Mac Os X 10.5 Leopard Első 10 feature

Az első nap befejezésével az új generációs Mac Os X-be is betekintést nyerhettünk. Bár nem részletes volt, csak bele-bele kapás szintjén, 10 új feature bemutatásával. Sokan sok mindent mondanak, az első benyomás után többnyire csalódottak. Én azt mondom várni kell, mi van még a varázsdobozban. Steve Jobs elmesélte, hogy számos hasznos funkciót tartalmaz majd a Leopard, amelyek legjobbjait még nem tárja fel, hogy a Microsoft nehogy lemásolja azokat és beépítse a saját Vista operációs rendszerébe. Addig is én saját véleményem szerint kommentálnám, és bemutatnám ezt a 10 újdonságot. Akkor kezdjük is:

– a legfontosabb újítás a 64-bites támogatás lesz (UNIX, Carbon és Cocoa). Így lehetőség lesz teljes 64-bites alkalmazások létrehozására.

Bár ez majdhogynem mindenkit teljesen hidegen nagy, egy elég erős és nagy lépés. Igazából azért nincs még a 64bites rendszereknek akkora keletje, mert egyszerűen nincs támogatottsága rendszer szinten. A 64 bites rendszerre alapuló alkalmazói, és rendszerszintű programok is erőteljesebben, jobban futnak, mint 32bites társai. Úgyhogy tessék csak haladni a korral, viszont nem elfelejteni a még szép számmal meglévő 32bites társakat sem. :)

Time Machine: „időgép”, amely képes lesz automatikusan biztonsági másolatot készíteni a rendszerről akár rendszer, dokumentum, vagy meghajtó szinten is. Ez az alkalmazás a hálózaton keresztül is működni fog és a látogatók szerint nagyon innovatív, ötletes kezelőfelülettel rendelkezik majd. Segítségével bármely dokumentum előkereshető lesz, a felhasználó által megadott korábbi dátum alapján. A visszaállítandó dokumentumok előnézetét meg lehet majd tekinteni. Ezt a funkciót képes lesz elérni a Finder, a Spotlight, iPhoto vagy akár egyéb más vállalatok szoftverei is.

Ezt szeretem az Appleben. Rádöbbentenek dolgokra, ami eddig nem hiányzott, de ezek után nagyon fog. Ez tipikusan nagy ötlet. :) Sokszor olyan jó lenne ha a kép régebbi verziói meglennének, a forráskódokról nem is beszélve… Ez a program nagyon jó ötleten alapszik, ha el fog terjedni igazán jól, csak azt fogjuk észrevenni ha nincs.

– A Front Row, PhotoBooth és BootCamp mind a Leopard részei lesznek.

Ez is természetes ugye, bár megint csak úgy vagyunk vele csak akkor tűnne fel ha már nem lenne. Érdekesség képen két kérdés fogalmazódott meg bennem. :) A PPC-s verzióban lesz BootCamp is? :) A másik, hogy ezzel az új BootCampel vajon már lehetővé válik külső bootolható winchesterről is a Windows bootolása? Erről persze egy szó se esett… biztos nem is fontos…

Spaces: tulajdonképpen nem más mint virtuális íróasztalok (virtual desktop) támogatása a rendszer szintjén. Ez egy teljesen új munkafolyamatot tesz lehetővé. Az íróasztalokon a felhasználó külön szoftvereket, munkafolyamatokat futtathat így elősegítve azok rendszerezését. Természetesen az Expose és támogatni fogja ezt a funkciót és segítségével egyszerűen áttekinthetőek lesznek az íróasztalok. A felhasználó képes lesz ablakokat az egyik íróasztalról a másikra.

Meg kell hogy mondjam őszintén, hogy én Linux alatt is folyton kikapcsoltam, és Macen se akartam használni. Ez a beépített virtuális asztalban most látok valami fantáziát viszont, még nem akarom elkiabálni, de a bemutatóban valami megnyert. Talán a könnyen áthúzgálható programok, a valamelyest áttekinthető kezelés. Nem tudom, de szívesen kipróbálnám.

Spotlight: támogatni fogja a hálózaton elhelyezett számítógépek keresését. Ezenfelül a Spotlight használható lesz alkalmazások indítására is. A kívánt alkalmazás nevének első néhány betűjének megadása után azonnal indíthatóvá válik az.

Nagyokat regélni nem lehet erről. Jó hogy lesz, sok esetben segít majd a keresésben, és persze a minden napi munkában. A kérdés számomra az, hogy indexelni fogja a hálózati meghajtókat? Az frankó lesz, ha beviszem a céghez a gépet, és az a több gép több giga adatát elfogja kezdeni indexelni, és persze ezzel, gondolom én, jó kis hálózati forgalmat generál addig. A saját gépem erőforrásairól nem is beszélve. Tehát, hogy ez hogy is fog menni azt nem tudom, de lehetnek itt buktatók.

Core Animation: rétegek, képek, videók kezelésére szolgáló egyszerű grafikus animációs megoldás.

Ez az egyik dolog amiről nem tudok nyilatkozni, mert fogalmam sincs igazan mi lesz ez. Ha egy mindenbe (flash, gif, mov, avi, stb…) exportáló animáló programról van szó, akkor „istenkirály”, mert nekem is szükségem volt már jó párszor, egy ilyen egyszerű, de mindent tudó kis alkalmazásra, csak ugye eddig nem volt. Nem tudom mi lesz, remélem nem fogják elbaszni…

Universal Access: fogyatékos funkciók kiterjesztése. Braille támogatás, QuickTime feliratok, VoiceOver (hang visszajelzés).

Na ez amikor adunk is valamit meg nem is. Szerintem az engem olvasók se szorulnak ezen funkciók használatára, de ki merné azt mondani, hogy ne is legyen és felesleges fejlesztés. Ennyi jár a fogyatékos embereknek is természetesen, és még sokkal több is. Csak idegesítő, hogy ez egy kiemelendő újdonság lett ezen a bemutatón.

Mail: jelentősen megváltozott az alkalmazás. Az új funkciók között jegyzetek, „tennivalók”, szabványos HTML levelek, piorítások, időzített riasztások támogatása.

Na igen. Szerintem adminok szempontjából nem egy jó hír, hogy most már Mac-eken is röpködni fognak a nagyobb méretű csilivili levelek, amik már tapasztalt módon sok, sok gondot okozhatnak nem épp hasznos kódok beágyazásával. :) Bár tudjuk Mac-re eddig nincs spyware, vírus, de ennek a template dolgoknak én annyira nem örülök, bár használni szerintem fogom egyes esetekbe, tehát akkor csak jó hogy van… Majd a történelem igazolja a dolgot. Maga a templatek használata, egyszerűsége pedig példátlanul jól sikerült. Az események kezelése pedig a mailtől egy nagyon-nagyon-nagyon jó ötlet. Már régóta vadászok olyan progit, ami szülinap, névnap, egyéb eseményekkor automatikusan küld mailt… Ez hogy rendszerszinten támogatva lesz, nagy nagy megelégedésemre szolgál.

Dashboard: Na és akkor a végén egy már lelőtt poén. Dashcode. Egy egyszerű, grafikus widget készítő, amire szerintem hamarosan millió template fog létezni, ezzel is ösztönözve a widget készítőket. A másik ami a Dashboardal, de szerintem inkább a Safarival kapcsolatos, az hogy mostantól egy új gomb segítségével egy sitet azonnal widget formájában a dashboardra helyezhetünk megfigyelés szempontjából. Még én se teljesen értem hogy is lesz ez megvalósítva, de már látatlanba azt kell, hogy mondjam hogy az oldalnak is támogatnia kell ezt a dolgot. Ezzel viszont oldalainkhoz, hasznos-haszontalan widgeteket tudunk azonnal elérhetővé tenni.

Összefoglalásként ez most vakítás volt. Semmilyen rendszer szintű új dologról nem volt szó. Nagy a titkolózás. Én nem hinném ne lenne olyan amitől leesik az állunk… Várat még sok-sok dolog magára, mi pedig várunk várunk….

A Leopárd hivatalos oldala megtekinthető itt.

Mac Os X 10.5 Leopard Első 10 feature” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. utálom mikor fél évvel megjelenés előtt bejelentenek valamit mert utánna fél évig csorog a náylam, torrentezek ezerrel az új build után és mikor megjelenik akkor már semmi újdonság nincs aminek tudnék örülni. Szal kérem a Leopardot most rögtön azonnal… :D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük