Számítógép a konnektorban második kör

A Mini-ITX lassan batárnak nevezhető a legújabb fejlesztések mellett: a Chip PC által készített JackPC egyetlen konnektornyi helyre száműzi az egyszerűbb hálózatos feladatokat végző számítógépet. A lehetetlennek tűnő feladatot alacsony fogyasztású, de gyors AMD RISC processzorral, DDR2 memóriával és 8 megabájtnyi saját memóriával rendelkező videolapkával oldotta meg a gyártó.

Az apró számítógép elsősorban hálózati kliensként használható vállalati környezetben. A három különböző verzióból kettőt rögtön az Ethernet hálózati kábelen keresztül is el lehet látni árammal, az apró gép mindösszesen 5W-ot fogyaszt óránként, nagyságrendekkel kevesebbet, mint a legkevesebbet fogyasztó asztali számítógépek. A Chip PC Technologies körülbelül egy évvel ezelőtt kezdte meg a JackPC kifejlesztését, melyből elsőként a Northumbriai Egyetemnek szállítanak hamarosan.

Az alap, 800 MHz-es RISC processzort alkalmazó JackPC 209 angol fontba, azaz körülbelül 80 ezer forintba kerül monitor és billentyűzet nélkül Nagy-Britanniában (ahol minden drágább, mint máshol, ez az ár a világ egyéb országaira tekintve semlegesnek tekinthető). A Windows CE operációs rendszert futtató számítógép bármilyen „terminálos”, szerver-alapú környezetben üzemeltethető, ráadásul beépített Citrix ICA és Microsoft RDP kliensekkel is büszkélkedhet.

jackpc

A Windowson futó Internet Explorer 6.0 böngésző webes alkalmazások futtatását is lehetővé teszi a 128 megabájtnyi memóriában, melyet 64 megabájt flashmemória egészít ki. A három típusból a két kisebb csak analóg kijelzők meghajtására képes, a legnagyobb változaton azonban két monitor kiszolgálására alkalmas DVI-foglalat található. A grafikus lapka maximálisan 1280 x 1024 pixeles felbontást támogat 24 bites színmélység mellett. A külső perifériákat négy darab USB2.0 port fogadja, de hang ki- és bemenet is felfért még a konnektornyi előlapra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük