Social bookmark – Társasági könyvjelző

Könyvjelzőket talán mindenki használ. Egy gépen, egy adott böngészőbe statikus módon eltároljuk, egy névhez (többnyire ez az adott weboldal címe) az adott URL-t. Ez szép és jó. Anno régebben emlékszem mindenki kérdezgette a másikat nincs e valami „jó új linked?”. Ebből a korból kinőttünk, viszont és igényeinket most már kiszolgálják. Így alakultak meg a társasági könyvjelzők. A lényegük az, hogy míg egy böngészőben tárolt könyvjelzők csak azon a gépen, azzal a bejelentkezéssel érhetők el, addig a társasági könyvjelzőket bárhonnan, bárki megnézheti egy internetes oldal segítségével.

Azaz hozzáférsz munkahelyedről, otthonról és könnyen megmutathatod ismerősödnek, hogy te mely weboldalakat szoktad olvasni. A hasonló érdeklődésű emberek linkjei között igazi csemegékre bukkanhatsz. Ezt elősegítendő, ezeknek a társasági könyvjelzők már széles körben és a legkülönfélébb módon elérhetőek. Vannak akik integrálják a blogjainkba, de akár külön is el lehet érni ezeket RSS szálak formájában. Nagyon hasznos tud lenni. Én bevallom őszintén nem használom egyiket se. Értendő úgy, hogy a több nemzetközi és magyar Social Bookmark portálra sincs hozzáférésem, de mások publikus könyvjelzőit szívesen olvasgatom. Sok esetben jutottam már így hasznos információkhoz.

Az egyes könyvjelzőkhöz címkéket, ún. tag-eket lehet rendelni, ezzel mások számára is hasznos információt generálunk. Mindez nemcsak nekünk könnyíti meg a hivatkozások rendezgetését, kategorizálását, hanem másoknak is: A rendszer rengeteg (egyenlőre) még kiaknázatlan lehetőséget hordoz magában mind a weben található információk osztályozása, mind a köztük való tallózás, keresés tekintetében.

És itt térnék rá a blog egy új lehetőségére, hisz mostantól minden bejegyzés után megjelenik egy „Oszd meg ezt a bejegyzést” rész, ahol ikonok formájában a megfelelő társasági könyvjelző portálba lehet felvenni az adott bejegyzést. Én találomra választottam ki a most elérhetőeket, de rengeteget be tudok még állítani, ha esetleg valakinek igénye lenne rá szóljon. Esetlegesen az is érdekel, ha valaki használja valamelyiket, milyen véleményei vannak róla.

Social bookmark – Társasági könyvjelző” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Zseniális találmány a social bookmark! Saját szempontomból: mert bárhonnan elérhetem, ahol internetezek. Mások szempontjából: egymással megoszthatjuk a legjobb weboldalak linkjét. Íme például egy ingyenes hirdetési lehetőség cégeknek, keresési lehetőség magánszemélyeknek: http://www.kalauz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük