ShowVolumeFragmentation Mac Os X töredezettség-mentesítés

Ha a számítógéped Mac OS X operációs rendszert futtat, nagy valószínűséggel a merevlemezed HFS+ fájlrendszerű. Az Apple a HFS+ rendszerbe beépített néhány olyan eljárást, amelyek automatikusan elvégzik a merevlemez tartalmának töredezettség-mentesítését – ezért arra külön nincs szükség.

A Mac OS X 10.3 Panther rendszermagjának (kernel) része egy automatikus töredezettség-mentesítő mechanizmus. Amikor az operációs rendszer megnyit egy állományt, öt logikai vizsgálatot végez el:
Az állomány-
  • mérete kisebb-e mint 20MB;
  • szabad-e (nincs használatban);
  • írható-e (nem csak olvasható);
  • több mint 8 blokkszakaszból áll-e;

Valamint

  • a rendszer több mint 3 perce fut?

Ha mindegyik feltétel igaz és a tárolón van elég szabad hely, az állomány öredezettség-mentesítése automatikusan megtörténik. Az állomány új helyre másolódik a tárolón – ahol jobban elfér, kevesebb blokkszakaszban.

Egyik előnye ennek az eljárásnak, hogy a nem használt dokumentumokat feleslegesen nem mozgatja a rendszer, míg a gyakran használt dokumentumokat automatikusan igyekszik karbantartani.

A fentiekből látható, hogy a kisméretű fájlokat jól gondozza a rendszer. Mivel egy UNIX-ról van szó, maga a rendszer sok apró fájlt tartalmaz (ez nem csak a rendszerre, hanem általában minden programra igaz – OS X esetében kiváltképpen).

A MacOSX legújabb verziói automatikusan gondoskodnak a fájlrendszer optimális elrendezéséről, ezért a fájl fregmentáció már sokkal kevesebb bonyodalmat okoz, mint a korábbi rendszerekben. Ennek az automatizmusnak is vannak azonban korlátai. Csak akkor működik igazán jól, ha a lemezen legalább 20% szabad terület van még, illetve ha a szabad terület még nem lett nagyon apró részekre felosztva.
Andreas Michalak kis grafikus programja: ShowVolumeFragmentation segítségével ellenőrizhetjük lemezünk rendezettségi állapotát. Nagyonjól grafikai elemekkel szemlélteti a winyónk állapotát. Bátran ajánlom olyanoknak, akiket mélyebben érdekel rendszerük működése.

A program elérhető itt.

ShowVolumeFrag main

 ShowVolumeFrag diagram

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük