Keychain Access: Elfelejtett jelszavak előkeresése

Ugye már mindenhol meg kell adnunk egy felhasználó nevet és jelszót. Manapság egyre elterjedtebb, hogy még email címet is (ez egy másik témát jelentene mennyire felesleges, hisz szinte mindenki egy ilyen mindenhol megadható email címet csinál ahova gyűlik a hülyeség). Hála az internet fejlődésének ezermilliárd oldalt nézegetünk meg, és mert most már mindenhova azonosítani kell magunkat, sokszor értelemszerűen el is szoktuk felejteni ezeket a jelszavakat. Ilyenkor mit lehet csinálni? Értelmesebb oldalakon van elfelejtett jelszó opció, amikor is a regisztrált mailünkre elküldik megint egy kis procedúrával a jelszavunkat, vagy annak megváltoztatott formáját, amivel újra beléphetünk.

Ezt azért valljuk be hosszadalmas, és veszélyes is ha már nem azt a emailcímet használjuk. Amennyiben Mac Os X-et használunk, és volt annyi eszünk, hogy elmentsük azt (első beírásnál többnyire feldob egy ablakot, hogy szeretnénk-e, ha megjegyezné nekünk). Ebben az esetben amennyiben beírjuk a felhasználó nevünket, a rendszer kiegészíti a jelszavunkat.

keychain

Persze ezzel nem jutottunk ahhoz közelebb, mi a fene is lehet a jelszavunk. Viszont a Keychain Access nevű rendszerprogrammal megtudhatjuk. Ez a program elég sok mindenért felelős. Aki többet szeretne róla olvasni annak érdemes ide kattintani. A mi esetünkben elég annyit tudni, hogy ezzel a programmal managelhetjük jelszavainkat, titkos kulcsainkat. Amint elindítjuk egy listát fogunk látni, ami többnyire a programok nevét, a jelszó típusát, és annak utolsó módosulásának dátumát fogja a program elénk tárni. Meglepő módon a Keychain Access minden programunkhoz, hálózati azonosítónk adatait tárolja. Nekünk viszont most a Web From Password-ök kellenek majd. Itt keressük ki az oldalt, ahol nem tudjuk pontosan mi is a jelszavunk, majd kattintsunk rá duplán.

Ekkor felugrik egy kis ablak, amiben e hozzáférés adatait láthatjuk és legalul pedig egy bepipálható Show Password rubrikát. Ha ezt bepipáljuk és persze rendelkezünk megfelelő jogosultsággal (aminek majd megadását kéri a rendszer) már láthatjuk is mi az a jelszó amit ott megadtunk.

show password

Ez a Keychain Access ilyen formán érhető, és jól kezelhető módon kategorizálja nekünk a jelszavainkat, hozzáféréseinket. Viszont óva intek mindenkit, hisz amennyiben nem figyelünk oda, és mondjuk hagyunk valakit babrálni a gépünkkel akár összes jelszavunkat így egy csapásra megszerezheti. Persze ennek a módja is elég komplikált, de maradjunk annyiban, ha a Keychain Accessbe módszeresen elmented a jelszavaidat, figyelj jobban oda a gépedre, a saját érdekedben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük