Wordfeud – egy online logikai játék – multiplatformon

Miután több, mint egy fél éve ezzel a játékkal megyünk egymás idegeire a bloggazdával, és a mai nap szóvá is tett egy erről szóló cikket, úgy döntöttem: engedek a kívánságának és írok egy pár szót róla. A kedves olvasó biztosan ismeri a Scrabble nevű szókirakó társasjátékot, ha máshonnan nem, néhány hollywoodi filmben már találkozhatott vele, ahogy a szereplők ebben osztják egymást. Ez a játék – más néven – elérhető iPhone-ra, Android-ra és Windows Phone-ra is. A játék neve: Wordfeud. Erről következzen egy villám-poszt!

Wordfeud – egy online logikai játék – multiplatformon

 

Ahhoz, hogy a játékot el tudjuk kezdeni, az első indításakor regisztrálni kell magunkat. Ez igazándiból egyszerűbb, mint egy Google mailbox regisztráció: megadunk egy felhasználónevet, email címet és egy jelszót, melyekből ha az első kettő még nem foglalt, már be is léphetünk. Ennek még az a további előnye, hogy mivel a játékállás a Wordfeud-kiszolgálón tárolódik, esetleges újratelepítéskor nem vész el a játékállás: a regisztrált felhasználónév és jelszó használatával bejelentkezve visszakapjuk az aktuális állapotot. Látható, hogy a játék beállításainál értesítések is konfigurálhatók, tehát NEM kell állandóan ránézni a játékra, ha már léptünk: hanggal és/vagy rezgéssel tudatja a telefon, ha az ellenfél lépett.

 

 

Játékszabályok

 

A játék, mint írtam, egy Scrabble klón. Egy 15×15 négyzetből álló táblán játszódik, melyre – vízszintes VAGY függőleges irányban – értelmes szavakat kell kiraknunk, a rendelkezésre álló betűkből, ez szám szerint 8 darab. A játék – sajnos – még magyar nyelven nem érhető el, ám mivel folyamatosan fejlesztik, elég valószínű, hogy bele fog kerülni a jövőben. Angol nyelven természetesen játszható a játék. A betűkockák majd mindegyikének a jobb felső sarkában szerepel egy szám is: a betű normál értéke ennyi pontot eredményez nekünk, ha szimpla mezőre helyezzük a játéktáblán (lentebb a képen). Egy kivételünk van: az üres kocka. Ez afféle Jolly Jokerként viselkedik, értsd, bármilyen betűt kérhetünk rá, azzal a kitétellel, hogy ennek viszont nem lesz pontértéke.

A mi feladatunk természetesen, hogy minél több pontot gyűjtsünk (többet mint az ellenfél), egészen addig, amíg el nem fogynak a betűk.

Amint az látható azonban a fenti képen, vannak különféle színes mezők a táblán, bennük betűjelöléssel. Ezek a mezők a következőképpen viselkednek a játékban:
– „*”  : a játék kezdőszavának ezt érintenie kell
– DL  : double letter (az erre a mezőre elhelyezett betű kétszeres pontot ér)
– DW : double word (a szó, melyben az erre a mezőre helyezett betű szerepel, a dupláját éri)
– TL   : triple letter (az erre a mezőre elhelyezett betű háromszoros pontot ér)
– TW : double word (a szó, melyben az erre a mezőre helyezett betű szerepel, a háromszorosát éri)

A játéktéren még láthatjuk a PASS, a SHUFFLE és a SWAP gombokat. A PASS gombot megnyomva egy kört kihagyhatunk. Ezt azonban nem használhatjuk nyakló nélkül: három PASS után elvesztettük a játékot! Értelemszerűen ezt a megoldást akkor érdemes választani, ha már végképp semmilyen szót nem tudunk kirakni vagy kiegészíteni a meglevő betűinkből, még akkor sem, ha már a SWAP gombbal cseréltünk. Ebből kiderül, hogy a SWAP gombbal tudunk betűt cserélni, ha pl. egyazon betűnkből van négy darab, vagy csak egyszerűen másikat vagy másikakat szeretnénk. Ezt csak addig tudjuk használni, amíg a játék tud még nekünk betűt osztani, erre egyébként figyelmeztet is. A SHUFFLE gomb pedig csak egyszerűen megkeveri a meglevő betűinket; talán azért, hogy más sorrendben könnyebbé teszi nekünk értelmes és a játékban használható szó eszünkbe juttatását. Fontos, hogy mind a PASS, mind a SWAP egy lépésnek számít!

A gombok mellett egy aktuális eredményjelzőt láthatunk, ahol a játékosok pillanatnyi pontszáma szerepel, továbbá azt, hogy hány betűkocka maradt még, amit a játék ki tud osztani nekünk. Ha annyira ügyesek vagyunk, hogy mind a 8 betűkockánkat egyszerre le tudjuk tenni, akkor a szóértéken felül még 50 pontot kapunk bónuszként! Ugyancsak fontos még azt is tudnunk, hogy amennyiben a soron következő játékos, akinek raknia kell, 72 óráig nem végez valamilyen műveletet (szó-kirakás, pass, swap), akkor elveszítette a játékot! Aki úgy érzi, hogy mindenképp vesztene, de elegánsan szeretné ezt tenni, akkor a menüben található RESIGN gombbal teheti ezt meg (feladás) :)

A fenti listán az aktuális meccsek vannak, ahol éppen játékban vagyunk illetve a developer Facebook, Twitter oldala és RSS feedje nyitható meg az alsó gombokkal.  A képen a felső meccsben éppen mi következünk, az alsóban pedig mi már megtettünk a szavunkat, várunk az ellenfélre. Jogos a kérdés: az ellenfelünk ki lesz? Erre három lehetőségünk is van:

Amint a fenti screenshoton látjuk, először nyelvet kell választanunk, amelyen a szavakat szeretnénk alkotni. Földi halandók esetén (értsd: pl. én), ez nyilván az angol :) A tábla elosztás lehet normál ill. véletlenszerű. Illetve, az ellenfél meghívásra szolgáló három opció: ez lehet egy barát (a barát az, aki egy játék alatt az „Add friend” gombbal barátnak jelöltünk), történhet email cím vagy felhasználónév alapján és végül, ha még nem ismerünk senkit, mert pl. ez az első játékunk, akkor lehet ez egy, a Wordfeud-kiszolgáló által véletlenszerűen kijelölt játékos is. Az első két esetben a kiválasztott ellenfél online állapotba kerülésekor fel fog neki egy ablak ugrani, ahol elfogadhatja vagy elutasíthatja a játékmeghívást. Jó tudni, hogy egyazon ellenféllel,  egyidőben több játék is játszható, akár több különböző nyelvkiosztással is.

Nagyon  kellemes opciója még a játéknak, hogy a játék közben, a  menüben található egy „Chat” gomb is, melyre bökve az aktuális ellenféllel tudunk chat-et kezdeni, és itt üzengetni egymásnak, vagy éppen elküldeni melegebb éghajlatra, mert magas pontszámot érő szót rakott és elhúzott mellettünk :)

 

Összegzés

A játék gyakorlatilag megegyezik Scrabble-lel, mely a szabályok azonosságán túl azt is jelenti, hogy a játék elterjedt és népszerű. Nem ritka, hogy a regisztrációt követő első bejelentkezés után kevéssel már „felpattan” a játékmeghívást kérő ablak – ekkor mi vagyunk a véletlenszerűen kijelölt ellenfele egy játékostársnak. A játék, grafikai egyszerűsége és statikussága miatt a legolcsóbb és leggyengébb telefonokon is bőségesen elfut és teljesen élvezhető játékélményt biztosít. Gondolkodtató játék, igazi agytorna és a beépített chaten a gyors üzenetváltás is megoldott játék közben. Több ismerősöm igencsak megszerette a játékot, és mivel az utolsó lépésünktől számított 72 órás játék-határidőt leszámítva nem kell sietnünk, akár napokig eljátszhatunk vele, tehát nem emészti fel a szociális életünket sem :)

Aki esetlegesen szeretne lejátszani velem egy meccset (akár többet is), az Clavell34 usernévre küldje a játékból a meghívót, ezesetben az elfogadás után egy gyors bemutatkozást szeretnék kérni a beépített chaten, köszi! :)

Letöltés

iOS: http://itunes.apple.com/app/wordfeud/id428312806?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hbwares.wordfeud.free
Windows Mobile: http://www.windowsphone.com/hu-hu/store/app/wordfeud/4c049346-c285-4bde-ba34-1fa5f3df4562

 

Wordfeud – egy online logikai játék – multiplatformon” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük