gfxCardStatus – kapcsolgatás Macbook grafikus kártyái között

Ha esetleg valaki nem tudta volna, akkor az új Intel i5 és i7 processzoros Macbook-ok és a Snow Lopard képes arra, hogy terheléstől függően a kisebb teljesítményű és fogyasztású Intel grafikus kártyát használja, vagy amennyiben szükségesnek tűnik, akkor az Nvidia kártya kapcsoljon be. Ez nagyon jól hangzik, persze ahogyan az lenni szokott minden kezdet nehéz. Ebben az esetben is jöttek a beszámolók arról, hogy a rendszer indokolatlanul kapcsol át a nagyobb grafikus kártyára, illetve, hogy a terhelés megszűnése után se vált vissza.

Az szerintem természetes igény, hogy bármilyen kapcsolgató szolgáltatás jól és automatikusan viselkedjen. Ezt gondolom az Apple szépen a tesztelések alapján finomhangolni fogja és a jövőben sokkal hatékonyabban fog működni. Viszont az is természetes igény, hogy akármilyen jól működő automatizációt felül lehessen bírálni manuálisan.

Erre pedig most született egy ingyenes és egyszerű kis program. Ez a gfxCardStatus.

A program alapvetően lehetőséget ad arra, hogy manuálisan állíthassuk válthassunk az Intel® HD Graphics és az NVIDIA® GeForce GT 330M kártyák között. Ezen túl a menü bar-ra egy „i” vagy egy „n” jelzi automatikusan, melyik az kártya aktív. Amennyiben pedig átkapcsolás történik akkor a program Growl-os figyelmeztetést küld.

A kis tool ingyenesen elérhető itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük