Screen Sharing rejtett beállításai

Az egyik hasznos és jól használható új funkció a Leopardban a képernyő-hozzáférés. Elérhető az iChat-ből is, ami megfelelő lehet mondjuk az ismerősöknek való segítségnyújtásban, de amibe belenézünk kicsit jobban, az a Finder-en keresztüli hozzáférés.

Ha több Mac is van egy háztartásban (szerencsés emberek…), akkor gyakran előfordulhat, hogy szeretnél egy gyors pillantást vetni az egyik gép képernyőjére, miközben a másik előtt ülsz. Ez már lehetséges volt a 10.5 kiadása előtt is, engedélyezni kellett hozzá egy pár dolgot, majd egy VNC Viewer alkalmazás segítségével létrehozni a kapcsolatot. A Leopardban azonban ez már beépített dolog, méghozzá az Apple teljes távoli asztal hozzáférés csomagjából készítve, ami mondjuk jóval több beállítási lehetőséget ad. Szerencsére ezek nem lettek teljesen eltávolítva a képernyő-hozzáférés alkalmazásból, csak alaphelyzetben nincsenek aktiválva.

screen sharing

Kezdjük mindjárt egy egyszerűbb hálózaton-belüli hozzáférés kialakításával. Keressük meg az alkalmazást (/System/Library/CoreServices – itt található meg, Screen Sharing néven fut). Innen rögtön ki is húzhatjuk a Dock-ra / Sidebar-ba / Toolbar-ba igény szerint. Így közvetlenül a Finder-ből tudjuk futtatni az applikációt, anélkül, hogy előre ki kellene választani az IP-címet. Kattintás után kéri az IP-címet. Haladás, ugye? :) Nyugi, nincs még vége. Zárjuk be ezt az ablakot és nyissunk egy Terminált.

Az alábbi parancsot írjuk be:

defaults write com.apple.ScreenSharing ShowBonjourBrowser_Debug 1

Ezután indítsuk el újra. Mostmár rögtön egy listával nyit majd, a hálózatban elérhető gépekről.

A Mac-es gépek mellett listáz minden Bonjour-kompatibilis operációs rendszert, ami futtat VNC-t. Az Add to My Computers-re kattintva hozzá fogja adni a böngésző ablakhoz, ezzel is gyorsabbá téve a jövőbeli kapcsolatindítást (tulajdonképpen egyfajta Kedvencek opcióról van itt szó).

Nézzük miket lehet még beállítani! Ismét zárjuk be az ablakot és elő a Terminált.

Ez kellene beírni / bemásolni:

A Screen Sharing következő indításakor már 6 új gomb vár minket a Toolbar-on ( ha ki lenne kapcsolva a Toolbar, akkor a View / Show Toolbar részen bekapcsolható). Akkor nézzük ezeket sorban:

button1.png Ezzel választhatjuk ki, hogy csak megfigyelni akarjuk a másik gépet, vagy használni is azt.

button2.png Engedélyezi / letiltja az egér és billentyűzet használatát.

button3.png Benyomásával a távoli számítógépen egy fekete háttéren egy nagy zár jelenik meg, valamint az a szöveg, amit a gomb megnyomása után beírunk. Van egy kis bug itt, ugyanis azt mindenképpen hozzá fogja még tenni a szöveghez, hogy “lockedByString”. Alapból ki van kapcsolva, ilyenkor ott is látják, hogy mit csinálsz a gépen.

button4.png Ezzel pillanatképet lehet csinálni a távoli gépről. Gombnyomás után kéri a nevet és a mentési útvonalat.

button5.png Váltás az ablakban való futás és a teljes képernyős nézet között.

button6.png Nem is gomb, hanem egy csúszka. Ez a minőségi beállítás. Ha esetleg lassú lenne a dolog, akkor visszább kell venni a minőségből.

Jó próbálgatást kívánok!

Screen Sharing rejtett beállításai” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. nekem sem…
  Viszont arra a (végre belátható közelségbe került) funkcióra komolyan ráizgultam hogy a PC-met (XP) felügyelhetném a MB-omról.
  Olyan kényelmes lenne ha nem kéne felállni, átmenni, megvárni míg beizzik a képernyő, …. hogy megtudjam mizu pl egy torrenttel…
  Imádnám.
  Nosza le is kaptam egy PC-s VNC viewer progit, de ettől még nem lett jobb nekem; szerintetek össze lehetne valahogy boronálni őket?

 2. Az azert megemlitendo, hogy a PC-n szukseges egy kulon vnc server futtatasa. Hisz alapbol a windowsokon csak a “Microsoft Remote Support” van.

  Ha viszont vki veszi a faradtsagot, es rak fel a pv-re vnc servert mehet a dolog. Tigerrel en az Apple Remote Desktop progit hasznaltam ra, es azzal siman megy. Itt a leoban elv ugyan azok a funkciok beepitve erhetoek el.

  Nem tudom miert nem mukodhet :( Pedig a leiras hiven tukrozi az eredeti angol leirasokat! :(

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük