Képregények: Sorozatok VS. Filmek

Az én gyerekkoromban, de talán még inkább előtte hatalmas sikere volt a különféle szuperhősöket foglalkoztató képregényeknek. Mindegyi főhősének valami különleges képessége volt, egyedivé válva, és persze felülemelkedve ezzel a többieken. Mégis úgy érzem nagyon nevelő célzatúak voltak ezek a rajzolmányok, mert az minden hősben közös volt, hogy az embereken, az emberiségen akartak segíteni. Küzdöttek a gonosszal melyet az egyszerűség kedvéért mindig egy undoríró, és szívtelen alak formált meg.

A képregényekhez nem kellett több mint jó képzelőerő, és fantázia. Olvasni nem kellett benne sokat, és egy-egy epizóddal nagyon gyorsan végezni lehetett. Én azt mondom jó volt ez. De mi volt az alap koncepción túl a baromi vonzó benne? Hogy hétről hétre jelentek meg belőle az újabb és újabb epizódok, bonyolítva és újabb kalandba hozva hőseinket.

Battlestar_Galactica

Manapság a filmes szakma is rászállt a régen befutott szuperhősökre és futószalagon gyártja az adaptációkat. Persze mindenki csodálkozik rajta miért nem olyan népszerűek mint azt várják. Én el tudom mondani. Elsős sorban az a gond, hogy szinte egy az egyben a már megírt, megrajzolt, sőt sokszor rajzfilmekbe átvitt történetekről húznak le még egy bőrt. Persze nagyon klassz, hogy húsvér emberekkel, és tökéletes effektekkel megoldva teszik mindezt. De manapság már másból se áll egy film, csak a vizuális effektekből. Erre is rá lehet pedig unni.

Lost

A második ok pedig, a megszakítás. Egy film esetében akár 3,4 év is eltelhet két rész bemutatása között, addig pedig rég nem érdekli már annyira az embereket. Ezzel szemben a sorozatok tarolnak. Sőt 2006-ban a sorozatok annyira nagy teret hódítottak, hogy azt kell mondjam 2007 egész biztos a sorozatok éve lesz. A sorozatok hetente megjelenő részekkel folyamatosan fenntartják az emberek érdeklődését. A cselekmény kibontakoztatására is jóval több idő van mint egy film esetén. A mellékszálakról nem is beszélve. Többek között azért nem is értem, hogy olyan nagyszerű és bonyodalmas könyvek adaptációi mint a Harry Potter vagy a Lord of The Rings miért nem sorozat formájában lett elkészítve. Mindenki tudja, hogy nem lehet őket egy filmbe összezsúfolni, különben fontos részletek esnek ki, és a főszálon túl semmi se adódik át a könyvből.

Stargate_Atlantis

Azt kell hogy mondjam 2006-os év pocsék filmeket hozott. Viszont annál jobb sorozatokat. És itt kanyarodnék vissza képregényekhez. Bár a nagy sikerű képregényeket méregdrága licence védi, mégis a szuperhősök, különleges képességű lények foglalkoztatják az embereket. Ezt ha még vegyítjük egy rejtélyes kusza küldetéssel, vagy feltárandó rejtéllyel, akkor kapunk is egy sikersorozatot.

eureka

Egyre több ilyen sorozat van, és szerintem lesz. Azt kell mondjam, hogy ezeket szerintem nézni is érdemes. Bár kívülállóként tényleg úgy tűnhet hogy egy sokadik bőrt rántanak le a dolgokról, mégis ezek a sorozatok igen is különálló, és baromi jó történetek köré szövődnek, fordulatos dolgokkal. Magam se hittem volna, de valahogy mindbe beleszerettem amit elkezdtem nézni.

heroes.jpg

Ilyen a 4400, Stargate SG-1, Battlestar Galactica, Stargate Atlantis, Eureka, Heroes, Tru Calling, Lost csak hogy a tipikus képregénysítlusúakat emeljem ki.

the4400

Categories: Általános

1 Comment

  1. A heroes a legjobb. a tobbit nem lattam… :D de amint lesz net potolom! :D
    ma jott ki a heroes uj resze, remelem mar holnap meg is nezhetem… :D

    addig is! Hiro! \\//

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: