Megtalálták a minden HD DVD és Blu-ray filmet dekódoló kulcsot

Gyakorlatilag feleslegesen ölik a pénzt a másolásvédelmek kifejlesztésébe a gyártók és a kiadók: a Doom9 fórumán olvasható visszajelzések szerint megtalálták az első olyan „univerzális” kulcsot, mely a ma piacon kapható összes HD DVD és Blu-ray filmet „kinyitja”, tehát azokról másolat készíthető a számítógépek merevlemezére.

Az első ilyen kulcsokat egy máig tisztázatlan módszerrel szerezték meg körülbelül 2 hónappal ezelőtt, mely után a „hacker társadalom” tagjai örömmel vetették magukat a kék lézeres, HD-filmeket tartalmazó lemezek „kibontásának” munkájába. A dekódolást lehetővé tévő programok gyorsan megszülettek, melyek használatához már csak azokra a bizonyos kulcsokra volt szükség, melyek minden egyes kiadvány esetén mások és mások voltak.

hd-dvd

A most felfedezett kulcs viszont valóban más, hiszen nem csak egy adott filmet, egy adott lemezsorozatot lehet vele dekódolni, hanem az eddigi tapasztalatok szerint gyakorlatilag bármilyen ma boltban kapható HD DVD és Blu-ray kiadvány tartalmáról másolatot lehet készíteni általa. Ez a napvilágra került univerzális kulcs jelenleg igen komoly arculcsapása a kiadók másolás elleni erőfeszítéseinek, az állománycserélő hálózatokat valószínűleg hamarosan elárasztják majd a hatalmas méretű, 20-25 gigabájtos lemezmásolatok.

A kék lézeres lemezeket az AACS-kódolás védi elsősorban az illegális másolástól és bár az „univerzális kulcspár” felfedezése gyakorlatilag kiiktatja ezt a védelmet, az AACS feltöréséről továbbra sem beszélhetünk. A jelenlegi Blu-ray lemezeken még nem használják a külön licencelhető, BD+ jelöléssel ellátott extra védelmet, a második védőbástyát, úgy tűnik azonban, el kell gondolkozniuk lassan a kiadóknak.

blu-ray dvd

Saját véleményem szerint ez már a sokadik ilyen bukás, és olyan felesleges ebbe pénzt ölni. Inkább el kéne felejteni a kiadókat, (akik csak lenyúlják a haszon nagy részét) és internetes kereskedelmet folytatni. Normális áron, egyszerűen elérhető formában kínált audió és videó tartalmakkal sokkal inkább vissza lehetne szorítani a illegális letöltéseket. Persze ez egyes emberek pénztárcáján mutatkozna meg. Ennyit erről.

Megtalálták a minden HD DVD és Blu-ray filmet dekódoló kulcsot” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. ennek nagyon örülök hogy lehet másolni és még sokan mások is örülnek…………….hisz a mai pénztárcához képest ez kell ……….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük