Leopard – főbb újdonságok

Ma este 6-kor megjelenik a Mac OS legújabb verziója. Nézzük hát, hogy mit is kínál!

Tabokkal ellátott terminálablak

A Terminal 2 használatával nem kell egyszerre 50 terminálablakot nyitva tartani, ott lesz minden egyben.

Time Machine

Csatlakoztass egy külső merevlemezt a Machez és a Leopard felajánlja a Time Machine használatát. Hogy mi is ez? Biztonsági mentést csinál a gépedről, persze széles körű beállítási lehetőségekkel. Kihagyhatsz bizonyos fájlokat, mappákat. Egyfajta lomtárként is szolgál, ha véletlenül letörölsz fájlokat a gépről, innen bármikor visszaállíthatod. A készítők olyan fontosnak találták, hogy még a Finder-ből is elérhetővé tették. Ha esetleg több Mac-el is rendelkezel, akkor is elég 1 merevlemezt használni a mentéshez, a vezeték nélküli hálózaton keresztül szinkronizálni fogja a Time Machine.

Ruby on rails

A Ruby, amin a Ruby on rails alapszik már beépítettként szerepel a Mac OS X-ben egy ideje (terminálból az irb paranccsal indítható), de ezidáig nem volt túl egyszerű a használata (csomagokat kellett letölteni, szervert konfigurálni, beállításokkal játszani). Ezt a csorbát kiköszörülték a Leopardban. A Ruby on rails telepítve van és használatra kész. Kik és mire fogják használni? Mindazok, akik alkalmazásokat írnak a netre. De aki esetleg még nem programozott, annak is megéri egy pillantást vetni rá, mert nagyon ügyes kis program.

Spotok kezelés

Egyszerre 10 úgynevezett spotot definiálhatunk, melyeknek az állapotát könnyedén nyomonkövethetjük. Befejeződött-e már a letöltés, végigfutott-e már a program, bejelentkezett-e akit vártunk? Mindezt megfigyelhetjük könnyedén az új rendszerben, egy kellemes kis grafikus felületen.

Core Animation

Ez egy új keretrendszer, mely segít a fejlesztőknek kiaknázni a Leopardban rejlő grafikai lehetőségeket. Különböző rétegek segítségével számos különböző objektum (videók, képek) animálását lehet megoldani, és mindegyikre különféle effekteket lehet alkalmazni. A Core Animation használóinak elég beállítani egy animáció kezdőpontját, végpontját és néhány fontosabb momentumot, a rendszer kitölti a többi részt, levéve ezzel a munka nehezét a vállukról.

Spaces

Még nem igazán találtam meg a korrekt magyar megfelelőjét a dolognak. A lényeg az, hogy különböző munkaasztalokat lehet létrehozni, melyek mindegyike saját jellemzőkkel, eltérő futó alkalmazásokkal, más nyitott ablakokkal-dokumentumokkal bír. Mire lehet ez jó? Bármire. Pl. a céges laptopot használod otthon is – csak hozz létre egy space-t a céges dolgokkal, prezentációkkal, levelezéssel és készíts egy másikat otthonra a zenelejátszóval, kedvenc honlapjaiddal.


spaces.jpg

Új DVD-lejátszó

A DVD-lejátszó program gyakorlatilag teljesen kicserélődött. Új funkciók, új kezelőfelület. A teljes képernyős módban kapunk egy idősávot, fejezetválasztó részt. Beépített AutoZoom van benne, ami jól jöhet a szélesvásznú filmeknél, illetve új képjavító technológia is helyet kapott a lejátszóban.

Boot camp

Segítségével több operációs rendszert használhatunk a Mac-en. A Boot Camp segít a telepítésben, majd a gép indításakor lehetőséget ad a választásra.

Web clips

Nagyon hasznos és ötletes kis funkció. Netezés közben felfedeztél valami érdekeset az egyik lapon? Vágd ki a kis olló ikon segítségével, majd helyezd el a desktopon, ahol tetszik. A saját készítésű widgeted frissülni fog, ahogy bármi is történik az eredeti honlapon. Biztosan rengeteg memóriát zabál majd, de azért még így is jónak tűnik, nem?!

iChat képernyő-megosztás

Mostantól a Leopard-használóinak egy gombnyomásra lehetőségük lesz a képernyőjüket, sőt annak irányítását is megosztani az iChat-ből. Benne vagy egy beszélgetésben egy kezdő felhasználóval. Ne szenvedj a leírásokkal, vedd át az irányítást és közben magyarázd el neki, hogy mi történik. A gomb lenyomásával megosztható a képernyő, az egér és a billentyűzet és még egy hangbeszélgetést is elindít. Nice!


ichatlep.jpg

Ikon-halmazok (Stacks)

Unod már, hogy tele van ikonokkal az egész asztal? Szabadulj meg tőlük örökre! A stack egy régi próbálkozást (piles) tesz egy sokkal magasabb szintre, ez így már több, mint használható. Gyűjtsd egybe a nagyjából egy helyre tartozó ikonjaidat (mazochisták rakhatnak totál különböző dolgokat is egy helyre – hajrá! Az igazi zseni uralkodik a káoszon! :) ), és tedd le egy gombként a dock-ra. Egy kattintásra előjönnek, még egy kattintásra el is tűnnek. És itt nem kell feltétlen statikus tartalmakban gondolkodni. 2 stack már alapból benne van a Leopardban, mégpedig a Dokumentumok és a Letöltések.


stacks.jpg

Unix tanúsítvány

Az egész Leopard alapja a Unix. Ezt nem feltétlenül kell tudni, nem is kell használni, egészen addig, amíg valaki úgy nem dönt. Ekkor előhívja a Terminal ablakot és kicsit mélyebbre merül a dolgokban. A Leopard teljes mértékben megfelel a következő szabványoknak: Open Brand UNIX 03, SUSv3, POSIX 1003.1

CoverFlow a Finder-ben

Ami az iTunes-ban már remekül működött, most beépül a keresőbe is. A többség elsőre kifejezetten szkeptikus volt ezzel kapcsolatban, gondolván, hogy igazából csak látványosság szinten fog működni a dolog, de akik kipróbálták, kifejezetten hasznosnak találják. Minden típusú fájlból egy gyors előnézet lesz a képernyőn, megkönnyítve a keresést.


coverflow102607.jpg

Back to my Mac

Azoknak hasznos ez a funkció, akik több Mac-et is használnak. Ez tulajdonképpen egy távoli elérést tesz lehetővé bármiféle DNS konfigurálás, VPN, VNC használata nélkül. Az otthoni IP-cím regisztrációjával hozzáférést kapsz a merevlemez teljes tartalmához, fájlokat másolhatsz, vagy átveheted az otthoni képernyőd irányítását a távoli gépen.

Automator

A Tigerben bevezetett alkalmazás is megújul. Bár már a korábbi verzió is kiépített magának egy rajongótábort, az Apple által vártakhoz képest egy kicsit elmaradt. Talán most megváltozik a helyzet! Aki nem ismerné, az Automator program célja, hogy bizonyos mindennapos funkciókat (például egérrel rákattintunk valami ikonra) rögzíthessünk és előhívhassunk később. Amiben nagyot fejlődött az a változók használata. Meglátjuk!

Quick Look

Ez hasonlóan a CoverFlow-hoz, azt a célt szolgálja, hogy gyorsabban tudjunk navigálni a fájlok, dokumentumok között. Ahelyett, hogy megnyitnád a keresett fájl a Finder-ben, a szóköz leütésére egy felugró ablakban megjelenik egy előnézet. A használatával a támogatott fájltípusok esetében (szöveg, kép, videó, prezentáció, e@mail, Word-, Excel-fájl) az ikon sem a hagyományos ikon lesz, hanem szintén egy előnézet.

Mail

Rengeteget fejlődött a Mac OS X 10.5 Leopard operációs rendszerben található Mail. A kezelőfelülete megkapta a Leopard-ban egységesített alumínium külsőt és minimálisan lekerekített sarkokat. Csakúgy, mint az iTunes is. Számos újítása a rendszer szolgáltatásainak jobb kihasználásából adódik.

Például az új levélpapír-szerű (stationery) képessége segítségével az iWeb-hez hasonló, kellemes megjelenésű HTML emaileket lehet majd készíteni a mellékelt minták segítségével, amelybe nagyon egyszerű módon tudunk majd képeket is elhelyezni. Ezek a minták és maga a levélpapír is el vannak rejtve. Tehát amíg rá nem kattintunk a gombjára, észre sem vesszük majd, hogy ott van. Ezek az email üzenetek minden modern email-kliensben jól olvashatóak. Még iPhone alatt is tökéletesen működnek.

Tennivalók, To Do

  A Mail 3 becsatlakozik majd a rendszer-szint naptákrunkba is. Segítségével ugyanolyan kis figyelmeztetőket hozhatunk majd létre, amilyeneket most az iCal-ban. Az email üzeneteken belül kiválaszthatunk majd egy eseményt, vagy célt leíró dolgot, majd abból az eseménynaptárban tárolt, új tennivalót (To Do-t) hozhatunk létre.

  De miért tegyük mindezt a Mail-ben? A létrehozott emlékeztetők össze lesznek kötve a kijelölt szöveggel. A tennivalók listáján, iTunes-hoz hasonló rendszerezéssel jelenítődnek majd meg ezek az események, amelyekre rákattinva megnyílnak majd az őket tartalmazó email üzenetek. Tehát a tennivalók listája eygfajta renszerezett listává válik, összekapcsolva az emailjeinkkel.

  Mivel a tennivalók sztenderd eseménynek számítanak majd, dátumot rendelhetünk hozzájuk, megadhatjuk priorításukat, avgy naptárat rendelhetünk hozzá. Az események rendszerezetté válnak és egyszerűen szinkronizálhatjuk is őket, akár más rendszereken keresztül is, mint mondjuk az iPhone.

Apple Data Detectors

  Ezt a megoldást még a 90-es évek közepén fejlesztette ki az „Apple Fejlett Technikai Csoportja”. A célja, hogy kiszűrje egy dokumentumban található adatok közül a fontosabbakat. Ez a megoldás visszakerült a Mail-be.

  Azok az email üzeneteink, amelyek dátumokat, telefonszámokat, címeket tartalmaznak, kis lehúzható menüt kapnak. Erre kattintva új kapcsolatot (contact) hozhatunk létre. A Data Detector saját maga összegyűjti az összes fontos információt (név, email cím, telefonszám, fax) és beilleszti egy teljesen új bejegyzésbe, további szerkesztésre készen.

  A dolog szépsége, hogy valóban nagyon jól műkodik (legalábbis amerikai adatokkal, mint pl. állam, irnyítószám, stb.). A szerkesztés befejezte után az új kapcsolatot elmenti az Address Book-ba. A Detector arra is használható, hogy a bejegyzések időpontját és datumát felhasználva új esemény hozzon létre a naptárban.

Jegyzetek, Notes

  A Mail 3-ban lehet végre jegyzetelni. A jegyzetek felfoghatóak HTML alapú üzenetekként is, amelyekbe formázott szöveget, linkeket, grafikus tartalmat, vagy dokumentumokat tárolhatunk. Ezeket is hozzácsatolhatjuk a naptáros emlékeztetőinkhez.

  Egy közelgő iPhone frissítés segítségével pedig lehetőségünk lesz mindezt az iPhone-ra szinkronizálni (már akinek van olyanja). Az el nem küldött email üzeneteket (Draft) már most is át lehet tölteni, de a jegyzetek segítségével egyszerűbben elérhetővé válnak ezek a dolgok, mert nem kell postafiókonként kutakodnunk, hanem minden egy helyről lesz elérhető. A jegyzeteket természetesen továbbíthatjuk majd email üzeneteken belül is.

RSS olvasó

  Igaz a Safari már most is támogatja az RSS feed-ek kezelését, a Mail is használhatóvá válik, mint egyszerű RSS olvasó. Segítségével megtekinthetőek a kedvenc oldalaitok RSS linkjei, amelyek ugyanúgy működnek majd, mint a bejövő levelek.

Új Mail menü rendszer

  A sok újítással egyetemben megújult a bal oldali menü rendszer is. Sokban hasonlít a már jól megszokott iTunes menükhöz, amelyben a kedvünk szerint ide-oda rakosgathatjuk az egyes csoportokat. Ezzel is személyesebbé tehetjük az alkalmazás kezelőfelületét.

Kíváncsian várjuk a bemutatást és a lehetőséget a kipróbálásra!

Leopard – főbb újdonságok” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. feltettem. a telepites nekem kicist lassú volt :) de megérte… tabos terminal gagyi, vissza iTerm-re, de a többi zseniális

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük