Leopard – Terminál parancsok rejtett beállításokhoz

A Leopard-ban szinte minden programnak vannak olyan beállítási lehetőségei, amiket nem találunk meg a menüben. Ezeket külön Terminal-parancsokkal varázsolhatjuk elő. Itt lesz egy csokorra való!

Előljáróban egy két dolog. Az itt található parancsok nagy része csak a Leopardban működik. Szinte minden esetben újra kell indítani az alkalmazást, hogy érvénybe lépjenek az új beállítások. A Finder és a Dock esetében ez talán nem olyan egyértelmű, ott erre is használjunk Terminal parancsokat: „killall Dock” / „killall Finder”.

Na, akkor lássuk a listát:

Spaces

defaults write com.apple.dock workspaces-edge-delay -float 0.5

Csökkenti a késleltetést, amikor egy ablakot áthelyezünk. Az alapérték 0.75.

defaults write com.apple.dock workspaces-wrap-arrows -boolean NO

Kikapcsolja a wrap-around-ot, amikor a CTRL + nyilakkal váltogatsz a munkafelületek között. Ha vissza akarod állítani a végén a NO helyett YES.


wrap

Stacks

defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add ‘{„tile-data” = { „list-type” = 1; }; „tile-type” = „recents-tile”; }’

Megjelenít egy Recent Applications (mostanában használt alkalmazások) menüpontot a Stack menüben.


stacks.png

Kikapcsolása (vigyázz! Törli a stack-eket is):

defaults delete com.apple.dock persistent-others

Dock

defaults write com.apple.dock no-glass -boolean YES

A Dock-ot 2D-re állítja át. Visszaállításhoz ugyanez a parancs kell, csak a végén YES helyett NO.

defaults write com.apple.dock tilesize -int 256

Lehetővé teszi, hogy nagyobbra állítsd a Dock-ot, mint amennyit a Slider-el lehet a beállításoknál. Ne állítsd nagyobbra, mint 256. Visszaállítás a Slider-el.

defaults write com.apple.dock largesize -int 512

Lehetővé teszi, hogy nagyobbra állítsd a Dock Magnification-t, mint amennyit a Slider-el lehet a beállításoknál. Ne állítsd nagyobbra, mint 512. Visszaállítás a Slider-el.

defaults write com.apple.dock enable-spring-load-actions-on-all-items -boolean YES

Minden Dock elemet Spring Loaded-á tesz. Ez azt jelenti, hogy ha ráhúzol egy fájlt, akkor azt megnyitja, vagy az ablakot kihozza, elemtől függően.

Kikapcsoláshoz ugyanez a parancs, csak a végén YES helyett NO.

Finder

defaults write com.apple.finder FXListViewStripes -bool FALSE

Kikapcsolja a csíkokat a lista nézetben. Visszaállításhoz ugyanez a parancs, csak a végén FALSE helyett TRUE.

/System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Versions/A/Frameworks/LaunchServices.framework/Versions/A/Support/lsregister -kill -r -domain local -domain system -domain user

Az Open with menüt állítja helyre, kiveszi a duplikált bejegyzéseket.

defaults write com.apple.finder _FXShowPosixPathInTitle -bool YES

Az ablakok elnevezésében megjeleníti a teljes elérési utat. Kikapcsolásához ugyanez a parancs, csak a végén YES helyett NO.

fullpath.png

Spotlight

sudo chmod 0 /System/Library/CoreServices/Spotlight.app

Kikapcsolja a Spotlight ikont. A beállítások érvényesítéséhez még egy parancs kell: killall Spotlight. Az ikon visszahozásához ugyanez a parancs, csak a végén 0 helyett 755.

Time Machine

sudo defaults write /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.backupd-auto StartInterval -int 7200

Megváltoztatja a Time Machine archiválási időközeit. Az alapérték 3600 (másodperc). Változtatáshoz kell az administrator jelszó.

iCal

defaults write com.apple.iCal IncludeDebugMenu YES

Engedélyezi a Debug menüt az iCal-ban. Kikapcsolásához ugyanez a parancs, csak a végén YES helyett NO.

Safari

defaults write com.apple.Safari DebugConfirmTossingUnsubmittedFormText NO

Kikapcsolja azt a figyelmeztető üzenetet, amit olyan ablak bezárásakor ad, ahol olyan információkat vittél be, ami még nincs elmentve. A visszaállításhoz ugyanez a parancs, csak a végén YES helyett NO.

defaults write com.apple.Safari WebKitDeveloperExtras -bool TRUE

Engedélyezi a Web Inspectort. Ezt majd jobb kattintással tudod előhozni bármilyen weblap esetén (Inspect Element), megjeleníti a forráskódot. Kikapcsoláshoz ugyanez a parancs, csak a végén TRUE helyett FALSE.

webinspector.png

defaults write com.apple.Safari DebugUsePieProgressIndicator -bool TRUE

Alaphelyzetben a Safari az oldal letöltöttségi állapotát a címsorban láthatjuk, ahogy a szín megtölti balról jobbra. Ez a parancs a Mail-ből már ismert kördiagramot használja ehelyett. Visszaállításhoz ugyanez a parancs, csak a végén TRUE helyett FALSE.

Menubar

Az összes itteni beállításhoz szükség van az administrator jelszóra, és a változtatások életbe lépéséhez újra kell indítani a Mac-et.

sudo defaults write /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.WindowServer ‘EnvironmentVariables’ -dict ‘CI_NO_BACKGROUND_IMAGE’ 1

Kikapcsolja a menü átlátszóságát, ehelyett fehér alapú lesz.

sudo defaults write /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.WindowServer ‘EnvironmentVariables’ -dict ‘CI_NO_BACKGROUND_IMAGE’ 0

Kikapcsolja a menü átlátszóságát, ehelyett szürke alapú lesz.

sudo defaults delete /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.WindowServer ‘EnvironmentVariables’

Visszaállítja az alap átlátszó menüt.

Minden alkalmazáshoz

defaults write -g PMPrintingExpandedStateForPrint -bool TRUE

A parancs használata után az alkalmazások a kiterjesztett nyomtatási ablakot használják majd. Kikapcsolása ugyanezzel a paranccsal, csak a végén TRUE helyett FALSE.

Remélem mindenki talált benne valami hasznosat!

Leopard – Terminál parancsok rejtett beállításokhoz” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Arra nincs valami hasznos kód, hogy az utoljára folytatott beszélgetést ne nyissa meg az iChat minden induláskor?!

  2. Heló! Nos elég hülye kérdésem van: Feltettem a Lopardot, szép is jó is, működik is, meg minden, de csak 1024*768 ban, és nem engedi álltani a felbontást, pedig nekem 1440*900 kéne! a videókártyámat pedig nem tudtam beálltani, mert nem mutatott hozzá való drivert! Valaki nem tud segteni? a Videókártyám elég elavult, de birja az 1440*900 at, meg minden! ja a Tipusa: Nvidia GeForce FX 5600 Ultra. Valaki segítsenn!!!!

  3. Gondolom ha ilyen problemad van, akkor nem egy Apple gepen probalod hasznalni hanem PC-n. Ez sok sok problemat fog meg jelenteni, mivel az Apple az OS-t alapvetoen csak a sajat HW-eire fejleszti.

    Igy a TE nem feltetlenul tamogatott kartyaidra van nem letezik majd megfelelo driver, vagy pedig vki altal jobb-rosszabb barkacsolt dologokkal fog menni.

    Erre ez a nem tudja azt a felbontast amit a kartya birna jo pelda. OSX86 (ez a hackintosh amit valoszinuleg hasznalsz) forumokon probalj meg erdeklodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük