Nézzük a foci VB-t ASCII-ben!

Azok a focirajongók akik egyben a számítógépek megszállottjai is, egy különleges – mindkét rajongásukat egyben kielégítő – élményben részesíthetik magukat a VB meccsei alatt. Néhány Ausztriai kóder szorgos kezeinek köszönhetően ugyanis a jó öreg ASCII (azaz „karakteres”) formában is belekukkanthatnak a világbajnokság élőben közvetített mérkőzéseibe.

A szomszédos országban élő szakemberek ugyanis létrehoztak egy olyan a telneten – azaz távoli terminálelérésen – alapuló szolgáltatást, amelyen folyamatosan ASCII formában kerülnek az egyes meccsek élőben közvetítésre. A különleges sugárzás keretében a játszmák felvételeit a megszállott – vagy éppen csak érdeklődő – számítógépesek a klasszikus, a TV-n is látható nagyfelbontású grafikus változat helyett „szöveges” formában követhetik nyomon.

Az adás vételéhez mindössze egy élő internetes kapcsolatra, valamint az operációs rendszerek beépített terminálprogramjára van szükség, amelyet a szolgáltatás vételére kell utasítani. Ehhez Windows, Linux és MacOS alatt is egyaránt a „telnet ascii-wm.net 2006” parancsot kell kiadni, amelyet követően – ha csak tűzfal vagy más mesterséges akadály nem állja útját – máris láthatóvá válik a képernyőn a közvetítés karakteres változata.

Mivel élő közvetítésről van szó, ezért természetesen a meccsek csak a játszmák ideje alatt nézhetőek meg – bár értelemszerűen a hozzáértőbbek ezeket későbbi visszanézés céljából a szolgáltatáson keresztül akár le is menthetik. A közvetítés a meccs hivatalos kezdését megelőző 10 percben kezdődik és a játszma végéig tart. Az ezen időszakokon kívül az „adóhoz” kapcsolódók csak egy erről a tényről tájékoztató üzenetet olvashatnak.

ascii

A VB soron következő meccsei (azaz amikor érdemes megpróbálni a szolgáltatásba belenézni):
június 14. 15 óra: Spanyolország – Ukrajna
június 14. 18 óra: Tunézia – Szaúd-Arábia
június 14. 21 óra: Németország – Lengyelország
június 15. 15 óra: Ecuador – Costa Rica
június 15. 18 óra: Anglia – Trinidad és Tobago
június 15. 21 óra: Svédország – Paraguay

Tipp: a grafikus felületen megnyíló konzolban érdemes a betűméretet minél kisebbre venni – vagy ha ez nem megy, a gép mellől felállni, és a monitort távolabbról nézni -, mert annál könnyebb lesz szemünk számára a karakterek sokaságát képként értelmezni, azaz annál jobban látjuk majd, hogy mi is történik a pályákon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük