Solaris 10 Home Automount

A Solaris home könyvtár konvenciója eltér a Linuxban megszokottól. A /home és /net alap helyzetben az automount (automatic, on-demand NFS mounting service) fennhatósága alatt van, a sima felhasználói home könyvtárakat az /export/home alatt kell létrehozni. A Solaris nagyon próbál a vállalati hálózatokra illeszkedni. Ez jól látszik a SUN „A hálózat maga a számítógép” (The Network Is The Computer) mottójából is. Természetes tehát, hogy ez ahol lehet megjelenik az operációs rendszerében, a Solarisban is.


Általában az adminisztrátorok nem is tudják, milyen hasznos tud lenni az automounter funkció pedig a legtöbb Linux rendszerben is megtalálható maga a funkció. A leggyakoribb használat a felhasználói home könyvtárak automatikus csatolása az adott rendszerhez. Ezzel ugye könnyíthetjük a felhasználóink adattárolását, és centralizálhatjuk a tárolási struktúránkat, több server esetén is.

Alap helyzetben egy Solaris installáció után az automounter a /home és /net „autofs” mountpointokért felel. A /net olyan mint a Windows-ban a „Hálózatok” rész, ahol láthatjuk az elérhető hálózati megosztásokat. Amennyiben van egy NFS megosztás a f00 serveren elég csak beírni, hogy ‘cd /net/f00’.

Tehát a /home is egy autofs mountpoint. Ide nem szerencsés, és elméletileg nem kivitelezhető bármit létrehozni. Persze valami érdekes oknál fogva nekem sokszor előfordul. De ha a /home folder-be dolgozunk ne lepődjünk meg, ha valami nem úgy fog működni, ahogy elterveztük. Vagy az autofs svcs SMF service-t kapcsoljuk ki.

# svcadm disable autofs

Vagy az autofs config file-ját (/etc/auto_master) szerkesszük meg, és vegyük ki belőle a /home-ra vonatkozó bejegyzést. Aztán indítsuk újra az automounter-t.

# svcadm restart autofs

Ezt követően a /home is csak egy normális folder, lesz és használhatóvá válik Linux filozófiához méltóan.

Automounter beállítása

Amennyiben van egy NFS serverünk, ahonnan a felhasználóink home folderei elérhetőek, úgy módosítsuk a /etc/auto_home file-t a következők szerint:

    * f00:/export/home/&

Az előző sor a f00 nevű gép /export/home folderből mountolja fel a megfelelő felhasználónak a felhasználó nevének megfelelő könyvtárat.

Persze van lehetőségünk statikusan is megadni a /etc/auto_home file-ban:

    miszterx f00:/export/home/misi
    sandor f00:/export/home/sanyi

Ezek után csak újra kell indítanunk az autofs SMF service-t, és biztosítnanuk hogy az /etc/passwd file-ban (ha máshonnan authentikálunk akkor ott) a felhasználónknak a /home alatt adunk meg home könyvtárat.

# svcadm restart autofs
# cat /etc/passwd

    miszterx:x:1001:10:sysconf user:/home/miszterx:/usr/bin/ksh
    sandor:x:1002:10:die hesse komme:/home/sandor:/bin/ksh

A teljes hivatalos referencia dokumentum megtekinthető itt.

Solaris 10 Home Automount” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük