Stellarium – Az ég böngészése

Gondolom már mindenki ismeri a nagy sikerű Google Earth projectet, ami végül is több kliensen keresztül teszi lehetővé az űrből való figyelését földünknek. Egy fejlesztő csapat gondolt egyet, és ők hasonló programot hoztak létre, viszont fordított szemszögből. Ők egy Google Earthoz hasonlóan a földről az eget, csillagokat pásztázzák programjukkal.

A program elég korrektre sikeredett. Mintha csak egy panoráma képnézegető programban lennénk. Egerünkel mozogva csodálhatjuk a fekete égbolton csillogó bolygókat, csillagokat, üstökösöket. Külön pikantériát ad, hogy a program minden féle szűrőt is tud rendelkezésünkre bocsájtani. Így láthatjuk a különböző csillag jegyeket, neveiket. Sőt a program még akár össze is kötögeti nekünk, és a megfelelő mitológiai személyt, jelenséget is mögé vetíti. Persze nem csak vizuális hanem szöveges információkkal is ellát a program az égi testekről.

planets

Talán a program értőbb kezekbe is elkerülhet, és az iskolákban így egyszerűbb, szebb, és izgalmasabb lehet egy asztrológia óra.

saturn

Külön dícséret illeti a készítőket, hisz Windows, Linux, és Mac Os X (univerzális bináris formájában is) is elérhető a kliens. A weboldal is nagyon kultúráltan van megcsinálva, ahol persze elérhető maga a program is, itt.

spherical

stars

Stellarium – Az ég böngészése” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Én is megörültem neki, mikor ráleltem valamely nap. Egészen nagyszerű progi, és valóban hasznos is.

    Aznap este kint ültem a teraszon, és a csillagok, csillagképek beazonosításával mulattam az időt. Pedig nem volt valami meleg éjszaka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük