Lion DiskMaker – OSX usb installer

Már régóta nem használunk CD/DVD telepítőket OSX installáláshoz. Egyrészről nem praktikus, másrészről kezd teljesen kikopni az Apple gépekből az optikai meghajtó. Persze nem nehéz egy DMG image-ből USB pendrive-ra egy installert készíteni. Mégis az utóbbi időkben, a 10.7 és 10.8-as telepítőkkel nekem folyton problémám akadt. Így kénytelen voltam olyan alkalmazás után nézni, ami garantálja, hogy használható OSX telepítőt kapok.

ku-xlarge

A tradicionális mód

Beszerezzük az installer DMG file-t. A beépített Disk Utility programban kiválasztjuk a pendrive-ot, a restore fülre kattintunk, és drag and drop módon a forráshoz az DMG file-t dobjuk oda, a célhoz pedig a pendrive-t.

MLInstallDisk2

Ezek után csak végig kell várnunk a csíkot, és kész is a telepítőnk. Én a következő két hibával találkoztam.

1, A restore folyamat nem ment végig, és valamilyen hibával megszakadt.
2, A restore folyamat végigmegy, de mégse indul el a telpítő és a System Preferences / Startup Disk esetében nem telepíthető eszközként jelenik meg a pendrive.

Rengeteg Google és fórum bejegyzés szólt erről a hibáról. Ennek ellenére nem sikerült megfejtenem, hogy mi okozza a gondot. Az állományok megjelentek a pendrive-n, telepíteni mégsem sikerült vele.

Lion Disk Maker

Először nem igazán akartam hinni a dologban. Mit tud csinálni ez a program, amit maga az OSX nem tud megcsinálni? Ennek ellenére kipróbáltam, ezt az apró alkalmazást. Ahogy láttam ez nem más mint egy script. Szépen grafikus módon kéri be az adatokat, utáni viszont egy előre meghatározott sorrendben hív meg rendszerparancsokat. Tehát olyanokat, amiket mi magunk is kiadhatnánk, csak így kényelmesebb.

Nézzük, hogy is működik.

Itt is természetesen szükségünk lesz magára az Installer Médiára. Ezt legegyszerűbben a Mac App Store-ból letöltőtt Installer alkalmazásban találhatjuk meg. Amennyiben a Lion Disk Maker-t használjuk, nem kell nekünk kihámoznunk az alkalmazásból a telepítőt. Azt majd automatikusan megtalálja a Lion Disk Maker.

1

A Lion Disk Maker indítását követően kapunk egy ablakot, ahol ki kell választanunk, hogy Lion vagy Mountain Lion telepítőt szeretnénk létrehozni.

disk-maker1-2

A program automatikusan detektálja a telepítő DMG állományt. Amennyiben megtalálta, jelzi, hogy milyen útvonalon milyen file-ban lelt rá, és hogy azt kívánjuk-e használni. Természetesen, ha nem jót talált, vagy nem találta meg, kézzel is kikereshetjük neki.

disk-maker-2

A következő ablakban a cél eszközre fog rákérdezni. A 8GB USB pendrive menüre kattintva ki kell választanunk a listából a csatlakoztatott Pendrive eszközünket. Ennél a menüpontnál választhatunk másik típusú diszket. Fontos, hogy azzal számoljunk, hogy akármit is fogunk kiválasztani, arról minden adat le lesz törölve a program által.

disk-maker-3-2

Choosing_the_Disk_to_Erase

Create_the_Installation_Disk

Ezt követően elindul a folyamat, mi pedig kapunk egy Progress ablakot.

Copying_Files

Ha valaki a folyamat közben benéz a pendrive-ra, akkor látja, hogy folyamatosan jelennek meg rajta az állományok.

File_Copying_Progess

Természetesen nem csak file másolási műveletek vannak. Fontos, hogy az alkalmazás olyan bootoláshoz szükséges dolgokat is módosít, amiket mi nem fogunk látni. Csupán a végeredményének örülni. Amennyiben eltűnik az ablak, akkor a pendrive hasonló nézettel kell, hogy elérhető legyen. Illetve gond nélkül kell, hogy induljon róla a gép.

Completed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük