Jönnek a vírusszerűségek Mac-re

A Mac-esek imádják kihagsúlyozni mennyire biztonságos, támadhatatlan, és tutijó a rendszerük, a Mac-eket nem szeretők pedig folyton az ellenkezőjét bizonygatják. A „Mac-es Vírusok”-ról szóló hírek így mindig elég nagy port szoktak kavarni, és őrült vitákba szoktak fulladni, ahol már lényegtelen a hír tényleges információ tartalma, hanem inkább dominálnak az érzelmektől fűtött provokálások.

macsweeper

Én tényszerűen kijelentenék pár dolgot, úgy mint hogy vírus továbbra se létezik Mac-re, úgy mint a Mac nem annyira biztonságos mint azt egyesek hiszik, millió számra burjánzik benne a rengeteg ismert és kevésbé ismert fejlesztési hiba, vagy elvarratlan szál. Sajnos az Apple ehhez a témához úgy áll hozzá, hogy amiről nem beszélnek az nincs is, pedig nagyon is.

Szerencsére azért a Mac Os X a mindenképp stabil és jól szervezett UNIX-os világ alapjaira építkezett, így nem kell paranoiásnak lenni, viszont hátra se szabad dőlni a karosszékben, hogy minket nem érhet semmi baj innentől. Érdemes figyelni a híreket különböző sebezhetőségekről és azonnal frissíteni, vagy épp a hiba kijavításáig letiltani azt a bizonyos dolgot.

A most nagy publicitást kapott kártékony program nem a rendszer gyengeségét használja ki, hanem felhasználójának jóhiszeműségét. A program azt állítja magáról, hogy eltávolítja a gépről a veszélyt jelentő file-okat és folyamatosan javítja / tisztítja a gépen futó operációs rendszert. Azonban hogy ezt megtegye, ahhoz meg kell vásárolni a programot.

A program a telepítés után változó időközönként figyelmeztető ablakokat dobál fel, amelyek arról tájékoztatják a felhasználót, hogy a gépe veszélyben van. A program a figyelmeztetésekkor felajánlja a megvásárlás lehetőségét. A blogbejegyzés szerint mindent elmond a programról az, hogy ha egy böngészővel meglátogatjuk a weboldalát és rákattintunk a „Scan”-re, akkor nem Mac OS X operációs rendszeren is veszélyes file-okat talál egy olyan könyvtárban, ami csak Mac OS X-en létezik.

A blogbejegyzés szerint az ilyen „rogue” alkalmazások (ismertek még „(alert-based) scareware” néven is) évek óta jelen vannak Windows operációs rendszerekhez (WinFixer, SpySheriff, stb.). Az ilyen programok célja az, hogy becsapják a felhasználót, elhitessék vele, hogy biztonsági problémái vannak, de valójában ezen programok egyetlen célja, hogy saját magukat megvásároltatva pénzt húzzanak ki a felhasználókból.

Eddig a scareware kizárólag windowsos probléma volt, de ezután ez már nem így van. – írja az F-Secure.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük