Új vétel: APC Smart-UPS 1000XL + Web SNMP kártya

Készülgetve az egyszeri otthonról való üzemeltetésre, illetve bízva az EON állandó, minőségi szolgáltatásában vásároltam egy nagyobb teljesítményű régebbi típusú szünetmentes tápegységet. Az alap követelmények azok voltak, hogy két átlagos teljesítményű gépet, switchet és egy nagyobb méretű USB storage-t elvigyen aktív működés közben is akár 30 percig.

A sors és a Vatera kegyeltjeként egy APC Smart-UPS 1000XL-hez sikerült hozzájutnom méghozzá Battery Pack-el együtt. A fehér színű két alkatrészt egy vaskos kábel kapcsolja össze. Együttes kapacitással az általam kért terhelést 54 percig képes fenntartani saját akkumulátorokról.


Kimenetként tisztán szinuszos jelet generál, és ugyan úgy rá tud táplálni kisebb feszültség esetén, mint ahogy védeni tud a nagyobb feszültségektől, ezzel óvva a rajta csüngő fogyasztókat. A szünetmentes elején lévő néhány led jelzi ki az aktuális állapotot. A bal szélső csík a terhelésről ad információt, míg a jobb szélső az akkumulátorok aktuális állapotát mutatja. Kettő funkció gomb kapott helyet a berendezésen. Az egyik (kisebb) a kikapcsoló gomb, amivel mind a szünetmentes tápot kikapcsoljuk, mind megszüntetjük a rajta lévő fogyasztók táplálását. (Sajnos nem kapcsol át ilyenkor bypass üzemmódra, és kézzel se kapcsolható át). Míg a másik (nagyobb) a bekapcsoló gomb. Ennek a gombnak pluszban még a funkciója az is, hogyha üzemállapotban van a UPS, akkor egy selftestet hajthatunk a megnyomásával végre a szünetmentes tápunkon.

SNMP/Web management

Persze az egész onnantól izgalmas, hogy tudjuk távolról is irányítani, illetve ellenőrizni a UPS állapotát. Ehhez kell pedig egy opcionálisan megvásárolható management kártya. A UPS ezen kártya segítségével számtalan extra funkcióra tesz szert. Természetesen, hogy ezen funkciókat el is érjük szükségünk lesz a kártyán található hálózati portot csatlakoztatni a hálózatunkhoz.

Amint ez megvan mint webes mint telnettel menüs környezetben elérhető lesz a UPS. Én most inkább a webes felületet fogom kivesézni, ugyan ezek a funkciók a telnes-es felületen is elérhetőek.

– Lehetőségünk van az aktuális adatok lekérésére, mint töltöttség, aktuális terhelés, várható maximimális kiszolgálási idő szükség esetén.
– Megnézhetjük a múltban történt eseménynaplókat.
– Lehetőségünk van tesztek futtatására, illetve ezen tesztek időzítésére
– Beállíthatunk email-es riasztást abban az esetben, ha bármilyen esemény történne.
– SNMP beállításokat végezhetünk.

PowerChute (Network Shutdown)

Miután hálózaton keresztül kommunikálni tud most már a UPS, így van értelme olyan software megoldásokat is kezelni, ahol egynél több géppel kapcsolatban tud a UPS adatokat cserélni. A PowerChute az APC saját softwares megoldása a Web/SNMP kártyák kezelésére. A UPS manager felületén be lehet állítani a a PowerChute által használni kívánt portot, és a kliensek IP címét.

Amennyiben ezt megtettük a gépeinkre szükséges telepíteni a PowerChute Network Shutdown kliens programot, ami szinte minden operációs rendszerre ingyenesen elérhető. Ez a megfelelő porton várni fogja UPS riasztását. Ha a UPS elér arra a kritikus szintre, ahol már nem biztos, hogy képes lesz még sokáig biztosítani az áramháztartást kiesés esetén, úgy generál egy jelet a gépek számára, hogy azok kezdjék meg az automatikus, és rendeltetészerű leállást, ezzel védve adatainkat.

Új vétel: APC Smart-UPS 1000XL + Web SNMP kártya” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük