Új Apple TV és filmkölcsönzés

Korunk egyik legnagyobb méreteket öltő bűnözési formája, amit állítólag minden egyes számítógép tulajdonos elkövet az az illegális adatokkal való visszaélés. Az Apple az iPod és az iTunes Music Store (ITMS) megalkotásával már a zene ipart megreformálta, és azóta is a legtöbb legális zenét elektronikusan ezen a rendszeren értékesítik, a zenekiadók minden akadályozása ellenére is. Már régebben megjelentek filmek és sorozatok az ITMS kínálatában, de most mégnagyobb előrelépés történt, méghozzá a filmkölcsönzés elektronikus megvalósítása.

movie_rental.png

A zene és filmes ipar is persze úgy próbál keresztbetenni ennek a reformnak ahogy csak lehet. Az ő elgondolásuk szerint, az elektronikus lehetőségek ugyan is csak erősítik az illegális tartalmak elterjedését. A másolásvédelem feloldásáért küzdő erőfeszítések eltiprásáról már szót se ejtek.

Egyszerűen a zene és filmes ipart uraló emberek nem tudják megérteni, hogy nem tűzzel vassal kell a lehetséges vásárlók ellen küzdeni, hanem „termékeik” egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb eladását erőltetni, méghozzá versenyképes áron. A filecserélőkre pedig nem mint bűnözőkként tekinteni, hanem egyszerű konkurenciaként.

Ma ha az ember gondol egyet és megnézne egy filmet tízszer körülményesebb azt a filmet legálisan beszerezni mint illegálisan. Egy torrent tracker által körülbelül 10 perc alatt nézhető és utána szabadon archiválható, szerkeszthető formátumban érhetjük el a kívánt filmet. Legális formában ez kimozdulást, utazást, fizetést jelent, és jobb estben elérhető vagy kölcsönözhető a film a bolt vagy kölcsönző polcán.

Így lassan az tűnik hülyének aki a sok hercehurcát és ezért ezért még nem kis összegek áldozását választja az egyszerűbb, gyors letöltés helyett.

Az Apple most azt a célközönséget akarja megfogni, aki gyorsan legálisan, egyszerűen akar délutáni néznivalóhoz jutni. Steve Jobs minden jelentős filmgyártóval (Touchstone, Miramax, MGM, Lionsgate, Newline, FOx, WB, Disney, Paramount, Universal, Sony, stb..) megállapodott, és így kezdésként összesen 1000 film válik „kölcsönözhetővé” az új iTunes 7.6-os program által egyenlőre viszont csak az amerikai vásárlóknak (nemzetközi felhasználóknak év végétől).

A filmeket köcsönzés után 30 napig lehet megnézni, ha elkezdtük, 24 órán belül be kell fejeznünk. Egy film ára: $2.99, premier film esetén: $3.99. HD minőségben is rendelkezésr állnak a filmek, $4.99-ért.

appletv2

Ez a fajta lehetőség érinti a iPod és iPhone felhasználók (lásd új firmware) mellett az Apple TV-vel rendelkezőket is. Az Apple TV, ami eddig a legrosszabb terméknek számít is megújul softwaresen. Lehetőség lesz elsősorban iTunes filmek kölcsönzésére DVD és HD minőségben is (Dolby 5.1). További újdonságok például a podcast kompatibilítás, Flickr fényképek megtekintése, iTunes szinkronizálási lehetőség. A HD minőségű videók kölcsönzési ára 4.99 USD lesz, amiből jelenleg 100-at kínál az Apple.

A filmekből megtekinthető előzetes a filmekből és látható az is, hogy mások milyen filmeket kölcsönöztek ki. A .Mac web galériákból letölthetőek fénykép képernyővédők. Az új Apple TV ingyenes szoftver frissítésként érhető el, új vásárlása esetén pedig a régi 299 dolláros ár helyett már csak 229 dollárt kell fizetni.

A termék hivatalos oldal megtekinthető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük