Galéria egyszerűen – Apache::Gallery

Bár én még mindíg a menalto féle komoly gallery rendszerre esküszöm, mégis el kell ismernem főleg nagyobb képgyűjtemény mellett borzasztó erőforrás igényes. Lényeg ami a lényeg belebotlottam, ebbe a z újfajta egyszerű és gyors galéria rendszerbe, ami végül is el kell ismernem figyelemre méltó. Perl modulként érhető el, képes CGI-ként ill. a mod_perl-en keresztül is futni. Egy adott mappába például FTP-n keresztül feltöltött kép- és hanganyagokról valósidőben készíti el első megtekintéskor az index, ill. a különféle nagyobb felbontású előnézeti képeket, majd ezeket gyorstárban raktározza a gyorsabb kiszolgálás végett. Végül is azt tapasztaljuk, mintha egykönyvtárstruktúrába járkálnánk, amikor nincs html kód, és a webserverünk indexeli a fileket és elérhetővé teszi, csak a képeket nem csak spontán láthatjuk, hanem mindenféle extra szolgáltatást is igénybe vehetünk. Sorba nézhetjük képeinket, thumbnailok alapján válogathatunk, és mindezt borzalmas gyorsan és kis erőforrásigénnyel.


A galéria küllemét HTML sablonokon keresztül módosíthatjuk, gyárilag két layout érkezik. Az egyes képekhez, képmappákhoz feliratokat, megjegyzéseket fűzhetünk. Ezen funkcióhoz az érintett állomány nevével megegyező, .comment kiterjesztésű fájlt kell létrehoznunk a hozzá képest szülő könyvtárban. A fájl elsősorában a felvezető TITLE: jelölőt követően az a string áll, amit az oldal címeként szeretnénk viszontlátni, valamennyi további tartalom pedig (sablontól függően) a megjegyzésdobozban fog helyet foglalni. 

A csomagok installációját követően a vonatkozó VirtualHost bejegyzéshez szúrjuk hozzá a következő kódblokkot, ami az Apache::Gallery működését szabályozza.

PerlSetVar GalleryTemplateDir '/domain/photos/.templates'
PerlSetVar GalleryInfo 'Picture Taken => DateTimeOriginal
PerlSetVar GallerySizes '640 1024 1600'
PerlSetVar GalleryThumbnailSize '100×75'
Alias /icons/gallery/ "/domain/photos/.icons/"
<Location />
    SetHandler  perl-script
    PerlHandler  Apache::Gallery
</Location>

A GalleryTemplateDir direktívával a sablonfájlok helyét adjuk meg. Az Apache::Gallery mindent megjelenít a DocumentRoot alatt, így praktikus lehet ezen könyvtárt azon kivülre helyezni, vagy átnevezni, hogy ponttal kezdődjék, mert azok nem látszódnak a képtárban. A többi opcionális argumentumon túl érdemes a fenti aliast, vagy ahhoz hasonlót beállítani, ugyanis a motor az /icons/gallery alatt keresi valamennyi sablonból vagy stíluslapból hivatkozott képet. Mindezek végeztével ellenőrízzük le az Apache konfigfájl szintaktikai helyességét (apachectl configtest), majd indítsuk újra a webszervert. 

Ezt a galéria rendszert azoknak ajánlom, akik egyszerűen csak felakarják ftpzni egy adott struktúrába a képeiket, és azt várják, hogy egyszerűen és gyorsan már elérhetőek is legyenek. Sajnos a program (még) nem rendelkezik sok kényelmi és extra szolgáltatással. Akit érdekel katt ide

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük