New Star Soccer

A New Star Soccer (NSS) egy focis játék. Viszont nem olyan, mint a FIFA. Ne olyat várjunk. Először én sem értettem mi is ez. A lényeg, hogy mi egy játékost alakítunk. Egy játékost, aki focizik és ebből él. Az élete minden részét managelnünk kell. Ezek mellett pedig persze fociznunk is.

A program ingyenesen letölthető, és kipróbálható. Egy megadott meccsszám után a játék el fogja várni, hogy megvásároljuk azt.

Amennyiben egy új karriert kezdünk a következő fő képernyő fog minket fogadni. Ehhez a képernyőhöz fogunk szinte minden után visszalépni.

Elég sok minden van erre a képernyőre zsúfolva. Ami fontos az egyből fent található meg. Méghozzá az ENERGY szint. Értelem szerűen minél több van annál jobb. Az energia szintet használva tudjuk a különböző képességeinket (SKILLS), vagy épp LIFE értékeinket javítani.

Egy bizonyos energia szint kell ahhoz is, hogy egyáltalán meccsre mehessünk. Amennyiben rossz teljesítményt nyújtottunk, vagy az energiaszentünk alacsony, akkor vagy cserepadra kerülünk, vagy azt a meccset ki is kell hagynunk.

A SKILLS alatt, ugyan úgy ahogy a LIFE menü alatt öt szintet lehet fejleszteni. Ehhez mindhez energiát kell áldoznunk, és egy-egy beállított alapgyakorlatot kell megoldanunk. Amennyiben az alapgyakorlatot nem tudjuk megoldani, az energiánk akkor is rá fog menni, de az a képesség nem fog nőni.

A képen Látszik, hogy a ZÖLD mezőkön túl, valami kék is látszik. A képességeinket megfelelő CIPŐ-vel tudjuk tuningolni. Ezt szintén a főképernyőn láthatjuk. Azt is melyik képességet mennyivel erősíti, illetve mennyi meccsre lesz elég. Természetesen ezt pénzért tudunk venni.

Az energia szintjeinket is van lehetőség mesterségesen feltölteni. Az pedig a főképernyőn a frissítők vásárlásával tudjuk elérni. A legolcsóbb termék csak az energia szintjeinket állítja be a drágábbal tuningolják a SKILLS vagy épp a LIFE értékeinket is.

A foci játékmenete

Ahogy a valós életben játékosunk igazolhat csapatokhoz egy idényre. Ilyenkor megadhatjuk, hogy melyik nemzet, melyik osztályában, melyik csapathoz szeretnénk szerződni.

Az idény közepén lehetőségünk van az átigazolási időszak alatt még a csoporton belül máshova igazolni. Vagy az idény után bármely nemzet bármely csapatához.

Alap helyzetben a helyi bajnokság meccsein vehetünk részt. Később kupameccseken, illetve a Bajnokok Ligájában is szerepelhetünk, ha csapatunk olyan helyen végez a saját bajnokságában. A meccsekről, turnusokról, helyezésünkről mindről kaphatunk információt természetesen.

Eddig viszont gyakorlatilag csak managelésről, és információkról beszéltünk. Nézzük a tényleges játékmenetet, azaz egy meccset.

Ahogy említettem, ez nem egy igazi focis játék, ahol végig futkosol le fel, szerelsz, kapura törsz, és gólt lősz. A meccs egy közvetítési képernyővel fog elkezdődni, ahol az összecsapás közvetítését olvashatjuk. Olyanokat mint, valaki labdát szerzett, kapura tőr, kihagyott egy nagy helyzetet… Ezeket természetesen valamilyen véletlenszerű algoritmus szerint.

Amikor a gép hozzánk sorsol egy helyzetet, akkor a képernyőnk megváltozik. A pályán találjuk magunkat egy előre beállított helyzetben. Ilyenkor attól függően, hogy látszik-e a kapu, vagy nem, dönthetünk, hogy passzolni akarunk, vagy kapura rúgni. Ha a kapu látszik, és csak passzolunk, akkor a mesterséges intelligenciával irányított társunk több-kevesebb sikerrel automatikusan kapura fogja rúgni azt. Ezek után a közvetítéses képernyő jön vissza, amíg egy újabb helyzetet nem sorsol nekünk a gép.

Természetesen, amikor helyzetbe kerülünk, nekünk kell kiválasztanunk a lövésünk vagy passzunk irányát és intenzitását. Ezek után egy labda jelenik meg. Ahol rá kell böknünk a labda melyik részét akarjuk megrúgni. A labda kapcsán igaz az a szabály, miszerint ha oldalt találjuk el a labda csavarodni fog. Így e két külön beállítás kombinációja ként fog létrejönni a tényleges rúgás. Ez pedig sokszor olyan eredményt hozhat, ami nem az elvárt cél.

Csak tovább nehezíti a megfelelő rúgás összehozását, hogy néha a meccsen megjelnik a szél. A szél iránya és intenzitása pedig állandóan változik, és persze ezzel is számolnunk kell. A helyzetek is természetesen lehetnek egyszerűek és bonyolultak. A bonyolultabb esetben a labda nem áll, vagy simán gurul. Hanem valahonnan felülről esik le, és mozgás közben kell megfelelően eltalálni.

Összegzés

A New Star Soccer egy nagyon komplikált focis, managelős játék. Aki meglátja benne a fantáziát azt rengeteg időre le tudja kötni. A játék ingyenesen kipróbálható, viszont a teljes játékhoz fizetnünk kell egy keveset. iPhone és iPad verziója is elérhető.

Akit jobban érdekelne a játék, annak ajánlom a következő videót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük