Vista+Switch=Mac Exposé

Mostanra már minden rendszeres olvasónk tudja, hogy kedvenc asztali operációs rendszerem az OSX. Ez nem azt jelenti, hogy nem értékelem, vagy nem használom a másik két nagy oprendszert, a Windows-t és a Linuxot. Ez utóbbival építettem ki szervereim környezetét és Windows-t használok a munkában. Hogy mind a három platform használatában jártas maradhassak, eljátszadoztam egy kicsit a Vistával a laptopomon, kicsit erőltetve a megismerkedést.

switcher_multimon

Az egyik dolog, amit tényleg nagyon szeretek és megbízhatónak tartok az OSXnél, az az Exposé feladatváltó. Amellet, hogy remekül néz ki, roppant hasznos is, és ötgombos Microsoft egeremmel nagyon gyorsan és hatékonyan tudok az alkalmazások között szükség szerint váltani.

Nem tom ti, hogy vagytok vele, de a Vistába beépített 3D-s feladatváltót, a Flip – 3D-t, én nem tartom hatékonynak és lassabb is az Exposé-nál. Az új 3D-s kinézettől eltekintve, a Flip-3D feladatváltó körülbelül egy kazettának felel meg a DVD-k és az Exposé világában. Ezt kimondván, rátaláltam arra az egyetlen programra, ami a Vista display driverét befolyásolni tudja a megfelelő irányba és Exposé feladatváltó rendszert kölcsönöz neki. Hogy hogy hívják? “Switcher” természetesen!
A Switcher, mint az új Expose klón a Windows Vista számára, sokkal jobb mint az elődje.

Akár az OSXnél, ennek a featurenek akkor optimális a használata, ha az egér, amit használunk rendelkezik thumb (oldalsó) gombbal, ami lehetővé teszi az amblakok közötti váltást anélkül, hogy a billentyűzetet érintenénk.

Amikor a Vistát és a Switchert konfiguráltam, hogy együttműködjön az egér thumb gombjával rá kellett jönnöm, hogy egy megfelelő billentyűkombináció beállítása kész kihívást jelenthet. Az OEM+~ billentyűkombinciót használom a Switcher aktiválására, majd ugyenezen billentyűket beállítom az egér saját softwarénél, hogy a thumb gomb megnyomásakor ugyanazen funkciót érjem el… Tanán a jövő verzióiban a gyártó majd beépít egy extra egér gomb opciót az aktiválásra!!!
Ellenben a Switcher-t használva egyetlen gombnyomással elérhetővé válnak a megnyitott alkalmazásaid, miniatürökként jelenítheted meg őket, vagy elrejtheted azokat, hogy gyorsabban megkereshess egy filet az asztalodon.

switcher_tile

Feltételei:

    • Windows Vista
    • Aero engedélyezés

Billentyű parancsok

    • Windows+~ : Switcher aktiválás. A billentyű, ami aktiválja a Switchert, személyre szabható, módosítható.
    • Page up/page down/másodlagos egér gombok: Nézet váltás, ami meghatározza, hogyan rendeződjenek el az alkalmazások a képernyőn

    • Tab/shift+tab/nyíl billentyűk/egér görgő/Windows+~/Windows+shift+~: Váltás az ablakok között.
    • Esc/enter: Választás az alkalmazások között majd a munkfázis befejezése.

Ha további részletekre vagy kiváncsi, íme egy újabb screenshot a beállításokról.

switcher_shortcuts

Úgy gondolom, hogy ez az ingyenes software elengedhetetlen olyan OSX felhasználók számára, akik egy időre VSTA használatára kényszerülnek. Mindenkinek, aki Vistát használ le kell töltenie és ki kell próbálnia. Tetszeni fog!

A program letölthető innen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük