Settlers 2

Réges rég volt, amikor ezzel játszottam, de az egyik legjobb stratégiai játéknak tartom a mai napig is. Az ókori viszonyokat jól mintázó játékról van szó. Építeni kell. Termelni, fát vágni… és minden mindenre épül. Miközben viszont királyságunkat lendítjük fel, és birodalmi határainkat szélesítjük figyelnünk kell ellenfeleinkre. Katonaságot felépíteni, képezni őket, és persze megvívni a csatákat. Isteni jó játék, nagyon bele lehet őrülni. :) Mindenkinek csak ajánlani tudom.

A játékról:
Egy ókori területen kell felépítened egy virágzó birodalmat, amiben minden megtalálható a péktől a paraszton át a lovagig. Minden apróságra figyelned kell, minél több ásványkincset és aranyat felhalmoznod, ez által erős katonaságra tehetsz szert így Te leszel a bajnok.
A játék igazi erénye, hogy van benne egy osztott képernyős, két játékos üzemmód, amikor két egérrel versenyezhettek a legjobb barátoddal egymás ellen. Mérföldekkel jobb, mint a beépített missziók!

Az első részben megismert feudális rendszert bővíti ki a Settlers 2 ókori társadalma (!). Ez a játék mindenben felülmúlja nagyszerű elődjét, kivitelezésben éppúgy, mint játszhatóságban, komplexitásban vagy érdekességben. Egy dolgot hiányolok csak – az Settlers 1 véletlenszerű térképgenerátorát, amit itt egy pályaszerkesztővel helyettesítettek.
A játék tervezői mindent megtettek, hogy a birodalom könnyen kezelhető legyen – kamerákon keresztül lehet nagyítva nézni, mit csinálnak a munkások, ablakos menürendszer segítségével a beállításokat (pl. katonák elosztása) pillanatok alatt el lehet végezni és postagalambok turbékolnak, ha valami fontos dolog történt.
A kellemes madárcsiripelések és báránybégetések mellett rengeteg hangeffektus van, amelyek akkor lépnek életbe, mikor a dolgozóink munkálkodnak (fát vágnak, disznót etetnek, fémet olvasztanak stb.). A Settlers 2-ben már nem muszáj az utakat teljes egészében nekünk megadni, elég a végpontokat megjelölni, és a gép kiszámolja a legjobb utat (bár ez néha igazításra szorul).
Nagyon szép, ötletes, nehéz, de eléggé időrabló játék.
Telepítés:
A futtasd a letöltött 'exe' fájlt. Az installálás utólsó lépéseként válaszd a program indítását, később a windows Start gombjára kattintva a programok menűben találod meg a játékot.
Törlés:
A vezérlőpult, programok hozzáadása ikon, Telepítés/Eltávolítás lapon!
Rendszer követelmények:
Ajánlott minimum: AT-486, 16MB RAM, Vga monitor, DOS vagy Windows.
A futtatáshoz 7Mb XMS kell.

CONFIG.SYS:
DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS /V
DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE RAM
DOS=HIGH,UMB
DEVICEHIGH=C:\WINDOWS\COMMAND\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1)
COUNTRY=036,852,C:\WINDOWS\COMMAND\COUNTRY.SYS

AUTOEXEC.BAT
@ECHO OFF
PROMPT $P$G
SET BLASTER=A220 I5 D1 H1 T4
MODE CON CODEPAGE PREPARE=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\EGA.CPI)
MODE CON CODEPAGE SELECT=852
LH KEYB HU,,C:\WINDOWS\COMMAND\KEYBRD2.SYS
Még egy kiegészítés, amivel én nagyon sokáig küzdöttem. A probléma az, hogy hogy is kell csinálni közlegényeket (private). Ott hever a millió páncél és kard. Hát mi kell hozzá? Valahol állítani kell a menüben? Hát nem. A páncél és a kard kell, de kell még sör is. :) Jó mi? Na én ezzel egy napot kínlódtam. :) Szóval ilyen sörcsapolót kell csinálni, aminek búza kell, meg víz. Ha mindhárom dolog ott van egyik tárolónkba, akkor már készülnek is a közlegények. :)

Képek:

settlers2_1

settlers2_2.jpg

Settlers 2” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Na! Ez tényleg jó gém. Szerettem ülni felette és hallgatni a favágót, + madarakat. vagy hadjáratot inditani az állatok ellen, sok sok vadász telepitesevel. :D

  de jól nézett ki a farm is, ahogy nőtt a búza…

  haj, go back to nature! PEACE! V
  :D

 2. Hello!

  Ezzel a config.sys-sel kell valamit csinálni?,mert nekem nem indul el,azt írja ki,hogy nem tudja megnyitni a Com2 portot.Mit tegyek?

 3. :( Sajnos ez van amikor a tul modern techinka talalkozik a regi jatekokka. Sajna konkret otletem nincs :( Halisten en csak elinditottam es men, nem turtam bele egy configba se.

 4. Hali!

  Amikor a portokat keresi, akkor kétszer meg kell nyomni, hogy kihagy, és menni fog. Át lehet állítani is az eszközkezelőben, de fölösleges. Viszont nekem a kép szétesik (szélesvásznú monitor, meg elég új a videókártyám is sajnos). Nem tudtok erre valami olyan megoldást, hogy ne kelljen a rendszerfájlokban kotorászni?

 5. én nekem sajna csak demoba van meg és nem igazán tudom megszerezni:Shiszen én csak 12 éves vagyok de eza játék igazi élményt nyujtott nekem!!! én egésznap csak ezzel jáccanák de az a gond h csak demoba van meg és két páján tok rajta jáccani!

  én nagyon szertem aszt a részt amikor végre felépítettem a “mint” et
  és csak ugy jöttek az uj és jobb katonák és amikor az ellenfél ijen kis katonákat hoztt rám nem féltem hiszen a legjobb katonáim wolat!és jött a fakardossal!XD 3 ütés és vége lett (persze engem nem nagyon találtak el!XD a farmot is imádom csak az a gond vele h nagy hej kell körülötte h termeljen is valamit!mint pl:kell a “mill”be a bakery be meg a pigfarmaba mega mik a szamarakat csinálja!XD nasgyon joa játék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.