Minecraft: Story Mode – Episode 1: The Order of the Stone

Régebben már írtam a Minecraft-ról. Ez az a világ, ahol minden kockákból áll, és kockákból építhetünk minden féle dolgot. Sőt, kockákat kombinálva, új típusú eszközöket hozhatunk létre. Egy nyitott és mindenki számára egyedileg generált világban azt tehetünk, amit csak akarunk. A lehetőségek csak az ember türelmén és kreativitásán múlnak. Egész eddig a Minecraft-ban nem volt igazi történet. Volt a világnak néhány kötelező eleme, ami akár sejtethetett volna valamit, de ezen túl semmit nem kellett követni, vagy megfejteni. Most viszont a Telltale kiadta az első epizódját a Minecraft Story Mode-nak.

Minecraft-Story-Mode-Minecraft

Minecraft játék kap egy igazi történetet?

Határozottan nem. A Telltale nem egy történetet írt a meglévő játékhoz. Ez valami teljesen más, mint a Mincecraft. Az új Story Mode veszi a jól ismert világot, annak szabályait és blokk alapú világát és ebben mesél el egy interaktív történetet. Régebben írtam ilyen típusú játékról, a The Walking Dead Episode 1-5 kapcsán. A játék felépítése ugyan az itt is. Egy történetet látunk, amiben döntéseket kell hoznunk. Ezek a döntések pedig befolyásolják majd a cselekmény további fejlődését. Jó példa, hogy megmentünk-e valakit vagy nem. Ha nem mentjük meg, a továbbiakban nem lesz velünk, és nem segíthet vagy gátolhat bennünket.

Akkor itt most mi a játék mechanikája?

A kérdés jogos, hogy itt most akkor hogyan is kell játszani. Indítás után a történet automatikusan el fog kezdődni. Ez leginkább abból áll, hogy a sztori karakterei beszélgetnek egymással, amiből kiderül az alap felállás. A sima „mozi” élményt három féle interakció törheti meg. Az első, amikor a beszélgetésbe kell részt vennünk. Azaz a játék négy féle lehetőséget kínál fel. Néhány másodpercünk van kiválasztani a válaszunkat, ami a történet további alakulását is befolyásolni fogja. A második típus az úgynevezett „Quciktime event”-ek. Ilyenkor hirtelen nyomunk kell, egy megjelenő billentyűt. Ezzel térthetünk ki lövések elől, ugorhatunk át gödröket és hasonlók. A harmadik, amikor W-A-S-D billentyűk segítségével, szabadon mozoghatunk az adott pályarészen. Ilyenkor vannak aktív pontok, amikre kattintva valamilyen aktivitást, vagy külön beszélgetést indíthatunk.

quicktimeevent

Ezen túl viszont nem tudunk szabadon mozogni, bármit tetszés szerint blokkokból építeni, vagy felfedezni. A Minecraft: Story Mode egy történet mesélés, amibe minimális szinten a játékost is bevonják.

Első Epizód

Jelenleg még csak az első epizód jelent meg, így a történet természetesen még csak most kezdődik el. Röviden és spoiler mentesen azt tudnám mondani, hogy adott négy régi hős. Akik az erőt, találékonyságot, kreativitást, mágiát képviselik. Ők összefogva győzték le a sárkányt. Ezt a győzelmet ünnepli a jelen kor társadalma, és különböző versenyeket rendeznek ennek tiszteletére. A három jóbarát, akik a játékbeli főszereplők lesznek, részt vesznek a minden évben megrendezett blokk építő bajnokságon. Egyikük sem túl népszerű és már többször „vesztes” csapatnak titulálták őket, viszont most nyerni akarnak. Nyerni, mert a győztes, személyesen találkozhat a négy hős egyikével.

Eddig ez tök uncsinak, és gyerekesnek hangzik, de a versenyen történni fog valami, ami a kezdete lesz egy Minecraft világot megrendítő eseménynek. Titkok bukkannak fel, hőseinknek pedig ezeket a titkokat kell kinyomozniuk, méghozzá a múltat kutatva.

Minecraft-Story-Mode-Wii-U

Véleményem

Sajnos, még csak az első történet érhető el, úgyhogy nem tudom a komplett értékelni az egész szériát. Számomra az első epizód kellemes csalódás. A Minecraft eddig is rengeteg animátort, kicsi-nagy youtube-ost ihletett meg történetmesélésre. Jó magam mind a Minecraft játékot, mind a köré font rajongói történeteket imádtam. Kicsit féltem tőle, hogy a Minecraft alap játéka sokkal inkább népszerű a fiatalok körében, és így a Story Mode története is inkább nekik fog szólni. Ennek ellenére egy számomra is igazán élvezhető dolgot játszattam végig. A Telltale követte az eddigi stratégiát, és így ez az epizód is körülbelül két óra alatt végigjátszható, végighézhető. Számomra mindenképp várós a folytatás is.

Elérhetőség

A program szinten MINDEN platformra és egyszerre érkezett meg.

minecraft_storymode_platform

PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, Android, iOS, PlayStation Vita, Wii U, Microsoft Windows, Apple OSX

Én magam egy 2013-mas MacBook Air-en játszottam, teljesen élvezhető módon. Nem akadt, nem szaggatott. Sajnos az angol nyelvű tudás ebben az esetben is ajánlott, hisz a bekapcsolható feliratok is angolul lesznek, és a karakterek végig angolul fognak beszélni egymással.

Mondanom sem kell, ez a kiadás az Online platform áruházak tetején indult szinte azonnal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük