Itt az új Inteles PowerPook = MacBook

Természetes jelenség, hogy amikor az Intel megújítja mobil platformját vagy bejelent egy-egy új komponenst, a nagy gyártók is sorra mutatják be új vagy felfrissített notebookjaikat. Ebben a körben most első alkalommal köszönthetjük az Apple-t, hiszen a Core Duo (Yonah) processzorok premierje után néhány nappal a Macworld konferencián Steve Jobs lerántotta a leplet a vállalat első Intel processzoros noteszgépeiről is. Ahogyan az új modellek búcsút intenek az IBM Power architektúrának, úgy válnak meg sajnos megszokott márkanevüktől is – az Intel kétmagos mobil processzoraira alapozó noteszek MacBook Pro néven kerülnek piacra.

Az Apple új büszkesége 15,4 hüvelykes, 1440×900 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik. A hagyományoknak megfelelően letisztult vonalvezetésű gép mérete 35,7 x 24,3 x 2,6 cm, tömege akkumulátorával együtt 2,54 kilogramm. Érdekes a tápcsatlakozó kialakítása, melynek rögzítésében egy mágnes is közreműködik, és ha netán valaki véletlenül belegabalyodna a kábelbe, anélkül csúszik ki aljzatából, hogy kárt tenne benne.

MacBook

Minthogy a PowerBook noteszekben a régebbi PowerPC G4 processzorok teljesítenek szolgálatot, a váltás utáni teljesítménynövekedés még feltűnőbb, mint az iMac rendszerek esetében – egyes alkalmazásokban elérheti a négyszeres értéket. Az Apple februárban két MacBook Pro konfigurációt dob piacra, melyek ára megegyezik a PowerBook G4 család két erősebb tagjának árával (1999, illetve 2499 dollár az Egyesült Államokban).

Az 1,67 GHz-es Core Duo processzorral ellátott modellben 512 MB DDR2-667 memória található, az ATI Mobility Radeon X1600 grafikus vezérlője mellé pedig 128 MB GDDR3 VRAM társul. A winchester kapacitása 80 GB. Az 1,83 GHz-es Core Duo CPU-ra alapozó rendszer központi memóriája 1 GB, a merevlemez itt 100 GB-os. A Mobility Radeon X1600 GPU 256 MB VRAM-mal gazdálkodik, a dual-link DVI kimenet mindkét változatnál alaptartozék (DVI/VGA adapter mellékelve).

MacBook2

Mindkét modellben megtaláljuk az iSight kamerát, a SuperDrive DVD-írót, az interfészek közül a Gigabit Ethernet, a Bluetooth 2.0+EDR és az AirPort Extreme (802.11b/g) említendő, újdonság az ExpressCard bővítőaljzat jelenléte. A billentyűzet háttérvilágítása a környezeti fényviszonyokhoz igazodik, a multimédiás alkalmazások kezelését pedig a notebook mellé csomagolt Apple Remote távirányító könnyíti meg. A kombinált audiocsatlakozók választhatóan analóg vagy digitális be-, illetve kimenetként funkcionálnak.

Saját véleményem az, hogy nagyon szügség volt ezekre az újításokre főleg teljesítmény szempontjából. Ami zavar, hogy nincs Firewire 800-as port, az iSight felül kapott helyett és ezzel kicsit megvastagodott a felső keret (bár ez legyen a legnagyobb problémám vele). Nagyon remélem hogy lesz 12″-os és 17″-os verziója is. Kezdetnek nagyon jó. Viszont Steve Jobs azt ígérte 2006-ban minden termékük Intel alpú lesz. Hát nagyon várjuk… Így tovább.

A szoftvercsomag mindenből a legfrissebbet tartalmazza: Mac OS X 10.4.4 operációs rendszer, iLife ’06, Photo Booth és Front
Row képezik részét számos hasznos alkalmazás társaságában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük