Már hónapok óta, esti értelmes tv-adások keresése helyett (rájöttem ugyanis hogy hiába keresek úgyse találok), a Sport Tv által közvetített pókeradásokat szoktam nézni. Ezt Korda Gyuri bácsi, eléggé egyéni stílusban szokta egy munkatársával kommentálni. A játék speciálisan a népszerű Texas Hold’em szabályaira épül. Több végignézett esti pókerjátszma után, tehát lassan kezdtem meg-meg érteni a szabályokat. Erre a hét közepén Nary jelezte, hogy pókerezni fognak, és hogy igazán mehetnénk mi is… Mivel úgy néz ki, hogy a baráti köröm annyira szereti ezt a játékot, hogy komolyabb összegekért zsetonokat is vettek, a hely megszervezéséről, és az élelem ellátásáról nem is beszélve, hogy egy esti pókerpartyt hoztak össze, mindenképp igent kellett mondanom. Itt volt az alkalom, végre elsajátítani az ismereteket, és baráti körben szórakozni egyet.

A hely kiválasztása végül is a mindenkinek közel lévő r3tek otthonra esett. Felhalmoztak kólát, chipset, és Naryék még husit és derelyét is sütöttek. Kezdetben öten kezdtünk neki a játéknak. r3tek, Nary, Gabi (Nary bátyja), Aljó, és jómagam. A kártyatársak nagyon türelmesek voltak hozzám, főleg az elején nem voltam nagyon a helyzet ura, mikor jövök és mikor mit érdemes mondani, vagy épp tenni… Aztán végül is lassan csak bele rázódtam. Első körben ötből sikerült harmadikként kiesnem. Az első mérkőzés sikerült talán a leghosszabbra. r3tek és Gabi között dőlt el, és Gabi jött ki győztesen. A második kör már pörgősebbre sikeredett, szintén harmadikként estem ki, de mindenképp meg kell említenem, hogy sikerült egy royal flush-t összehoznom, aminek a matematikai esélye eléggé kicsi. A játékos társak tátották is a szájukat. :) A második kört Aljó nyerte hatalmas fölénnyel. A harmadik körre befutott a sokáig dolgozó Sobee, Brummogós Ágnessel is. Sobee kártyát ragadott, és így már hatan játszhattunk. A harmadik kör elég érdekes lett, hisz négyen is elfogadtuk az ALL IN hívást, és csak egy jöhet ki nyertesen. Itt csúfosan el is hasaltam de istenem… Még egyetlen egy meccset vívtunk ami éjfélre fejeződött be. Itt is egy harmadik helyet kapartam össze, és végül Nary nyert. Jó volt. Tetszett a játék, köszönöm a megjelenteknek és a házigazdáknak főként, és remélem lesz még lehetőség hasonló kártyapartykra.

Addig is akit érdekelne lejegyzem ide a Texas Hold’em szabályait és menetét:

Minden játékos két lapot kap a kezébe, ezen kívül 5 lap kerül az asztal közepére, ezeket mindenki láthatja és használhatja. Minden játékos a rendelkezésre álló 7 lapból azt az ötöt használhatja, amelyik a legerősebb kombinációt adja. (Tehát az asztalon levő lapoktól függően a játékos a kezéből 2, 1 vagy akár NULLA lapot használ fel.)
Részletes szabályok:

1. Pre-flop

A hold’em fontos kelléke a buttonnak nevezett kis tárgy, ami mindig az osztót jelöli. (Online pókernél természetesen valójában nem ő fog osztani.) Az osztás előtt az osztótól balra űlő játékos beteszi a kis vak licitet (small blind), a következő pedig a nagy vak licitet, ez többnyire a kisvak duplája (big blind).

Az osztó ezután mindenkinek két zárt lapot oszt, tehát ezt a többiek nem látják. Most jön az első licitálás. A big blind után űlő ember cselekszik először. Három dolgot tehet:
Eldobja a lapot. (Fold)
Tartja a licitet, azaz ugyanannyit tesz be mint a big blind. (Call)
Emel az asztalnál érvényes limit szabályoknak megfelelően. (Raise) [Lásd lejjebb.]
A következő játékosnak ugyanezek a lehetőségei. (Tehát akár újra emelhet is.) A kör végén természetesen a big blind is tarthatja az esetleges emeléseket, illetve ha akar, emelhet is. (A fix limites játékokban többnyire korlátozva van, az egy körben lehetséges emelések száma.)

2. Flop

Ha mindenki végzett, akkor az osztó három nyílt lapot tesz középre. (flop) Az osztás után a small blind kezdi a licitálást. Lehetőségek:
Passzol, azaz nem tesz be tétet. (Check) Erre mindenkinek lehetősége van addig, amíg senki nem tett be tétet.
A limitnek megfelelően tesz egy tétet. (Bet) Ezt követően már nem lehet ebben a körben passzolni, és aki korábban passzolt, annak is vagy tartania kell a hívást, vagy eldobnia a lapot.

Ha már valaki tett, akkor a lehetőségek:
A tét megadása (Call)
Emelés (Raise)
Lap eldobása (Fold)

3. Turn

A licitálás után az osztó leteszi a negyedik nyílt lapot (turn). Újra kezdődik a licitálás az előzőeknek megfelelően.

4. River

A licit után jön az ötödik, az utolsó lap (river), amit egy újabb licitálás követ.

5. Showdown

Ezután jön az igazság pillanata. Az a játékos mutatja először a lapját, aki utoljára emelt. (Ha nem volt emelés, akkor aki először tette be a tétet.) Akinek a bemutatottnál rosszabb lapja van, az nem köteles bemutatni. (Muck) Az nyer, akinek a legerősebb lapja van. Döntetlen esetén el kell osztani az összegyűlt téteket. Ha a licitálások során bármikor előfordul, hogy egy tétet vagy emelést senki sem tart, akkor az utoljára emelő (tevő) játékos automatikusan nyer, függetlenül attól, hogy milyen lapjai voltak. (Nem is kell őket megmutatnia.)
A következő osztás előtt az osztót jelölő buttont eggyel balra kell tenni, így minden játékban más az osztó, és más adja a blindokat.
A játék során előfordulhat, hogy valakinek elfogy a pénze, és ezért nem tudja tartani a teljes tétet (vagy emelést). Ilyenkor az összegyűlt tétet (amit potnak hívnak), több részre osztják. (Un. main pot és side pot, amikből esetleg több is lehet.) A main potba kerül a tétnek azon része, amit minden játékos tudott tartani, a side potba pedig amit már nem. A kevés pénzű játékos természetesen a további emelésekben már nem vehet részt, minden további pénz a side potba kerül. A végén minden potot külön-külön lehet megnyerni, és természetesen csak azon játékosok lapja számít, akik az adott potba pénzt tettek. Pl. van három játékos és $10 a hívás, de az egyiknek már csak $6-ja van. Ilyenkor a main potba $18 (3×6) kerül, míg a side potba $8 (2×4). A side pot a végén két játékos között fog eldőlni, míg a main potra mind a hárman pályázhatnak.