A berlini medvék

Két hétig Berlinben tartózkodom egy munkával kapcsolatban. Szerencsés vagyok, mert az egy, két napos rohanó kiutazás helyett, most egy hétvégével egybekötött, hosszú alkalmam van a német város megismerésére. Magáról Berlinről, és az élményekről, majd akkor akarok bővebben írni, amikor már végetért az ittlét. Amiről viszont mindenképpen, még most szót akarok ejteni, azok a Berlini Medvék.

Berlin város jelképe a maga is tartalmazza a medve alakját, így mondhatjuk, hogy Berlin a medvék városa. Mégis 2002 óta a Berlini Buddy Medvék új értelmet nyertek.

Képzeljünk el két méter magas medvéket, lábukkal kis terpeszben, karjukat pedig fejük felé emelve állva. Ezeknek a medvéknek az alakjuk, formájuk teljesen egyforma, viszont a színük, díszítésük elüt. Színek vad kavalkádja, és a minták, képek vegyes egyvelege díszíti őket, melyeket különböző országok művészei álmodtak meg. Mind mind más és más, hiába ugyan azok.

A 2002-es bemutatón 150 ilyen medve jelképezte-e képzőművészeti kiállítás jelmondatát: Jobban meg kell ismernünk egymást, hogy jobban megértsük egymást, jobban megbízzunk egymásban és jobban együtt tudjunk élni. A Buddy medvék békésen, kéz a kézben állnak egymás mellett, és a népek, kultúrák és vallások közti toleranciát és megértést hirdetik. A United Buddy Bears csoport felállása minden kiállítás, minden ország esetén más és más. A változás oka nem csak a helyi körülményekben keresendő, hanem a medvék felállításának különböző sorrendjében is. Ezt a sorrendet az adott vendéglátó ország szabja meg.

A kiállítás annyira népszerű lett, hogy több országba is elvitték. Mára pedig Berlin modern turisztikai és szuvenír meghatározójává nőtte ki magát. Sajnos ezen mackókat én élőben nem láthattam, de a kicsinyített ajándéktárgyak belopták magukat az én szívembe is.

A hotelünk vitrinjében is ott voltak a ezen macik reprodukciói, és bár elég borsos 60 EUR-s árért lehet hozzájuk jutni hivatalosan, nem bírtam ki hogy ne vegyek egyet én is. Ez fogja számomra mindazt az élményt magába foglalni az otthoni polcomon, ami itt Berlinben ért engem. Maga a kezdeményezés hivatalaltos weboldala megtalálható itt, mindenkinek csak ajánlani tudom.

A berlini medvék” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük