IEEE 802.11s: Wireless Mesh hálózat

A vezeték nélküli IEEE 802.11 szabvány egy Mesh szerkezettel lett kiegészítve (szóvevényes hálózat). A Mesh szabvány, vagyis a 802.11s még mindig fejlesztés alatt áll. A 802.11s szabvány célja egy olyan protokoll létrehozása, mely önállóan fogja konfigurálni az útvonalakat az elérési pontok között egy „mindenki mindenkivel” felépítésben.

IEEE_802.11e

Az ilyen hálózat alapelve az elérési pontok olyan széthelyezése és egy hálózattá kapcsolása, hogy mindegyik csomópontja kapcsolatot tudjon létesíteni a szomszédos pontokkal. Csak a végső kapcsolóelemet kell egy állandó hálózatra, pl. az Internetre kötni.

A Mesh hálózat felépítése egy decentralizált hálózaton alapul, relatíve olcsó és a legfontosabb előnye a megbízhatóság. A hálózat mindegyik csomópontja több szomszédos pontból és pontba vehet ill. küldhet át üzeneteket. Ezért, ha az egyik csomópont kapcsolása megszűnik, a hálózat automatikusan újabb utat keres az adatok továbbítása számára.

A standard WDS módtól eltérően a Mesh routerek automatikusan azonosítják szomszédjaikat és tanulják ki a legegyszerűbb elérhetési útvonalakat. Nem kell ezért manuálisan konfigurálni az elérési pontokat. A rendszer ezen bizonyos fokú „önirányítása” csökkenti a rendszerbővítési költségeket. A Mesh hálózat felépítését rugalmasság, biztonság és integritás jellemzi.

Azonban a megfelelő hivatalos szabvány hiányában a különböző gyártók elérési pontjai nem biztos, hogy kompatibilisek lennének egymással. Az IEEE 802.11s szabvány megteremtése ezt a helyzetet hivatott elkerülni.

Forrás: Magyar MikroTik Help Center

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük