Tiltakozás, követelés, Apple

Aki még nem hallott róla, elindult egy hivatalos kampány azért, hogy Magyarországon ugyan olyan Apple támogatás legyen elérhető mint tőlünk nyugatabbra eső helyeken. A wewantapplehungary.com oldalon található maga a petíció és minden féle egyéb információs az eddig elért sikerekről.

apple

Először is had éltessem magát a kezdeményezést. Igen is szükség van erre, igen is van az a réteg aki kívánja az Apple nyújtotta prémiumszolgáltatásokat, és nagyon szívesen meg is fizetné, és nevetséges, hogy Magyarországon napjainkban is hogyan folyik az Apple termékek értékesítése, támogatása.

Kifejezetten nem kívánok a témába belemélyedni, anno sok gondolatomat lejegyeztem itt a témával kapcsolatban. Elég kritikus voltam anno, de igen is úgy érzem, hogy mai napig fennálló dolgokra kérdeztem rá.

Még mielőtt feszegetném a mostani fellángolást én először is a múltba tekintenék, lehet ugyanis csak én emlékezek hasonló dolgokra már.

Anno Mac-es körökben nagy népszerűségnek örvendett az I+ és Macians adások, amik elérhetőek a blogon. Ezekben az adásokban is már élesen a bírálták a jelenlévők az Apple magyar képviseletét, és annak hanyagságát. Akkoriban bukkantak fel az első honosítások is még a Panther rendszerhez majd a korai Tiger-hez is. Természetesen akkor mindenki rákapott a témára, majd ismeretlenül elhallgatott ez a fejezet…

Nem kellett persze sokáig várni, és egy új fiatalos csapat formálódott, akik kifejezetten a honosításokkal akartak foglalkozni. Ez akkor talán még nagyobb hangot kapott, mert a csapat a Machonosit.hu domain név alatt szépen elkezdte kiadogatni, nagyon sok program honosítását, és ami még fontosabb az OS X és iLife csomagok honosításait is. Én bár bizonytalanul, de akkor hittem igazán, hogyha történhet valami, az akkor és ott fog történni. Természetesen, a nagy híresztelésre jött is a lépés a szervektől. Az elkészült honosításokat, amiket a fiatalok szépen ingyenesen és folyamatosan frissítve illetve hibajavítva közzétettek letiltatták. Beígértek nekik szépen fűt fát, de a lényeg az volt, hogy tűnjön el a nyilvánosság elől. Elérték amit akartak. Nem volt lázadás, vagy ellenszegülés.

apple

Az oldal még él, de átalakult átlagos hétköznapi híroldallá sajnos, és a fellángolás megint szertefoszlott…

Ezek után érkezünk el a jelenbe, amikor az eddigi legfurcsább dolog történt, amit én viszont sose vártam volna. Egy amúgy is ismert, olvasott és számomra “webes média szakembernek” tartott csapat összehozott egy pofás, lényegre törő oldalt. Ahogy azt kell szépen bereklámozták, mondhatnám “felsztárolták”, amivel a sok egyszerű user-t is különféle kreatív reklámkampányokra inspirálták. Sokan csináltak képeket, amibe beleszőtték az igét, sokan blogjukban írtak róla, ami igaz az igaz, hála a média mágus uraknak az ige nagyon széles körbe terjedt el. Ezért természetesen minden elismerésem.

Persze a srácok egyetlen egy dologban reménykedhetnek. Méghozzá a számok nagyságában, amiben szerintem erőse fognak csalódni. Nekem már annyi mindenki kifejtette, hogy a magyar piac mekkora részét teszi ki az Apple bevételeinek, hogy nem kívánom előadni, de hihetetlenül marginális részét, higgyétek el.

Ez a petíció azon túl, hogy szép milyen kényszerítőereje van? Még ha szerepelne is benne, hogy fogjunk össze, és bojkottáljuk a magyar eladásokat, és még ne adj isten sikerülne is elérni valamit, ki a fenének tudnánk ártani? A rengeteg magyar kereskedőnek, és esetleg a sokat kritizált Apple Magyarország álló érdekes társaságnak. Az nagy alma cég továbbra is leszarna igazán mindent… Sajna nem vagyunk piac nekik. Ezt minél hamarabb megérti a sok tiltakozó, annál hamarabb jöttök rá, hogy nem szabad ilyen számháborúba belemenni.

we_want_better

Kérdem én, a mostani kezdeményezés pár hónap múlva mennyire lesz sikeres, látogatott? Majd az idő igazolja…

Véleményem szerint ezt az összefogást valami olyan produktív kezdeményezés mellé kell állítani mint a hivatalos lokalizáció, és ügyvédekkel, pénzel, és természetesen nyilvánossággal és a mostanihoz hasonló sajtót kell mellé állítani. Hogy itt mi harcolunk, akarjuk, ingyen itt van, csak had használhassuk nyilvánosan.

Nem akarok neveket sorolni, de szerintem minden Mac-es legalább 10 olyan személyt tud mondani kapásból akik régóta ismert igeként ivódtak a Mac-es társadalomba, vagy mert olvasott webes tartalmat üzemeltetnek, vagy mert kereskedők, vagy mert szakmájukban elismerést vívtak ki, és szavukra Mac-es körökben is odafigyelnek. Ezek az emberek azért többnyire hallgatnak, vagy esetleg félszeg támogatásukról biztosítják a tömeget.

Véleményem szerint itt nem a halandó, háborgó user-t kell lázítani, hanem a megfelelő kereskedői, és Mac-es elismert személyeket cselekvésre buzdítani. Csak gondolom ezek az emberek, bár szintén szeretnének változást, elég erőse függnek a mostani vezetéstől, ezért nem lesz itt változás…

wewantapplehungary_simpsonsfire

Ez az én véleményem. Várom én is persze az isteni fordulatot, de nem hiszek benne. Hajrá srácok! Egy másfél év múlva várom a 10.6 Os X közeledtével a következő fellángolást.

Categories: Apple, Informatika

6 Comments

 1. Machonosit.hu ügyben lécci-lécci-lécci keresd már meg az illetékeseket, hogy úgy történt-e, ahogy írod. Én másképp tudom (a történet azon részét, miként kerültek kapcsolatba a képviselettel, miben állapodtak meg – eddig ismerem), mi történt.

  De sztem illene nekik is elmondani, hogy úgy volt-e, ahogy te írod. Ha igen, azért, ha nem, akkor meg azért. Ha viszont ott voltál, akkor a hozzászólás storno.

 2. Kifejezetten nem irtam semmi konkretat, csak olyan tenyeket amiket barki lathatott. Kintvoltak a forditasok, utana eltuntettek oket. Azt az egyik fordito sractol tudom hogy a magyar apple kepviselet “keresere” szedtek le oket majd mindenfele targyalasokba kezdtek.

  Ami ma is latszik nincs magyar forditas kozzeteve se hivatalosan se nemhivatalosan. Ergo ebbol tokeletesen az az egyszeru kovetkeztes vonhato le amit irtam “el lettek halgattatva”… Amennyiben viszont Te reszletesen ismered a dolgokat, akkor nyugottan ird le… engem kifejezetten erdekelne… Bar nemtudom ez azon a tenyen mit valtoztat amit leirtam.

 3. Összeszedem, amíg kikérsz egy bajor korsó sört nekem is :D

  (Rövid bevezető, amit veled már megbeszéltem, de hogy kerek legyen. A Mac OS az Apple tulajdona. Jog szerint csak ők módosíthatják – még plug-in szinten is – ez a _jog_. Mivel én = Almalap, a machonosit-ot pártoltam és mert volt kapcsolatom a képviselethez, összehoztam őket. A megbeszélésen ott volt Abzulaci, társa, Emanuele Massimo és jómagam.)
  EM elmondta, hogy nekik hivatalból fel kell lépni minden ellen, ami az Apple jogába gázol.
  MH (Machonosit) elmondta, hogy ők szívesen beszállnak a Leo fordításba, csak legyen már!
  EM elmondta (amit veled cseten megbeszéltünk), hogy a Lo magyarítását az Apple Inc. vezényli, abban csak lemaradni lehet, előrébb tartani nem.*
  MH ezt nehezen, de megértette. Felajánlotta a többi Apple-sw honosítását.
  EM elmondta, hogy pont ugyanaz a helyzet, mint az oprendszerrel, ugyanakkor amíg _nem veszi észre_, addig nem is lép fel ellene. Az op_rendszert muszáj észrevennie, az iLife, de még inkább az iWorköt nem biztos, hogy meglátja, ha csak nem szólnak neki.
  MH elmondta, hogy milyen jó lenne, ha a legújabb gépen, oprendszerrel tesztelhetnék a honosítást,
  EM megadta az e-mail címét, hogy írjanak 2-3 héttel előre, és szinte biztos, hogy lesz gép
  MH kérésére kapcsolatba léptek a hazai honosítóval, hogy ugyanazt a nyelvezetet használják (vö. felszólító, tegező, magázó … szintén Apple Inc. előírás).

  Remélem, semmit nem hagytam ki vagy tettem hozzá a majd másfélórás megbeszéléshez -ből -ra -re -rá.

  Most kihagyom az ergo… el lettek … részt.

  Én úgy gondolom, hogy a hazai képviselet felléphetett volna erőből, a jog mellettük volt. Én úgy gondolom, hogy rugalmasak voltak annyira, amennyire lehetett (csak jelzem, év eleje óta új vezető áll a hazai képviselet élén).
  Ha valakinek felhívják a jogsértő magatartásra a figyelmét – nem ügyvéd, nem peres levél, hanem beszélgetés során -, és az felhagy vele, az nem elhallgattatás. (Ha akarják, honosítanak, felrakják egy külföldi szerverre, torrentre …).
  A MH RSS linkje halott, 2007/11/17 óta egy 2008/02/24 bejegyzés volt csak honosítással foglalkozó.

  Azért javasoltam, hogy keresd meg őket, mert az ő történetüket ők ismerik, én csak addig tudom, amíg leírtam. Az egyszerű következtetéssel, amit levontál – szerintem – nem vitted előre a honosítás ügyét (sem). Én úgy hiszem, hogy az írástudónak van felelőssége – téged is ide sorollak, ne küzdj ellene, pls. Amit ide írsz, azt a bm.comon és másutt, mint tényt idézik. (teljesen off, de az EM távozásáról írt bejegyzésed is ezért csapta ki a biztosítékot nálam… /off)

  * Ma például a képviselet vár az Apple-re honosítás kapcsán már egy jó ideje, itthon minden szinte startra kész.

 4. Termeszetesen Nemethonba is szivesen latot vendeg vagy nallam es Debrecenbe is :) Es a sor itt var, csak erte kell jonnod! :)

  Amit leirtal nagyon korrektul azt koszonom szepen. Igen beszeltunk anno is a temarol, de ilyen reszleteseggel nem szamoltal akkor be rola.

  A velemenyem nagyon a beszamolod utan se valtozott meg :) Termeszetesen alairom, hogy emberi modon, szemelyes megbeszeles utjan, lett intezve az ugy, es sokkal komolyabban is fellephetett volna a kepviselet. Ettol fuggetlenul se tartom eros kifejezesnek az “elhallgattatak oket” kifejezest, hiaba Te, ennyire kifogasolod.

  Az Apple Magyarorszag kepviselet egyreszrol ertelemszeruen kepviseli a ceget, masreszrol kepviseli az anyavallat fele a magyar felhasznalokat, akikbol elvileg ugye el.

  Az en allaspontom szerint a honi kepviselet egyszeruen beall a sorba, ami uzletileg meg politikailag kifogasolhatatlan, de ezert mar bocs, de en nem tudom nagyon becsulni oket.

  Ha arrol hallanek, hogy na de igen, a Magyar kepviselet kiallt a felhasznalok mellett es igy segit kiharcolni a dolgokat… Na igen.

  Mivel Te kozel allsz hozzajuk, es jobban belelatsz a tevekenysegi korukhoz is, ezert mashogy latod ezeket a dolgokat. Az egyik legnagyobb hiany amit en latok, az a kommunikacio teljes hianya.

  A kepviselet mikor szamolt be barmi olyan fontos es kritikus dologrok ugy ahogy Te most itt? Van olyan vagy sajto felelos? Egy ember akit ilyen kenyesekbe meglehetne kerdezni. Vagy magatol a hivatalos kepviselet miert nem tesz kozze informaciokat?

  Lehet hogy en tul kritikusan latom a helyzetet, de akkor viszont velemenyem szerint Te pedig tulsagosan veded oket. Pedig szerintem Te is kifogasolhatonak tartasz jonehany dolgot.

  Az Emanueles cikk kapcsan is azart voltam annyira kritikus hangnemu, mert amiota olyan 4 eve kovetem a mac-es torteneseket, az alapveto problemak folyton folyton folyton elojonnek, akkor azugyben el kell szamoltatni azt a felelos szemelyt aki elvileg ezzel kereste a kenyerrevalojat. Nem ereztem sose ugy hogy barmikor sikerult volna normalis kommunikaciot vegezni a kozosseg es a kepviselet kozott.

  Egyaltalan nem tartom magam, vezeto egyenisegnek, vagy a nagy megmondo embernek. Es ezt a blogot se olvassak szerintem annyian hogy idezgessenek Nagy mac-es forumokon! :) Meglepne ha vki egyszer engem idezne! :) Biztos innek ra egy sort :)

  Az igazsag szerintem most is feluton van. Mivel viszont a blog akarmenynire probal objektiv lenni, elkerulhetetlen hogy sokszor a szubjektiv velemenyem is megjelenjen. Foleg ilyen kritikus es szerintem nagyon is fontos temakban. Es egesz addig nem tudok hajlani a finomabb hangnemre, amig nem fogok erezni az Apple Magyarorszag felol barmilyen ertekelheto kezdemenyezest.

  Ettol fuggetlenul szeretnem ha a jovoben is barmilyen ilyen dolgot kijavitanal, ami szerinted nem pontos, vagy felreertheto… Senki se lehet csalhatatlan, en az ertelmes parbeszed oldalan allok! :)

 5. Élünk, nem haltunk meg! A lelkesedés nem csillapodot, azonban kis időhiányban voltunk. Nem rég kb 1-2 hete újra elkeztük a fordításokat, várjuk a fejelsztőktől a levelet, hogy engedélyezzék a fordítást, többen jelezték, hogy szívesen belerakják, de nemsokráa adnak ki új verziót és várjuk meg azt.

  Új a blog motor, ezért tűnhetett úgy hogy eltűntek a fordítások, többen jelezték, hogy nem találnak sok mindent, nem vettük le egyedül az OSX és egyéb Apple termékek honosítását, abból is csak a nem hivatalosokat.
  Annyi lett az új honlapon a változás hogy regisztrálni kell a honosítás elérésébe, és be kell jelentkezni, ez azért is fontos, hogy lássuk, hogy durván mennyi az igény
  Azért váltottunk erre a motorra, mivel egy portál vagyunk és nem csak a honosítást tesszük közzé, hanem minden magyar mac-el kapcsolatos híreket.

  Vannak új terveink, most egy program van készülőben ami a honosításokat gyűjti össze, és újra lesz egy külön része a honlapnak ahol az összes honosítás megtekinthető lesz

  A Hdsys-ten nem akart elrakni lábalól egyedül az Apple termékek honosításáért jelezte, hogy nem szerencsés fordítani, mert problémák lehetnek belőle, támadásnak tűnhet, azonban még máig is tartó kapcsolat, lázadni nem mindig célszerű, inkább megoldás keresünk és jó úton vagyunk az osx honosítás terében.

 6. másrészről képviseli az anyavállalat felé a magyar felhasználókat – NEM, nem ezért kapják a pénzt. Megtehetik, de _nem_ munkaköri kötelességük.

  Sajtó: Morpho Communications:
  http://www.morpho.hu/index.php?page=portfolio&nav=portfolio

  Sztem azt kell megérteni, hogy ellentétben veled (blog), bm.com (karitatív szájt), az Almalappal (ingyen lap-összerakás, de a nyomda finanszírozva), a Machonosíttal és az appledevvel (karitatív tudás megosztás), az Apple Inc. és a hazai képviselete (ITM CE Kft., ami IMC = Independent Marketing Comapny) profit orientált és nem jézusszíve szeret-otthon alapú. Nekik a pénz számít, és a minél több pénz. Nem azért gyártanak Macet, iPodot vagy bármit, hogy te örülj neki, hanem hogy fizess érte. Nem azért fejlesztenek, honosítanank, hogy örülj, hanem hogy keressenek rajta. Őket azért fizetik, az a munkájuk. Ha megszállja bármelyiket a jó tündér, akkor karitatíve segít, ad, ajándékoz, oszt, vajat ken a kenyeredre, nevére vesz és felveheted a fizetését is. Ha meg nem, akkor nem. Természetesen elidegeníthetetlen jog ezzel a mentalitással – cégessel és munkavállalóval – egyet nem érteni, tiltakozni, tüntetni, FreeTibet és Willy!

  A képviselet semmiről sem számol be, mert “ők az Apple része, és az Apple-ben tilos kibeszélni a cégből”, ahogy soha senki sem tudja, mit készülnek bemutatni. Ezt a gyakorlatot, hogy soha semmit el nem mondanak, én is számtalanszor szóvá tettem EM-nek, aki mindig a fenti – logikus, megérthető – érvvel válaszolt. Cserébe a fizetésükért tűrik, hogy a kommunikáció hiánya miatt is olyanért legyenek ők a bűnbakok, amiért nem kellene. Ez egy döntés, ők – cég – így döntött. Nem itthon, nem MDS holding szinten, az Apple Inc. szintjén.

  A blog meg legyen szubjektív! De lehet tényszerű is, amennyire csak lehet. Ezért javasoltam, hogy beszélj a Machonosít fiúkkal, hogy ne én álljak sorompóba helyettük is. Mivel a te blogodat jónak tartom – vagy 50 hazai Maces blog közül az első hétben benne vagy nálam -, ezért lenne jó, ha a tényeket ismerve fogalmaznád meg a saját, szubjektív, szélsőségesen középutas véleményedet (egy két három sör után).

  FeGa = Almalap, bár itt ez a FeGa véleménye, nem az Almalapé, azé konszolidáltabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: