Veritas Cluster Manager

Már írtam egy hosszabb cikket a Veritas Cluster Suite cluster megoldásról. Alapvetően nem-Windows platformon az adminisztrátorok parancssoros eszközökkel vezérlik a clustert. Most nézzünk, egy egyszerű, kicsit puritán eszközt a „grafikus” vezérlésre.

Beszerzése

A Symantec egy speciális oldalán érhető el, amit Veritas Cluster Utilities-nek neveznek. Itt is a második linkre kell kattintanunk.

A toolok között lesz a Veritas Cluster Manager. Ezt kell a megfelelő platformra letölteni.

Használata

A telepítése az egyszerű next next finish, vagy install script elindítása. Én most a Windows kliensét mutatom be, de minden más platform alatt, ugyan azt fogjuk tapasztalni.

Ez az alap ablak, ami fogad minket, ha elindítjuk a tool-t.

Elég puritánnak néz ki. A tudása is ennek megfelelő lesz. Természetesen, hogy valamit érjünk vele hozzá kell adnunk egy clustert.

Kattintsunk a File -> New Cluster menüre.

Meg kell adnunk a server hostnevét, vagy IP címét. Fontos hogy a Veritas Cluster-t a 14141 porton el tudjuk érni.

A következő kérdés a Veritas Clusterhez egy megfelelő belépési felhasználónév és jelszó páros lesz. Ezt a telepítésnél lehet megadni, alapértelmezetten admin/password.

Ennek hatására két dolog törtnéik. A már mutatott ablakban egy új aktív session fog beíródni a következő képen:

Mint látszik láthatjuk a státuszt, hogy hány System tartozik hozzá, illetve, hogy hány Service Group online, vagy épp offline.

Ebbe a kis státuszablakban több clustert is felvihetünk természetesen. Ami ennél fontosabb viszont az a másik rész ami megjelenik. Ezt az ablakot Cluster Explorer-nek nevezik.

Ez az ablak felelős a Service Groupok és a különböző resourcek „megjelenítésért”, és vezérlésért. Először is bal oldalt, egy fa struktúra szerűen lenyithatóak a Service Group-ok, és a benne lévő resourcek.

Service Group nézet

Nézzük most azt, hogyha kiválasztunk egy Service Groupot, akkor miket láthatunk, illetve miket tehetünk vele.

Első fül a Status. Ez gyakorlatilag a hastatus -sum parancs kimenetelének felel meg. Fontos kihangsúlyozni, hogy a Cluster Explorer teljesen realtime (valós idejű) adatokat szolgáltat. Mint a Service Groupok, mint a Resourcek állapotát, és éppen aktuális node-ját láthatjuk itt.

A második tab, a Resouces. Itt a Service Group alatti resourceket, és azok függőségét rajzolja ki nekünk vizuálisan a tool. Ez elég hasznos tud lenni, főleg bonyolultabb Service Groupok esetén.

A harmadik tab pedig a Properties. Ez jeleníti meg a Service Group argumentumait, amiket természetesen módosítani is tudunk.

Rsources

Most nézzük meg azt, hogy egy Resource-ra kattintva milyen képernyők lesznek elérhetőek. Az első itt is a Status lesz.

A második pedig a Properties, ahol a hares -display kimenetelének megfelelő információkat lehet látni, és természetesen szerkeszteni is.

Vezérlése

Természetesen a leggyakoribb vezérlési utasítást, amit clusterek esetében kiadunk az a különböző resource-k vagy Service Group-ok állapotának megváltoztatása, vagy switchelése. Ehhez csak kattintsunk jobb kattintással a Service Groupra, és egy hosszú listából fogunk tudni választani.

Természetesen igaz ez a Resourcek-re is.

Összefoglalás

A Veritas Cluster Manager, ami magába foglalja a Cluster Monitoring és a Cluster Explorer funkciókat, nagyon hasznost tud lenni. Alapvetően egy egyszerű, és logikus grafikus megjelenése a CLI parancsoknak. Általa kontrolláltan és egyszerűen lehet dolgozni Veritas Cluster környezetben, viszont kötegelt és igazán modern extra funkciókat nem tartalmaz. Talán pont ezért is ingyenes. Érdemes kipróbálni, főleg Windows adminisztrátorok fogják tudni majd értékelni.

Veritas Cluster Manager” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Pontosan ma kellett service deaktiváció miatt használnom a gui-t hogy leállítsak egy-két node-ot.A szerverek németbe vannak én meg ugye kishazánkban,szóval amit ki akarok nyögni hogy nagyon dög lassú volt igy minden.(ssh -X root@szervernév és ott start a gui putty és xming kombóval)Tényleg jó a tool mert ha nem ismered a parancsokat csak 1-2 kattintás és mindent megoldhatsz de hatalmas türelem hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük