Lithium: Professzionális hálózati monitorozás

Hálózatmonitorozás. Nem épp a mindennapi felhasználóknak találták ki, de egy bizonyos réteg számára nagyon is fontos dolog ez. Nincs másról szó, mint egy hálózatban lévő gépek, vagy interneten elérhető állomások, szerverek figyelése. Ez a figyelés sok mindent foglalhat magában. Kezdve a CPU terhelésétől, a gépek hőmérséklet adatán át, hálózati adatokon túl, a hálózati forgalom statisztikáin át szinte bármire lehetőségünk lehet mérni, és erről grafikus és/vagy szöveges riportokat készíteni. Ilyen program, amely komplexen tartalmazza mindezen szolgáltatásokat, és persze minden féle platformot támogat (legalább monitorozás szempontjából), még nem nagyon volt Mac-re. Volt már jó pár Linuxos adaptációs próbálkozás, de nem volt az igazi. Most itt van egy profi termék.

Gyorsan ketté is bontanám a programot. Az első része a Core (mag) maga a monitorozás lelke. Ami felel az adatok lekérésért, raktározásáért, és feldolgozásáért. A másik pedig (ami a core részeként lehet webes felületes) a megjelenítésért. Itt csak annyit kell elképzelni, hogy az adatokat egy program által rendszerezve tudjuk kiértékelni. Grafikonokat tudunk készíteni stb.

lithium1

A program nagyon sokrétű, és ez nagyon kedvező számunkra. Első körben kiemelném az SNMP támogatást. A hálózatra kötött eszközök (routerek, hubok, switchek és egyebek) közötti kommunikációra szolgáló szabványok gyűjteménye ez. Ezen eszközök tartalmaznak egy SNMP ügynökprogramot az SNMP üzenetek fogadására, küldésére és kezelésére. Hálózati eszközök SNMP-vel való kezelésére szolgáló programok mindenféle elterjedt számítógépre elérhetőek, gyakran együtt szállítva azokkal az eszközökkel, amelyek kezelésére szolgálnak.

Ezzel az SNMP-vel így minden adatot tudunk monitorozni Windows, Linux, Mac Os X rendszereken, többnyire csak be kell kapcsolni a kliens gépeken.

lithium2

A program core része Unix, Linux, Windows, Mac Os X-en is elérhető, a Console viszont csak Windows és Mac Os X-re. Ez azért ne szomorítson el senkit, hisz webes alapon is teljesen működőképesen használhatjuk azt.

Nem akarok belemenni mi mindent lehet vele megoldani, de az biztos a program nem épp átlagos felhasználóknak való, mind bonyolultság és kezelés szempontjából, mind ár kategóriában. Egy korlátozott, kipróbálható verzió persze ingyenesen elérhető, de aki munkára akarja használni annak már mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

749vrack400

Hasonló felépítésű, összetettségű dolgot én várnék a Mac Os X Leopard Server verziójába. Akit érdekel a program az nagyon sok információt, képet, és leírást találhat róla itt.

lithium component

Lithium: Professzionális hálózati monitorozás” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. egész jónak hangzik ez a kis progi, de nincs véletlenül Winfos alá???
    vagy nem muszály, hogy ez a progi, de egy hasonló?

  2. Fu, megfogtal. Latom titpikus Windows userhez van szerencsem. Ugye mint irtam a program Windows, Unix, Linux, Mac platforomokon is elerheto. Szerencsere en mar nagyon hosszu ideje nem szorulok ra hogy barmit windows alatt keljen megoldanom. Halozati feladatokat pedig sose mernek windowson csinalni. Minden esetre szerintem tobb jo programot is talalsz. Keressgelj Network Monitor vagy Network Monitoring neven. Ezen a blogon tobbnyire csak mac, unix, linux dolgokat fox viszont csak olvasni :( Engem ezek erdekelnek, ezekkel foglalkozom.

  3. hát sajna még egy darabig winfos user vagyok, de amint lehetőségem engedi ($$$$$$$$$$$) beshoppingolok egy macbook-ot, mert nincs hibája a winfosnak :D
    ha ez megvan, utána meg majd gyilkolom a normális progokat és nem kell azon imádkoznom, hogy ne fagyjak be…….

  4. Ha macet akarsz vasarolni, es valamelyest komolyak a szandekaid, a kapcsolatok resznel levo elerhetosegeken megkereshetsz, hatha tudok neked valami jo uzletet, arat mondani.

    Amugy csak azt tudom neked mondani, hogy vmi „ocso” gepet nezz ki amin megy az osx es relative olcson megkapod, azzal maga a feeling es jopar dolog elsajatithato. Aztan amikor ugyerzed kinotted, es van ra penz beruhazni egy igazan nagyobb teljesitmenyuben, akkor meg megteszed. :) Remelem az irasaim azert valamennyire segitetenek/tettek a macre teres elhatarozasaban :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük