Mac gépek alvási szokásai

Aki használ Mac-es gépet, és Mac Os X-et az tudja, hogy egyik legklasszabb dolog a rendszerben, hogy egy pillanat alatt könnyű alvó üzemmódba tenni a gépet, és felébreszteni. Sokan használják, a nélkül, hogy tudnák mi is megy a háttérben. Ez nem baj, mert többnyire akkor kezdünk el egy dologgal mélyebben foglalkozni, ha nem működik. A Mac Os X 10.4.8-as frissítése után érdekes dolgokat tapasztaltam. Konkrétan azt, hogy az Energiagazdálkodáshoz piszkálva, és elaltatva a gépet, a gép nem alszik el lehajtás után. Érdekes. Kipróbáltam menüből sleepeltetni, és olyan kernel pánikot dobott, hogy csak na. Nagyon megijedtem mi történt, és belevetettem magam a Mac Os X alvási szokásainak felderítésébe.

Alapvetően három féle alvást ismer a Mac Os X. Az első a régi gépeknél megszokott mód, amikor alvásnál a ramban tárolódik minden információ és ezen kívül minden más áramellátása szünetel. Nagyon gyors alvási és ébredéssel jár, viszont, ha áramtalanítódik valami elvész minden. A másik véglet, amikor minden ramban eltárolt információ lemezre íródik ki. Ez azért hosszadalmasabb alvási és ébredési időt igényel, de cserébe teljesen áramtalanítódik a gépünk. A harmadik pedig e kettő kereszteződése. Meg is marad a ramban az információ, de még lemezre is kiíródik. Így gyorsan feltudjuk ébreszteni a gépet, és ha áramtalanítanánk a gépet is vissza tud töltődni a tejes rendszerünk. (Még ezen kívül létezik ezen variációk titkosított lemezre írása is a teljes biztonságot igénylő számára).

A mostani gépek már a harmadik meg sleep mode-t támogatják alapból. Amennyiben, ezt meg akarjuk változtatni kedvünk szerint most már megtehetjük. A sleep mode leírását a Mac-es Howtok között találod meg vagy itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük