Safari 5: Újabb nagy lépés jött

Csendben, halkan a WWDC után bejelentették a Safari 5 stabil és hivatalos változatát. Steve nem ajnározta körbe ezt az új böngészőt, pedig sok új, érdekes és hasznos dolgot hozott a Safari 5. Nézzük meg.

HTML 5

Én elsők között említem a HTML5-öt, mert az Adobe (Flash) elleni harcban ez az Apple vesszőparipája, amivel az új utat akarja mutatni. Persze a HTML5 sem elfogadott standard még, így ez csak olyan „draft” HTML5 támogatást jelent.

Ami biztos az almás cég teljes mértékben e mellett a szabvány mellett szánta el magát. A HTML5-el lehetősége nyílik a fejlesztőknek video, audio anyagokat, minden féle pluginra támaszkodás nélkül is elérhetővé tenni a nagyközönség számára. Ezen túl viszont rengeteg csili-vili utópisztikus effekt is megoldható e szabvány által.

Az Apple, hogy bemutassa mennyire jó is ez, létrehozott egy demo oldalt, ami sajnos csak Safari-val tekinthető meg, itt.

DNS prefetching

Egy oldalon rengeteg link lehet, amely más oldalakra vezet. Ez a funkció annyiban kívánja meggyorsítani a böngészési élményt, hogy előre lekéri az oldalon található linkeket és előre összegyűjti a hostokhoz tartozó IP címet. Ezzel is nyerünk pár századmásodpercet, de miért is ne nyernénk ha nem kerül nekünk semibe, hisz a software előre dolgozik nekünk. Mi ebből semmit sem veszünk észre.

Nitro

Ez egy új Javascript motor. Mivel manapság minden oldal tele van szebbnél szebb, izgő mozgó dologgal ezért fontos, hogy ezek mögötti javascript kódokat milyen gyorsan tudja és persze mennyi erőforrás felhasználásával a böngészőnk feldolgozni. A Nitró érezhetően jobb, százalékosan 30%-al gyorsabb mint elődje.

Keresés az URL mezőben

Eddig is létező feature volt, hogyha valamit írtunk az URL mezőben, akkor ha hasonló linket talált, azt megjelenítette nekünk és választhattunk. Ez a tudása mostmár kiterjed a weboldalak címére is. Csak írnunk kell a mezőben, és ha az előzmények között lesz valamivel egyező tartalom már dobja is nekünk a linket.

Új tabban megnyílás

Nem nagy dolog, de eddig borzasztóan zavaró volt ennek az opciónak a hiánya. Mostantól viszont be tudjuk állítani, hogy mindig új tabon nyíljanak meg az oldalak új ablak helyett.

Reader

A Safari5-től a böngésző automatikusan érzékeli ha egy cikket olvasunk, és ilyenkor az URL mezőben megjelenik egy „reader” gomb. Erre kattintva egy külön dokumentumba exportálja nekünk a tartalmat, ami innentől akár külön is lementhető. Nagyon hasznos dolog, és innentől nem kell a weboldalon bajlódni a mindenféle konverzióval, mert a böngésző automatikusan megcsinálja.

Extensions

Egy nagyon régóta várt dolog került bele a Safari 5-be, ez pedig a pluginek támogatása. Ezidáig kemény tökönszórással lehetett hozzápászítani minden féle addon-okat a böngészőhöz, amikkel aztán mindig csak a baj volt, mert a böngésző frissítését nem nagyon tudták elviselni.

Most viszont végre megnyitotta a kapukat az Apple, és hivatalos API-n keresztül bárki írhat plugin-eket. Sajnos kicsit experimental dolog ez a PLUGIN dolog, tudni kell, hogy lehet bekapcsolni. Menjünk a Safari Preferences-ébe, ott Advanced tab, és lent pipáljuk be az Show Develop menu in menu-bar opciót. Ezek után már a menü sorban ott lesz a Develop menü is, amiben bekapcsolható az Extension kezelés.

Az Extension-okat a Preferencesben a Firefoxhoz hasonlóképpen tudjuk kezelni ezek után. A safariextz kiterjesztésű file-k ezek után dupla kattintással automatikusan betöltődnek a Safariba.

Összegzés

Alapvetően nagyon meg vagyok elégedve, gyorsabb, szebb és okosabb böngészőt kaptam. Persze olyan apróságokról nem beszéltem, hogy most már a Microsoft BING keresője is választható, mint alapértelmezett kereső a Safari számára, vagy hogy hardveres gyorsítást ígérnek Windows alatt a videó lejátszáshoz. Mindenképp megéri váltani, ingyen van.

Safari 5: Újabb nagy lépés jött” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Tartok tole, hogy a DeliciousSafari safariextz fajljara meg kisse varni kell, hmm?

    Btw, ez kijott 10.5 ala is, vagy mindenkepp holeo kell neki?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük