig később megkaptam lepecsételve a lapot. A lapon szerepel, hogy kik vagyunk (igazolvány számokkal), hol lakunk (német tartózkodási hely), illetve a vallásunk. Erre a vallás dologra meg visszatérünk. Ez a lap fog kelleni minden helyen, ahol valami ügyet szeretnénk intézni. Ez igazolja azt, hogy mi tényleg frankfurti lakosok vagyunk, és nem valami jött ment alakok.

Egyház adó

church_tax

Már az előbb említettem, hogy a regisztrációs lapon fel KELL tüntetni a vallásunkat. Ez azért fontos, mert egyház adót IS kell fizetni. Amikor nyilatkozol róla, hogy milyen felekezethez tartozol, azt is definiálod a béredből azt a bizonyos 9%-ot ki kapja meg. Ha már a regisztrációs lapon azt nyilatkozzuk, hogy ateisták vagyunk, akkor nem kell fizetni. Ebben az esetben nem leszünk áldottak, nem fogják a gyerekünket német földön megkeresztelni, nem házasodhatunk itt templomban, illetve az utolsó kenetet se adjak fel nekünk. Ez egy nagyon szép példa arra, hogy lehet a hitet pénze tenni. Ha közben jössz rá, hogy a béred 9%-át nem kívánod az egyháznak adni, akkor el kell menni a bíróságra. 25EUR-t fizetni, és cserébe kapsz egy papírt, hogy kiléptél a vallásból, és elfogadod a vele járó dolgokat. Cserébe nem kell egyház adót fizetni. Aznap előttem csak 12-en voltak ilyen ügyben, úgyhogy külön iroda van az egyházból való kilépések intézésére.

Adószám

Pár héttel a munkába állas után levélben jön majd az adószámunk. Ugye a halál után a második legbiztosabb dolog az ember életében az adófizetés. http://www.bzst.de/EN/Steuern_National/Steueridentifikationsnummer/steuerid_node.html Semmi különösebb dolgunk nincs vele, mint leadni azt a munkáltatónknál, ők intézik a többit vele.

Nyugdíj

Sajnos ez egy elég kényes téma, és senki sem tudja pontosan, hogy is lesz ez. Azt mondja mindenki, hogy már gőzerővel a felé megyünk, hogy Európai Uniós tagországon belül bárhol dolgozhassunk, ergo mindenhol fizethessük a nyugdíjat a bérünkből. Majd azt egy nagy uniós számlán gyűjtve, majd elkezdik kifizetni abban az országban, ahol kérem. Persze senki nem tudja hogy is működik. Meg, hogy fog ez működni, ha egyszer megélem azt a kört. Ha viszont nyugdíj folyósításról beszélünk, akkor a legnagyobb esélyem valószínűleg Németországból lesz. A nyugdíjhoz is kapni fogunk levélben egy egyedi azonosítót, amire vonják majd a nyugdíj járulékunkat. Ezt szintén közölnünk kell a munkáltatónkkal.

Társadalom biztosítás

Természetesen itt is kell fizetni TB-t. 15.5%, amiből a munkavállaló a saját béréből 8.2%-ot fizet. A többit a munkáltató külön. Választhatunk a nagy biztosítok közül, nekem a Techniker Krankenkasse (TK)-t ajánlotta a cég, így én őket választottam. Sok nagyszerű német nyelvű, színes prospektust küldtek, illetve egy levelet, hogy küldjek nekik képet a kártyámhoz. Szerencsére a képet elektronikusan is fel lehet tölteni a weboldalukon, és a kép féltöltését követő 2 hétben, már meg is jött a kártya. Itt nincs ilyen körzeti orvos, ahova be kellene jelentkezni. Fel lehet ütni a névsort és keresni akárkit. Nekünk ajánlottak is pár magyar orvost. Visszük a kártyát, ő pedig intézi a többit. Ha nem tetszik lehet menni másikhoz. Az ilyen állami biztosítókkal az a jó, hogy mindenhol elfogadjak a kártyájukat, és az egész családot lefedi a biztosításunk. Tehát feleség, gyerek után sem kell aggódni, cserebe egy elég tetemes összeg havonta.

tk

Németországban lehet váltani állami pénztárról magán társadalom biztosítási pénztárra. Viszont csak akkor, ha a bruttó havi bérünk meghaladja a 4.350EUR-t. Főleg azoknak érdemes elgondolkozni rajta, akik mondjuk 5 éven belül vissza akarnak menni, és meg függetlenek. Nekik kifejezetten kedvező ajánlatokat tudnak nyújtani ezek a pénztárak. Itt már megjelenik az, hogy kevesebb havi díjért csak bizonyos számú ellátást finanszíroznak, illetve megjelenik az önerő az ellátásban.

Bankszámla

Még ideutazásom előtt kezdtem vadul nyomozni, hol lenne érdemes bankszámlát nyitni. Hol lenne a legolcsóbb nekem a bankolás. Sokáig fel se bírtam dolgozni, hogy szinte az összes bankszámla ingyenes. Pénzfelvétel, bankkártya, utalás. Kérdeztem is, hogy akkor miből élnek. Mire mosolyogva megjegyezték, hogy abból, hogy forgatják a pénzem, amit náluk tárolok. Bár még csak 7 éve van bankszámlám, de Magyarországon mindig volt valami díj, amit fizetnem kellett. Teszem azt jelenleg, a semmire havonta 1000FT-nyi pénzt nyel be tőlem az OTP. Na, de vissza a bankszámlához. Én a Commerzbank-ot választottam, nem tudok kifejezett indokot mondani rá, hogy miért, de akkor is az lett. Egyszer potyára mentem be az egyik fiókba, mert NEM VOLT megbeszélt időpontom. Kérdeztem, hogy akkor megbeszélhetek egy időpontot? Válasz: NEM! Azóta se értem. Ha hülyének néztek, akkor oda mar nem mentem vissza sose. Cserébe bementem egy másik fiókba, ahol egy kedves hölgy kérdezte mit szeretnék. Mondtam, hogy bankszámlat nyitni. Persze ez a hölgy is azzal indított, hogy vanü-e megbeszélt időpontom, mire mondtam, hogy nincs. Ennek ellenére elrohant, hogy megnézi, hátha valaki tud fogadni. Ekkor jött egy ilyen sipítozós vénasszony, aki szó szerint majdnem kirakott a bankból, hogy értsem meg hogy ide időpont kell. Ekkor jött vissza az elso hölgy, hogy pont van valaki, aki tud velem foglalkozni.

commerzbank

Kezet fogott velem, itallal kínált, és ahelyett, hogy szembe ültem volna le vele (ahogy azt megszoktam Magyarországon), a hölgy maga mellé ültetett, hogy LÁSSAM, hogy mit csinál a monitoron. El se akartam hinni. Hol van ilyen, hogy valaki egy banki felületen mutatja neked mit csinál? Persze a képernyő elég interaktív volt, sok kérdéssel, opcióval. Viszont gyorsan eljutottunk a végére. Kaptam ingyen Debit kártyát, és netbankot. Persze nem ott helybe. Meg kellett várnom, amíg kipostázzák. 1. levél a netbank pin kódja. 2. levél a netbank azonosító kódja. 3. levél a bánkártya. 4. levél a bánkártya pin kódja. És mindezt ingyen.

Sajnos az első hónapban jöttem rá, hogy ez a Debit kártya nem lesz elég nekem. Ez ugyanis egy sima Maestro kártya. De olyan ami nem dombornyomott és nincs a hátulján azonosító kód. Így semmilyen internetes pénzügyi tranzakcióhoz sem lehet használni. Ha pénzt akarok felvenni arra tökéletes, a boltban lehet mindenhol fizetni vele, csak neten regisztrálni vásárláshoz nem tudod. Ahhoz kell egy CREDIT card. Az első évben ingyenes, majd évente 30EUR.

TV / rádió / internet adó

Egy hónap itt tartózkodás után érkezett egy szép nemet nyelvű papír, miszerint kezdhetem fizetni a távközlési adót. Ha van a háztartásban TV, rádió, vagy internet, akkor KÜLÖN fizetnünk kell. Előszór csak kacagtam. Aztán szépen beálltam a sorba és interneten keresztül beregisztráltam, hogy negyed évente vonjak a bankszámlámról. Családosoknak jó hír, hogy most mar elegendő háztartásonként fizetni. Sajnos ez van. A képre kattintva bejön a hivatalos prospektusuk.

info_tax

Internet

Mivel nem ápolok túl jó viszont a Telekommal (erről később) ezért egyből azzal kezdtem, hogy milyen más lehetőség van rajtuk kívül. Így találtam rá a Unitymedia nevű cégre. Ami annyira UPC, hogy a kábelmodemem UPC-s. Hogy itt miért kell nekik más neven futni, nem tudom. De kétség kívül a legjobb ár / teljesítmény-t hozza az elérhető itteni szolgáltatók körében. Nekem csak internet kellett, de van náluk TV, műholdas adók, és telefon is.

unitymedia

Sajnos itt is igaz az, ami szinte minden német szolgáltatásnál. Ne próbáljunk neten rendelni, mert elveszünk. Személyesen mindig, mindent, mindenhol megoldottam. Az online dolgoknál viszont kijött, hogy nem akartak angolul beszélni, illetve simán leszartak. Így kisebb kitérőkkel, de 4 hét alatt lett netem. Másoknak ez 1,5 hét volt. Az ára is elég kedvező, 50Mbit/s-es letöltéshez 23EUR havi díjat kell fizetnünk, az 100Mbit/s-ért pedig 30EUR-t.

(Érdemes meg megjegyezni, hogy Németország eléggé nagy kontroll alatt áll Internet szempontból. Youtube-on rendszeresen találkozhatunk a GEMA blokkolásával. A GEMA a helyi érdekvédő szervezet. Illetve nagyon sok tanácsot kaptam itteni emberektől, hogy NE töltögessek, mert figyelik, és küldik a büntetést a kis usereknek is. Bar olyannal meg nem találkoztam, akinek első kézből lenne információja, de érdemes rá odafigyelni. Habár borzasztó kíváncsi lennék a technikai módjára, hogy mit és hogyan tudnak figyelni, és büntetni, ekkora felhasználói körben. Ennek kivédésére legtöbben itt valamilyen megbízható, gyors és fizetős VPN szolgáltatással torrenteznek, vagy töltögetnek, ezt azt.)

Mobiltelefon

Ez az én Achilles sarkam. Ugyanis én úgy jöttem ide, hogy az első, amit teszek az egy iPhone 5s megvétele lesz. Itt is persze elkövettem, azt a hibát, hogy a online rendeltem. A Telekom pedig a tipikusan rugalmatlan valami. 1 hónapig leveleztünk, mire bejelentettek, hogy ők így nem fognak kiszolgálni. Ha boltba mentem azzal, hogy van nekem online igénylésem, akkor is elküldtek, hogy sajnos online igényekkel csak telefon, meg mail-ben érdeklődhetek a központnál. Persze a Telekom-ot angolul elérni lehetetlen, ha pedig valaki más hívta fel nekem őket, akkor nekik nem adhattak ki adatot. Így 1 hónap után fogtam és elmentem egy boltba, elhallgatva hogy nekem van mar egy igénylésem, és kötöttem egy új szerződést.

A srác ideadta a SIM kártyát, mindent aláírtam, és csak vártam, hogy érkezzen postán a készülék. Az örömöm nem tartott sokáig, ugyanis hívott a srác, hogy ilyen még nem történt, mert én nem kaphatok szerződést, mert financiálisan nem felelek meg.

A megkapott SIM kártyámat deaktiváltak, én meg szájtátva tettem le a telefont.

telekom

Azóta próbálkoztam még 2 másik cégnél, hogy hűségszerződés, meg mindenre adjanak nekem iPhone 5s-t, meg számot. Ők is mind leráztak. Közben érdeklődtem itt körülöttem, és a legtöbb ember itt nem hisz a szerződésekben. Sokan feltöltő kártyásak, vagy olyan havi díjasok, hogy ők definiáljak, hogy milyen csomagot akarnak abban a hónapban. Úgyhogy meg januárban megpróbálom az élőfizetést, ha akkor sem, akkor meg veszek egy független iPhone 5s-t.

Amúgy egy átlagos csomag, amiben van pár száz megabyte internet is olyan 20EUR körül indul, és egy átlagos havi díj, amiért Németországba korlátlanul telefonálhatunk, illetve legalább 1GB adatforgalmat is tartalmaz, az olyan 30EUR.

Mozi

Frankfurtban több olyan mozi is van, ahol rendszeresen vannak eredeti nyelvű filmeket. Többnyire ezek blockbuster filmek, ennek ellenére nagyon vonzó, hogy minden nap 2-3 filmet is meg lehet tekinteni angolul. Legutóbb a Thor-t néztük meg András barátommal, és kifejezetten kellemes élményben volt részünk. Kedves, angol nyelvű kiszolgálás, hangulat, kényelem. Minden megvolt.

kino

Bevásárlás

Itt Frankfurtban rengeteg kis bolt van. Ennek ellenére én a nagyobb szupermarketeket favorizálom. Elég elterjedt erre a REWE nevű lánc, illetve van Lidl, Aldi, Penny, ami nálunk is ismert. Egy átlagos (minden félét veszek) 30 EUR-ból van meg.

De, hogy legyen valami konkrét példa is, egy pár termék, ami eszembe jut:

– 100g szalámi: 1.67EUR
– 500g csokis müzli: 3.2EUR
– 1 liter tej 1,8% 0.98EUR
– 100g koktél paradicsom: 0.89EUR
– Ristorante pizza, mirelit: 2.26EUR
– 100g szeletelt sajt: 2.8EUR
– Mozzarella sajt 100g: 0.89EUR
– Juhbeles becsi virsli 1 par: 1.89EUR
– Csirkemell filézett: 11EUR/kilo
– Darált sertés: 17EUR/kilo
– Banán 1.89EUR/kilo

Alapvetően a hús és a zöldség drága. Ezen túl általánosságban elmondható, hogy minden más kicsivel drágább, vagy pont ugyan annyi mint otthon. Az itteni bérezéshez képest, nagyon kényelmesen be lehet vásárolni. Tapasztalatom szerint a németek kevesebbet is esznek. Húsokból is a legtöbb kiszerelés 250g-os, míg otthon szinte mindenből kilónyit veszünk. Az édességek, és sörök megint viccesen olcsók tudnak lenni.

És végül fontos kihangsúlyozni, hogy minden boltban van visszaváltó automata. Itt inkább a műanyag palackokat gyűjtik. Mindert 25 center írnak jóvá.

Frankfurtba költözési útmutató” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A torrentezest egyszeruen figyelik: elkezdenek letolteni torrenttel egy (vedendo) filmet, mjd a nemet IP-ket kiszedik seed/leech listabol, timestamppel egyutt elmentik, es az afott ISP-nel visszakeresik melyik elofizetoe volt az adott idoszakban az adott IP. Majd megy is a baratsagos level, hogy fizess.

    Elofizeteses telefonod akkor lesz, ha a SCHUFA szerint is megbizhato ado vagy. Ehhez kell par honap nemet fizetessel, es jo ados viselkedessel: azaz fizesd be a sazmlaid idoben. 3-6 honap, es mar mehetsz is telefont venni. Ha van esetleg Telekomnal dolgozo ismerosod, esetleg a piaci ar alatt. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.