Parallels: egyszerre két OS az Intel-alapú Macintoshokon

Egy újoncnak számító cég elkészült az egyszerre két operációs rendszer használatát lehetővé tévő szoftverével, amely a virtualizáció révén a Mac OS alkalmazása esetén külön ablakban futtatja a Windowsos programokat.

A Parallels április óta tesztelte legújabb szoftverét, amelyet a két operációs rendszer közötti átmenet megteremtése céljából hoztak létre. A megoldás ugyanis az eddigiektől eltérően nemcsak a Mac OS és a Windows elindítását, hanem ezek egy időben történő használatát is lehetővé teszi, külön ablakban futtatva a Microsoft platformjára épülő alkalmazásokat. A cég szerint a sebességre nem lehet panasz, a kényelem pedig meghatározó lesz.

Az Intel-alapú hardver megjelenésével nem volt nehéz dolguk, hiszen mindössze a virtualizáció lehetőségét kellett megteremteniük. A Parallels Desktop éppen ezt használja ki, nincs szükség emulációra, amely eddig visszafogta a kompatibilitásra törekvő megoldások teljesítményét. Mi több, állításuk szerint a különbség alig észrevehető, és mindkét platform szoftverei gyorsan, kényelmesen futnak a megoldás révén. Az áprilisban útjára indított bétateszt során eddig mintegy 100 ezer felhasználó próbálta ki az alkalmazást, és tájékoztatójuk szerint nem csak otthoni felhasználók, hanem vállalatok, oktatási intézmények, sőt kormányzati hivatalok is jelezték érdeklődésüket.

parallels

A Windows használatát minden korábbi nyilatkozat ellenére maga az Apple is lehetővé tette, mégpedig a szintén áprilisban bemutatott Boot Camp révén. A szoftver segítségével választhatunk a Mac OS X, illetve a Windows XP operációs rendszerek között, amivel a cég szerint a folyamatosan beérkező kérelmeknek tesznek eleget. A Parallels azonban jóval túlmegy ezen és a virtualizáció által az egyidejű használatot segíti.

A megoldás jelentősége abban rejlik, hogy a kompatibilitással jelentős mértékben kitágulhat az Apple mozgástere és a felhasználók egy része elgondolkodhat a gépcserén. Egy amerikai felmérés szerint a vásárlók 8 százaléka hajlik erre, ami arányát tekintve nem túl nagy, ám mégis óriási lehetőség az Apple számára, amely ezáltal megháromszorozná részesedését az otthoni szegmensben és 75 százalékkal javítana globális helyzetén.

Sajnos a mostani Paralels verziója fizetős lett, mindhiába még sok megoldandó probléma vár megoldára. Akit érdekel itt megtekinthető a program weboldala.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük