U-Bahn Metrózás Münchenben

Debreceni átlagos közlekedési eszközöm a busz. Lassú, hangos, sokat késik, büdös, koszos… Münchenben gyorsan rá kellett jönni hogy legjobb és legegyszerűbb közlekedési módszer a metró. Budapesttel ellentétben itt nem három vonal van. :) Viszont a régi „múzeális” darabok mellett, új modern szerelvényeken is lehet közlekedni.

ubahn_map

Hihetetlen ahogy a várost átszövik a metró vonalak. A csomópontoknál egyszerűen lehetetlennek tűnik hogy az ember rájöjjön hány szintet átölelően közlekednek a szerelvények. A megállók is néha már hasonlítanak egy labirintusra, hisz a sokadig felfele vezető mozgólépcső után se kerül az ember a felszínre.

Jellemző viszont a tisztaság és a működőképesség, ami hazánkban viszont ritka. Nem látni hontalanokat a koszban fetrengeni, ellenben jól megvilágított helyeken a mozgássérültek is rendszeresen igénybe veszik a tömegközlekedést monumentális, hidraulikus lifetekkel. Jellemzően minden állomás más-más hangulatú és méretű, látszik hogy törekedtek az igényességre a kivitelezéskor.

Persze az emberek azok emberek. Itt is sok bunkóval lehet találkozni :( Arról nem is szólva milyen lökdösődés, futkorászás történik itt. Azt azért szeretném kihangsúlyozni, hogy ezek a kellemetlen momentumok elég ritkán fordulnak elő, de vannak!

Az emberek többnyire fegyelmezetten, kulturáltan közlekednek. A mozgólépcsőn mindenki jobbra húzódik, hogy aki siet az a bal oldalon tudjon lefele futni. Ebben csak az a furcsa, hogy erre nálunk hogy nem jönnek rá az emberek. A jó példát mi miért nem tudjuk ellesni? :(

ubhan

A tömegközlekedés kidolgozottsága miatt (a napokban adják át pár vonal meghosszabbítását) a felszínen is sokkal könnyebb közlekedni, bár dugók itt is vannak, de egy napon se lehet emlegetni az otthoni dolgokkal. A tömegközlekedésről most csak ennyit… Bárcsak így lenne ez kis hazánkban is, vagy bármi jelét látnám hogy nálunk is fejlődik a tömegközlekedés és nem csak hanyatlik.

Még a végére csak egy rövid történetet had szúrjak ide. Az ellenőrök. Ugyan olyan bunkók mint itthon. A leghitványabb emberek alkotják ezt a csoportot. Kinézetre is meg lehet őket különböztetni az átlag utazóktól. Többen támadnak le valakit egyszerre, hogy úgy érezd magad mintha bűnöző lennél aki most meg fog lakolni és ellenállásnak helye nincs. Két pozitív dolog van, az első hogy az ocsmány karszalagos dolgot nem használják, a másik hogy járkálva portyáznak, nem a ki és bejáratoknál szedik ki az embereket a sorok közül.

Csatolt anyagként meghallgatható az első német kifejezés (köszönet érte Dénesnek), amit sikerült megtanulnom, hála annak hogy naponta vagy tízszer is hallom. :)

Play

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük