Új vétel: LaCie 5big Network 2

Eljött ez az idő is, amikor végre NAS Storage-ra tudom költöztetni a kis otthonom adatait. Választásom a LaCie gyártó 5big Network 2 típusú egységére esett. Eléggé otthoni kategóriába szánt kis masináról van szó, cserébe ez a második generáció már viszonylag sok hasznos és érdekes képességgel fel van ruházva. Erről szeretnék egy hosszabb bemutatót tartani, remélem érdemes lesz.

Külsőségek

Mac-es felhasználó révén én hiszek benne, hogy ami jó az lehet szép is. Bár másoknak a CUBE kinézet kicsit riasztó lehet számomra igazi elegancia. Az igazi kis szögletes ezüst doboz egyetlen nagyobbacska „lámpát” tartalmaz. Ez pedig kéken világít alap esetben.

Hátul találjuk a diskeket és a portokat. Öt darab disk befogadására alkalmas a kis doboz, amit a gyártó minden konstrukció esetén teljesen teli ad. Így lehet az 5TB, 7,5TB illetve 10TB-os kivitelben megvásárolni. Viszont nézzük tovább mi is van itt még hátul:
2 x eSATA
2 x USB
2 x Gigabit Ethernet

Mint látszik mindenből kettő van. Akár plusz diskekkel, akár nyomtatóval is bővíthetjük a kis masinát, plusz dupla lehetőségünk van a hálózathoz csatlakoztatni a kis dobozt, vagy akár két különálló hálózathoz.

Bensőségek

Na, de mit is rejt ez a doboz. Maga a rendszert egy Linux hajtja. Az aktuális 1.4.3-mas rendszert méghozzá egy 2.6.22.18 kernel. Ezen által elég részletes információkat lehet kinyerni magáról a vasról.

CPU: ARM926EJ-S
MEMORY: 2x256MB (512MB)
Diskek:SAMSUNG HD103SI

Root filesystem (sda7) ext3 (read only)
User filesystem (md4) xfs

Tehát egy ARM processzoros, 512MB RAM-os gépről van szó. A RAID tükröket a jó öreg Linuxos softwares RAID-el hozza létre. A gépet működtető rendszer pedig számomra érdekes módon az első disk egy partícióján kap helyet.

Mit tud?

Először is vegyük csak listázva azon lehetőségeket amiket ez a storage box kínál:

Támogatott file megosztások:
– SMB
– AFP
– FTP
– WebDAV
– UPnP

További szolgáltatások:
– iSCSI target
– Time Machine support
– Print Server
– Bittorrent kliens (transmission)
– WakeOnLan lehetőség
– iTunes Server
– Active Directory support
– Backup NAS to DAS
– Webes Adminisztrációs lehetőség
– Webes Filekezelő
– DynDNS support

Nem rossz lista, mégis hiányzik számomra pár dolog, amit a Linux mag miatt csak idő kérdése lenne szintén belefejleszteni. Ilyen az NFS megosztások támogatása, illetve a titkosított adatok kezelése a diskeken. Ha van Active Directory kapcsolat, akkor miért nincs sima LDAP-os is?

Üzembe helyezés

Gondolom senki se fog meglepődni akkor, ha azt mondom, hogy pofon egyszerű. A csomagolósból ki kell emelni a majdnem 8kg súlyú dobozt, ami már ekkor összeszerelt állapotban lesz. Tehát a diskek már benne lesznek. A LaCie mindhárom típusú elektromos tápkábelt mellékeli a géphez, és egy körülbelül másfél méteres LAN kábelt. Természetesen rövid soknyelves dokumentációt és CD-t is kapunk. Semmi olyat, amit a hivatalos oldalról ne tudnánk letölteni persze.

Amint bekapcsoljuk az eszközt az halk morajlással elkezdi egyesével tesztelni a diskeket, majd végleg felbootolni.

Alap esetben DHCP-n keresztül kap IP-t a masina, amin keresztül elérhető máris a webes felület. Aki viszont nem szeretné, annak ajánlatos feltepeíteni a LaCie Network Assistant toolját. Ez van minden OS-re és egy egyszerű, gyors és buta kis programot kapunk vele.

Ezen az Assistanton keresztül automatikusan megtalálhatjuk a gépünket, változtathatunk rajta hálózati beállítást, illetve firmware-t frissíthetünk rajta. A volumes fül alatt a létrehozott megosztásokat tudjuk automountossá tenni.

Viszont akkor menjünk is a webes felülethez és nézzük meg mit, hogy is tudunk használni.

Webes Adminisztráció

Egyszerűen üssük be az IP címet a böngészőbe, vagy ha rendeltünk hozzá host nevet akkor azt. A következő képernyő fog minket fogadni:

Itt megadjuk a felhasználó nevünket és jelszavunkat, és máris beléphetünk az adminisztrációs felületre:

Fent és középen a kattintható menüpontok találhatóak, míg alul és jobboldalt úgynevezett widgetek. Minden egyes menüpontnak van egy widgete, ami drag and drop módon mozgatható itt. Mindegyik widget valami valós időben frissülő információs részt képvisel azzal a menüponttal kapcsolatban, amihez tartozik. Így tudhatjuk meg hány felhasználó használja a NAS-t, mennyi a helykihasználtság, így tovább. Impozáns, viszont túl sok gyakorlati haszna nincs.

Nézzük a menüpontokat akkor:

General Settings

Itt tudunk általános beállításokat tenni. Úgy mint név választás, nyelv választás, idő és idő szinkronizáló server választása, illetve itt tudjuk a különböző megosztásokért felelős serviceket is.

Users

Itt tudjuk a felhasználókat kezelni. Amennyiben Active Directory-hoz kapcsolódtunk az onnan származó felhasználók is itt jelennek meg.

Groups

Ugyan az, mint a Users csak csoportokkal.

Network

Három tab-ra tagolódik a hálózati beállításokért felelős panel. Az első rész az alap konfigurációhoz tartozik, ahol az IP-t, netmask-ot, átjárót tudjuk definiálni.

A második részen lehet megadni proxy-t illetve levelezési beállítást. A levelezés beállítás szükséges, ha bizonyos riasztásokról szeretnénk levelet kapni.

Az utolsó tab pedig a két hálózati port beállításait rejti. Itt van lehetőség beállítani, hogy amennyiben mindkét port aktív, miként működjenek azok. Lehetőség van failover, loadbalance megoldásokra is.

RAID Management

Ebben a menüpontban láthatjuk a diskjeink állapotát, illetve itt van lehetőség a diskeket valamilyen RAID tömbbe definiálni. Vigyázat, minden definiálás a meglévő adatok vesztéséhez fog vezetni. Ugyan itt látjuk, ha bármelyik DISK meghibásodott volna.

Share

Ez az egyik legfontosabb menüpont, mivel hogy a NAS legmeghatározóbb funkciója, a megosztások kezelése. Egy listában látjuk milyen néven, milyen megosztásaink vannak éppen:

Mindegyik megosztáshoz láthatjuk, hogy publikus vagy privát megosztás, azt hogy mekkora méretben limitáltuk a méretét és hogy az alapértelmezett megosztási protokollokon keresztül van-e megosztva vagy valami egyedi konfigurációval. Az alapértelmezett megosztásokat lent tudjuk állítani:

Drive Information

Bár első pillantásra egy teljesen hasztalan menüpontnak tűnik, el van egy hasznos funkció ide rejtve. Ha valaki ránéz két csíkot lát. Az első mutatja a a NAS kihasználtságát, a második pedig az iSCSI-jét. Az iSCSI esetén viszont a számra kattintva tudjuk megadni, hogy az iSCSI LUN mérete mekkora legyen. Sajnos erre viszont nem utal semmi, tehát ha valaki nem tudja, akkor nem fogja észre se venni.

Copy

Ez a menüpont akar helyt addni a NAS to DAS backup megoldásnak. Sajnos viszont elég butácskán sikerült. Először is a legnagyobb bajom, hogy Share-t lehet Share-re másoltatni. Ami nem praktikus, amennyiben a Share csak egy része lenne fontos. Másod sorban nem lehet időzíteni. Jobokat hozzá lehet adni, amik azon nyomban elindulnak, és ennyi. A restore-ről meg ne is álmodjunk. Úgy hogy egy viszonylag jó ötletet sikerült teljesen elbaszniuk.

Eco Management

Ez olyan energia gazdálkodási menüpont. Amennyiben szeretnénk minél gazdaságosabban kezelni a NAS-unkat, akkor lehetőségünk automatikus ki-be kapcsolásokra, illetve ugyan itt lehet a UPS-t is managelni, amennyiben van. Sajnos csak és kizárólag USB-n csatlakoztatott UPS-eket támogat az eszköz, a hálózatos management kártyával rendelkező UPS-eket sajnos nem.

Download

Ez a menüpont gyakorlatilag a torrent kliens. Egy egyszerű, de szép felület. Meg tudjuk adni melyik porton működjön, hogy a lefele felfele sávszélességet mennyit definiálunk neki, illetve mennyi torrent file futhat egy időben. Minden letöltéshez más Share-t tudunk kiválasztani. Amennyiben létezne hozzá egy tool, amibe tudnám bedobálni a torrent file-kat, és nem kéne mindig megnyitni ezt a webes management felületet már tökéletes is lenne.

Support

Ezen a menüponton érhető el a frissítés. A rendszer automatikusan le tudja kérni, a frissítéseket, nekünk csak telepítenünk kell. Illetve ugyan itt kapcsolhatjuk be a riasztások küldését és kérhetjük le a system logokat. Ez a system log fog kelleni a LaCienek is, amennyiben problémával fordulnánk hozzájuk. Ez gyakorlatilag az /etc és /var/log könyvtár betömörítéséről van itt szó.

External Drives

Itt lehet a külső portokon csatlakoztatott eszközökről információt kapni. Legyen az tároló, vagy nyomtató.

Mennyire gyors?

Az ígéretek szerint:

Burst Transfer Rate : (Over Ethernet)
OS with 64KB I/O – Read: 60MB/s; Write: 35MB/s
OS with 1MB I/O – Read: 70MB/s; Write: 40MB/s

Az én méréseim bár nem ideális körülmények között zajlottak, de íme az Xbench programmal készített Benchmark:

Disk Test	49.62	
        Sequential	29.83	
	Uncached Write - 13.19	8.10 MB/sec [4K blocks]
	Uncached Write - 60.87	34.44 MB/sec [256K blocks]
	Uncached Read - 31.81	9.31 MB/sec [4K blocks]
	Uncached Read - 96.06	48.28 MB/sec [256K blocks]
	Random	147.42	
	Uncached Write - 86.00	9.10 MB/sec [4K blocks]
	Uncached Write - 96.12	30.77 MB/sec [256K blocks]
	Uncached Read - 1272.68	9.02 MB/sec [4K blocks]
	Uncached Read - 231.70	42.99 MB/sec [256K blocks]

Ezek az értékek viszonylag jónak mondhatóak, az én igényeimet teljes mértékben kielégítik.

Összeségében

Magával az eszközzel teljes mértékben elégedett vagyok. Softwares és adminisztrációs részen érzek pár átgondolatlan dolgot, de talán a jövőbeli software frissítések erre is megoldást adhatnak. Bár nem olcsó mégis ilyen tárhellyel, ilyen tudást kevés másik hasonló kategóriás Storage kínál.

Így én ajánlom megvételre bárkinek, akit a bemutatóm meggyőzte.

A termék hivatalos weboldalon elérhető itt.

Új vétel: LaCie 5big Network 2” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük