NetBSD a kenyérpirítón

Régóta emlegetik a NetBSD-t portolhatósága miatt úgy, hogy elfut mindenen, kivéve talán a konyhában található kenyérpiritót. A Technologic Systems úgy döntött, hogy meghódítja ezt az utolsó területet is. A cég egy két nyílásos kenyérpirító belsejében levő szabad helyre egy beágyazott TS-7200 single-board számítógépet épített, amelyen NetBSD operációs rendszer fut és felügyeli a pirítót.

kenyerpirító1

A toaster jelenleg a san franciso-i LinuxWorld expo NetBSD-t pultján van kiállítva. 4 soros LCD kijelzővel, USB billentyűzettel, 10/100 ethernet port-tal és RS232 soros port-tal van felvértezve.

kenyerpirító2

Korábban is készültek már NetBSD-s kenyérpirítók, de ezzel ellentétben azok csak egyszerű PC case-mod-ok (átalakított PC házak) voltak. Ez a hírek szerint valóban funkcionálisan működik. A kenyérpirító belső huzalozása teljesen át lett alakítva. A CPU board közbeiktatásával a NetBSD valóban felügyelni tudja a pirítás folyamatát. Az billentyűzet az egyik USB porton kapcsolódik a géphez, a 4×40-es LCD kijelzőn pedig ott figyel a login prompt.

A NetBSD-t Jesse Off (a Technologic Systems egyik mérnöke) portolta a stuffra.

A cuccról részletes infók itt és itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük