Mojo – Fájlmegosztás iTunes segítségével

Egy jó darabig, ez mindenféle hókusz-pókusz nélkül működött az iTunes-ban, ugyanis az Apple eredetileg úgy adta ki a programot, hogy akár az interneten keresztül is megoszthattuk zenéinket.

Aztán a jó időknek gyorsan vége lett, miután első lépésben korlátozták csak a helyi hálózatokra a lehetőséget, később pedig az egyszerre csatlakozott számítógépek számát maximalizálták (ezzel próbálták a kollégiumi megosztó “központokat” megszűntetni).

Az ügyesebb fejlesztők azonban egyre-másra javították ki ezeket a csorbákat a saját szoftvereikkel. Az Ourtunes lehetővé teszi, hogy helyi hálózaton belül bárkinek elérhetővé tedd a zenéket, a Senuti használatával pedig bármilyen iPod-ról feltölthetjük a zenéket a számítógépre.

A Mojo, az új OS X-es alkalmazás egy kicsit magasabbra teszi a lécet.

Segítségével újra megoszthatóak a zenék az interneten keresztül, lehetővé téve a haveroktól való másolgatást. Helyi hálózaton is csatlakozhatnak egymáshoz (erre a Bonjour-t használja), így akár komplett albumok is pillanatok alatt másolhatók.


mojo1.jpg

A grafikus felülete ugyanúgy néz ki, mint az iTunes-é, szépen illeszkedik a környezetbe.

Az új felhasználóknak először is regisztrálniuk kell a programban, majd hozzáadni a barátokat a listához. A helyi felhasználók automatikusan felkerülnek a listára. Ezután dupla-kattintás bármelyik névre és egy előugró ablakban máris bőngészhetővé válik a könyvtára. Böngészhető, hallgatható és másolható, hogy egészen pontos legyek.


mojo2.jpg

A listázás nagyszerű, de nem teljesen tökéletes. Nem csak az aktuálisan elérhető számokat tartalmazza, hanem azokat is, amik esetlegesen egy külső merevlemezen vannak, ami éppen nincs csatlakoztatva a távoli géphez. Ami viszont jó dolog, hogy, azokat a számokat, amiket már letöltöttél szürkén jelöli a későbbiekben.

Ami még kiváló lehetőség, az a feliratkozás a távoli listákra. Ez azt jelenti, hogy amint a felhasználó / barát frissíti a saját listáját, automatikusan letölti azt a számot neked is. Egy hasonló opció mondjuk nagyon jól jönne a Songbird-nél is.

Az interneten keresztüli megosztáshoz egy Jabber-szervert használnak, mely jelenleg a cég saját szervere, de tervezik azt is, hogy később mindenki saját Jabber-szervert is használhatna, ami biztonságosabb módot jelentene.

Az alkalmazás a NAT segítségével kerüli meg a tűzfalakat, ráadásul a fejlesztők nem is titkolják el a technikát, a blogjukon lehet olvasni erről (angolul), ami hasznos segítség lehet az ilyen területen ténykedő fejlesztőknek.

Mindent egybevetve, a Mojo egy kiváló lehetőség a Mac-es zenekedvelőknek. Vannak területek, ahol még lehet fejlődni, úgymint a megosztások szelektálásának hiánya, de még így is nagyon hasznos kiegészítő.

A program hivatalos oldala elérhető itt.

Categories: Apple, Informatika

3 Comments

  1. behypeoltam nemrég beszmacen, valamiért nálam nem akarja az igazat tűzfal mögött. egyébként okos kis progi, kár, hogy fizetős…

  2. Nagyon kellene ez aprogram windows alá is. Nincs valami hasonlo megoldás windows és mac közötti átvitelre ilyen szépen?

  3. sajnos átvitelt nem tud, de hasonló itt:
    http://www.simplifymedia.com

    legalább ingyenes és van winre is :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: