MacBook Air: Külső író

A MacBook Air-el eljött az első Apple külső CS/DVD író terméke is. Az USB csatlakozású eszköz nagyon praktikus, hisz többnyire az ember nem túl sűrűn ír korongos médiára adatokat, így amikor az esetek ritka százalékában valóban szükségét érzi elég csak hozzácsatlakoztatni a gépünkhöz és már is lehet égetni a korongokat.

apple_mbair_superdrive

A kis vékony, elegáns téglatestnek nincs szüksége más, külső energia forrásra, elegendő számára a működéshez az USB porton felvehető áram mennyisége. Nézzük milyen paraméterekkel rendelkezik ez az író:

A MacBook Air SuperDrive-jának specifikációi:
– tálca nélküli 8x SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)

  DVD+R DL és DVD-R DL írás: 4x sebességgel
  DVD-R és DVD+R írás: 8x sebességgel
  DVD-RW íras: 6x sebességgel
  DVD+RW írás: 8x sebességgel
  DVDs olvasás: 8x sebességgel
  CD-R írás: 24x sebességgel
  CD-RW írás: 16x sebességgel
  CDs olvasás: 24x sebességgel

Különösebbképpen nem meglepő adatok, bár én azért titokban vártam egy Blu-Ray támogatást is, ha nem is írás, de olvasás szintén mindenképpen.

Persze egyből felmerül a kérdés, hogy régebbi Apple gépeknél, ahol nincs beépített megfelelő tudású optikai meghajtó, ott is használható-e ez a szerkezet. Valamiért az Apple úgy döntött, hogy korlátozza a MacBook Air SuperDrive-ját. A termék ugyanis USB alapú, tehát elméletben bármelyik Macintosh és PC számítógéphez csatlakoztatható lenne, de az Apple weboldalának állítása szerint csak a MacBook Air-rel működik. Egyesek rögtön fel is hívták az Apple telefonos szolgálatát, akik (sajnos) megerősítették ezt az információt.

Persze a kérdés az, milyen védelemmel gátolják meg egy szabványos USB csatlakozós eszköz használatát… Gondolom erre is hamarosan lesz megoldás.

MacBook Air: Külső író” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. És megintcsak az átlagfelhasználót vágják át ezzel a korlátozott használhatósággal, mert előbb-utóbb valószínű úgyis megjelenik rá valami, és akkor meg azt aki tényleg akarja használni más géppel, semmi nem fogja visszafogni. Időnként nem látok rációt az apple döntéseiben..

 2. En mostanaban pont a microsoftol megszokott rideg, es nem felhasznalo barat hozzallast veszem eszre az alman. Pedig regen epp azert szerette meg mindenki mert nyitott sokretu es szabadon hasznalhato dolgokat adott nekunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük