Telepítsünk Solaris zónát HPSA-val

A HP-nak van egy HP Server Automation (röviden HPSA) megoldása. Ezzel a server-kliens alapú softwares megoldással teszik lehetővé, hogy rendszerekre kötegelve lehessen patcheket, softwareket telepíteni, vagy frissíteni azokat. Ezen túl viszont ez a HPSA támogatja különböző virtualizációs megoldásokban az új rendszerek bevezetését, deployment-ét.

Nagy szerencsénkre a HP nem csak a Microsoft Hyper-V és a VMWare vSphere rendszereit támogatja, hanem a Solaris 10 virtualizációját is, a zónákat.

A HPSA számtalan lehetőséggel és funkcióval fel van vértezve. Nem kívánok belemenni a főbb funkcióiba, csupán a Solaris 10 zónák előállítását emelném ki, mint kuriózum.

Először is jelentkezzünk be a megfelelő HPSA serverre felhasználónevünkkel és jelszavunkkal.

A jobb oldali fában válasszuk ki a virtuális serverek nézetet. Ilyenkor csak a virtualizálásra alkalmas ESX, HyperV és Solaris 10 node-k fognak listázódni. Az elemek előtt egy plusz jel fogja jelezni azt, hogy ezek kinyithatóak, és bennük láthatjuk a virtuális gépeket, vagy zónákat.

Amennyiben létre kívánunk hozni, egy új zónát a host gépre kell kattintanunk jobb kattintással, majd a menüből kiválasztani a Solaris Zónákat, azon a belül is a Create… részt.

Ezek után választanuk kell. Ugyanis van lehetőségünk arra is, hogy zonecfg scriptet adjunk be a HPSA-nak, ami speciálisan beállítva kérdés nélkül legyártja a számunkra szükséges zónát. Illetve a felső opcióval pedig kérdésekre válaszolva állíthatjuk be a zónánk paramétereit. Mi most ez utóbbit választjuk.

Ezek után egy olyan grafikus felületet láthatunk, amit akár maga a Sun/Oracle is megirigyelhetne. Legfölül be kell állítanunk a gép hostnevét. Lejjebb a zóna nevét, a zóna patchát. Tehát a zoneadm parancsban milyen névvel szerepeljen, illetve a hoston milyen path alá legyen a zóna filerendszere letárolva.

A Locale és terminál típusát is szabadon testre szabhatjuk, viszont erre a legtöbb esetben nem hiszem hogy szükségünk lenne. Opcionálisan beállíthajuk, hogy auto bootosak legyen-e a zónánk vagy nem, az „Auto Reboot” gombbal.

Amit még ezek után meg kell adni az a root jelszó, természetesen kétszer. Majd jöhetnek a hardware resource beállítások.

Adhatunk meg százalékos értékként CPU shareket. Ez fog megegyezni a capped-cpu beállítással. Sajnos itt nincs lehetőség arra, hogy dedikáljunk CPU-kat, vagy Poolokat kezeljünk. Ezen felül, ahogy látszik memória beállításokat se adhatunk meg ezen a felületen a zónához.

Viszont van lehetőségünk hálózati csatolókat adni. Itt a lista elég buta mód, kereshetetlenül hosszú is lehet, minden féle sorrendiség nélkül. Nem túl szerencsés, ha nem átlátható számú interface-t kezelünk a global zónában. Ezen felül tudunk hardware device-kat megadni a lentebbi beállító mezőben. Amik viszont ennél is fontosabbak azok az inherieted könyvtárak. Amennyiben ilyeneket megadunk, azon könyvtárak és tartalmuk a host rendszerről fog mountolódni read only módban a zóna számára. Egyesével is megadhatjuk ezeket a könyvtárakat, vagy alapból beállíthatjuk az összes rendszer könyvtárat az „Add Spare Root Directories” gombbal.

Amennyiben külön filesystemeket akarunk még felcsatolni, arra is van itt lehetőségünk. Sajnos csak ufs és lofs filerendszereket támogat ez a felület, ZFS dataseteket nem. Sajnálatos.

Ezek után viszont mehetünk is tovább. Minden szükséges beállítás a helyén van. A HPSA következő kérdésként megkérdezi, hogy mikor szeretnénk ezt végrehajtani. Időzíthetjük, vagy azonnal végrehajthatjuk.

Végül pedig beállíthatjuk, hogy kérünk-e email-es értesítést a job sikeres vagy sikertelen lefutásáról. Tetszőleges számban megadhatunk email címeket, és hogy milyen esetben küldjön oda értesítést. Ugyan itt akár ticketet is nyithatunk vele.

Az installálás során a zónába automatikusan települni fog és regisztrálódik a megfelelő HPSA agent. Ezek után pedig ha, megfelelő patch vagy software policy-t rendelünk a géphez, akkor a megfelelő softwarek automatikusan települhetnek is.

Természetesen amennyiben a host regisztrálva a HPSA-ban és rajta regisztrálatlan zónák vannak, akkor utólag is lehetőségünk van az agent telepítésére a global zóna segítésével. Ugyan itt, magát a zónát is vezérelhetjük. Leállíthatjuk, elindíthatjuk, és ezeket is időzíthetjük.

Összegzés

A HP elég jó eszközöket vonultat fel ahhoz, hogy könnyen egyszerűen tudjon az ember rendszereket üzemeltetni. A HPSA csak egy része a teljes üzemeltetési skálának, de mint látszik időzítetten, kontrolláltan, tökéletesen lehet zónák installálásához és konfigurálásához, habár van pár lényeges hiányosság a beállítások esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük