speedtest-cli: Sebesség teszt terminálból

Ki ne ismerné a Speedtest nevű weboldalt. Ez egy böngészőből használható hálózatunk, illetve az internet elérésünk sebességét ellenőrző kis alkalmazás. Egy Flash alapú ablakban látjuk a magunk helyzetét egy térképen, illetve kiválaszthatjuk, hogy milyen Speedtest központ közötti sebességet szeretnénk letesztelni. Elindul egy kis csík, és egy kis műszerfalon láthatjuk, hogy milyen értékeket tud lefele, illetve felfele töltés esetén a kapcsolatunk. Ez a megoldás elég népszerű és ismert az emberek között. Na de, mi van ha egy szerver esetében akarjuk ugyan ezt megtenni, aminek csak terminálja van?

speedtest

Speedtest-CLI

A megoldás persze egy kis python alapú script lesz. Ugyanis a speedtest command line API-t is elérhetővé tett.

Én egy UBUNTU rendszeren teszteltem, ahol a megfelelő python környezet alapból elérhető volt. Amennyiben a Te rendszereden nem így lenne, úgy telepíts egy python futtató környezetet.

Először is töltsük le a scriptet:

# wget -O speedtest-cli https://raw.github.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest_cli.py

Majd az egyszerűség kedvéért, tegyük futtathatóvá:

# chmod +x speedtest-cli

Ezek után nincs semmi más dolgunk, mint egyszerűen futtassuk:

# ./speedtest-cli

speednet-cli1

Ahogy a weboldal esetében alapértelmezésként a hozzánk legközelebb álló mérési ponthoz nézi a lefele és felfele sebesség értékeinket. Természetesen lekérhetjük az elérhető szervereket, és mi magunk is megadhatjuk melyiket szeretnénk használni a teszthez.

speednet-cli2

Összegzés

A kis ingyenes script pontosan azt tudja, amit a nagy testvére. Flash, és böngésző nélkül természetesen. Nem világmegváltó dolog, de amikor kell akkor nagyon nagyon nagyon hasznos tud lenni. Használjátok bátran.

speedtest-cli: Sebesség teszt terminálból” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük