Valiant Hearts – The Great war: háborús történet mesélés

Szeretek kipróbálni játékokat, manapság viszont se időm, se igazán kedvem nincs a sok órányi játékidőt ígérő programokhoz. Az utóbbi években leginkább csak iPad Mini-men játszogattam egyszerű dolgokat. Szinte sokként ért, hogy az általam is már ismert Valiant Hearts játék megjelent táblára is. Úgyhogy nem tudtam ellenállni, megvásároltam.

valiant-hearts-the-great-war-cheats

Ubisoft

A Valiant Hearts nem egy iPad-re fejlesztett játék. Olyan komoly platformokra jelent meg mint Windows, PlayStation3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One. Plusz, aki ismeri az Ubisoft-ot, mint kiadót az tudhatja, hogy nem a kvarcjátékokról híresek. A Valient Hearts nem a játék mechanikájával gyönyörködtet el bennünket, sokkal inkább a történet mesélésével.

A történet

Valiant_Hearts_art

Ahogy említettem a a varázslat itt a történetben rejlik. Az első világháborút ismerhetjük meg, négy karakter (és egy kutya) szemszögéből. A háború kitörésétől indul a játék, ahol egy szétszakított család tragédiájával kezdünk. Majd a nagypapát besorozzák, a kaland pedig kezdetét veszi. Habár a kalandok során valós eseményeken alapuló történetet fogunk látni, a játék folyamatosan arra ösztönöz minket, hogy a valós történelmi tényekkel is megismerkedjünk. Archív anyagokat fog minden pályához mutatni, illetve a külön gyűjthető tárgyak szintén egy releváns eszközt, vagy levelet fognak nekünk mutatni. Ezzel is jobban erősítve a valósághű hangulatot. A nagypapa persze hamar találkozni fog új szereplőkkel. Ők nem csak a történet részesévé fognak válni, de a játék során is sok kalandot az ő személyükkel kell teljesítenünk.

Játékmenet

A képernyőn egy két dimenziós (mesére emlékeztető) képet fogunk kapni. Kattintással, vagy az érintőképernyőn az ujjunkkal a képernyőre bökve tudjuk a karaktereket az adott helyre hívni. Alapból mászni és ütni tudunk. Amennyiben közel megyünk valakihez vagy valamihez, amivel interakcióba tudunk lépni, akkor kis kör jelenik meg. Erre kattintva tudhatjuk meg, hogy ott mit kellene csinálnunk. Legtöbb esetben valami, valahonnan meg kellene szereznünk. Tehát az egész egy nagy puzzle, egy kevés ügyességi elemmel keverve.

puzzle

Az irányítással nekem szinte sosem volt bajom. Adja magát, és ha el is bizonytalanodnál, egy percenként jönnek segítségek képek formájában. Ezekről pedig egyértelmű, hogy mit kellene tennünk. Számomra az egyszerű „menj ide, húzd meg azt, most azt vidd oda” mechanikán túl, mindig volt valami, ami kicsit feldobta játékot. Autóvezetés, újraélesztés. Jó pofa dolgok.

Összegzés

A Valiant Hearts nagyszerű játék kicsiknek, és nagyoknak egyaránt. A történelmünk, egy fontos és tanulságos szakaszát mutatja be, egy nagyon emberi, de meseszerű történeten keresztül. A ki akar, nagyon sok érdekes tényt, és információt tudhat meg a játék közben felkínált archívumokból, vagy csupán élvezheti a mesét. A puzzle szerű játékmenet számomra körülbelül 5 órányi szórakozást kínált. Jómagam iPad-en szereztem be, ahol a négy fejezetért körülbelül 15EUR-t fizettem. Ennek ellenére sem bántam meg, és csak melegen tudom ajánlani minden érdeklődőnek a beszerzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük