Windows 7 RC testközelben

Bár én próbálom kerülni a Microsoft termékek használatát, de be kell vallanom a Windows, Office, Active Directory, és jó pár termék, egyszerűen megkerülhetetlen. Így érdeklődéssel tekintek én is a Windows 7-re, és egyből lecsaptam rá, amint megjelent a kiadásra jelölt verzió belőle. Azt kell mondjam, hogy meglepő dolgokat lehetett tapasztalni.

Windows 7 RC

Külön ki kell emelnem, hogy idő, és lehetőség hiányában az én tesztjeim nem túl reprezentatívak és nem fedik le a Windows 7 alap szolgáltatásait sem.

Ami engem elsőre nagyon érdekelt maga a telepítés. Azt kell mondjam, hogy nagyban javult az idő, ami alatt egy új rendszert tudtunk installálni.

DVD behelyezése és a gép elindítása: 9:05
File-k másolásának elkezdése: 9:08
Első restart és device inicializálás és driverek próbálgatása: 9:17
Második restart és utolsó felhasználónévvel, időzónával és hasonló kérdések megválaszolása: 9:20
Setup csík elkezdése: 9:22
Kész, bejelentkezve: 9:25.

Windows 7 RC

Azaz a teljes installáció normális tempóban egy 20 perc alatt lement. Ami számomra teljesen kellemes, főleg ha hozzátesszük, hogy a DVD-nyi anyag másolása a korongról rendesen meghatározza a szűk keresztmetszetet.

Ami továbbra is negatívum volt, hogy az installációnál számomra nem volt fellelhető az, hogy hol tudnám azt kiválasztani, hogy a telepíthető komponensek közül mit akarok feltenni, vagy mit nem. Ha már annyira be van harangozva, hogy a Windows 7 minden komponense ki-be kapcsolható, akkor elvárnám, hogy a közel 5GB szemétből csak azt rakjam fel, amire szükségem is van.

Ami még fontos volt számomra egy szűz rendszeres restart idő. 41 másodperc volt a login ablakig a rendszer felállása, és 51 másodpercig a desktop megjelenítése.

Fontos hozzá tenni, a teszt gép paramétereit:

Fujitsu Esprimo
Intel Core2 Duo E8400 3.00GHz
2GB DDR2 Memory
Hitachi SATA hdd

A rövid idő alatt, amíg használtuk, addig leginkább az jött le, hogy a Windows Vista feelinget egyesítették az XP teljesítményével. Olyan nagyon nem kápráztatott el a dolog, de talán használhatóbb lesz. Minden esetre most se érzem a késztetést, hogy miért kellene Windows 7-et használnia bárkinek. Majd biztos jön a ráutaló magatartás, azaz a kizárólagos driver kiadás a Windows 7-re, és software kizárólagos támogatások. Ami nem tudom kinek lesz jó.

Majd meglátjuk.

Windows 7 RC testközelben” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Óhh végre :) pár napja pont arra gondoltam ki kellene próbálni a w7-et, de wisszatartott ( ;) ) a mögötte álló cég filozófiája…

  Pont ezek a kérdések érdekeltek. Köszi :)

  (Tehát maradok az osx koppintás dreamlinuxomnál ;) )

 2. A VirtualBox mindig kepes lesz futtatni az XP-t. :)
  Amugy W7 tetszetos, de ha egy ici picit is nagyobb a gepigenye mint az XP-nek, nem akarodzik lecserelni.
  Az hiszem, a kerdes jogos: “miért kellene Windows 7-et használnia bárkinek?” — ha van XP.

  peace.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.